• Ναυτιλία

    Okeanis Eco Tankers: Drones έπεσαν σε κοντινή απόσταση από το πλοίο Nissos Kea που ήταν ελλιμενισμένο στην Υεμένη

    Γιάννης Αλαφούζος

    Γιάννης Αλαφούζος


    Drone έπεσαν σε κοντινή απόσταση από το πλοίο Nissos Kea της Okeanis Eco Tankers της οικογένειας Αλαφούζου που ήταν ελλιμενισμένο στην Υεμένη

    Η Okeanis Eco Tankers Corp., συμφερόντων της οικογένειας Ιωάννη Αλαφούζου γνωστοποίησε ότι το πλοίο Nissos Kea, το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου 2022 και ενώ το πλοίο βρισκόταν για φόρτωση στο λιμάνι Ash Shihr στην Υεμένη, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις από drone σε κοντινή απόσταση.

    Ωστόσο, καμία έκρηξη δεν επηρέασε το πλοίο, ενώ όλο το πλήρωμα δεν έπαθε τίποτα και δεν υπήρξε ζημιά στο σκάφος και καμία ρύπανση.

    Ο πλοίαρχος, έδωσε εντολή και απέπλευσε το πλοίο αμέσως από το λιμάνι φόρτωσης και τώρα βρίσκεται σε διεθνή ύδατα.

    Η εταιρεία, όπως τονίζει, είναι ικανοποιημένη ότι τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας της, τα οποία είναι καλά σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστάσεων, εφαρμόστηκαν κατάλληλα για την έγκαιρη διασφάλιση της ασφάλειας του σκάφους μας και του πληρώματος μας.

    Πηγές από την Υεμένη αναφέρουν ότι ένοπλα drones στόχευσαν ένα μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού της Okeanis Eco Tankers την περασμένη Παρασκευή, καθώς το σκάφος είχε προσεγγίσει για φόρτωση στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Al-Dabba στο Ash Shihr της Υεμένης.

    Η εταιρεία επιβεβαίωσε δύο «εκρήξεις με drone» σε κοντινή απόσταση από το Nissos Kea που κατασκευάστηκε το 2022.

    Το δεξαμενόπλοιο φέρει τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ και η εταιρεία δήλωσε ότι δεν υπέστη ζημιές στην επίθεση και δεν τραυματίστηκε το πλήρωμα.

    Το Nissos Kea χωρητικότητας 300.000 dwt επρόκειτο να φορτώσει 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού, αλλά το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι φόρτωσης σε διεθνή ύδατα μετά το συμβάν.

    «Όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα λήφθηκαν δεόντως εκ των προτέρων και κατά τη διάρκεια του συμβάντος», ανέφερε η Okeanis Eco Tankers.

    Οι πολιτοφύλακες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν δήλωσαν ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «προειδοποιητικό χτύπημα» για να αποτρέψει τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τερματικούς σταθμούς για εξαγωγές πετρελαίου.

    Εν τω μεταξύ, η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της χώρας είπε ότι οι δυνάμεις της είχαν αναχαιτίσει τα drones.

    Το περιστατικό σηματοδοτεί την πρώτη ανακοινωθείσα στρατιωτική ενέργεια μετά τη λήξη της εκεχειρίας μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών της Υεμένης νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σηματοδοτώντας έναν πιθανό κίνδυνο για εμπορικά πλοία που περνούν ή σταματούν στη χώρα.

    «Οι επιθέσεις των Χούτι στη διεθνή ναυτιλία αποτελούν προσβολή των βασικών αρχών του Δικαίου της Θάλασσας, θέτοντας σε κίνδυνο την ελευθερία ναυσιπλοΐας μέσω των πλωτών οδών της περιοχής και εμποδίζοντας την πρόσβαση στα λιμάνια της Υεμένης», υπογράμμισαν πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Με €1 δισ. η MSC εξαγόρασε εταιρεία ρυμουλκών με 170 πλοία!

    Μαρία Αγγελικούση: Απασχολεί στα 152 πλοία της 1.200 δόκιμους πλοιάρχους και μηχανικούς στηρίζοντας την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ