• Ναυτιλία

    Μαρία Αγγελικούση: Απασχολεί στα 152 πλοία της 1.200 δόκιμους πλοιάρχους και μηχανικούς στηρίζοντας την Ελλάδα

    Μαρία Αγγελικούση

    Μαρία Αγγελικούση


    Ο ναυτιλιακός όμιλος της Μαρίας Αγγελικούση που αποτελείται από τις εταιρείες: Maran Gas με 56 πλοία, Maran Dry με 43 πλοία και Maran Tankers με 53 πλοία, διακρίνεται για τέσσερα ρεκόρ.

    Είναι ο όμιλος που διαθέτει τα περισσότερα ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία, ναυπηγεί δεκαπέντε πλοία, απασχολεί τους περισσότερους Έλληνες ναυτικούς, αλλά το σημαντικότερο, απασχολεί ετησίως στα πλοία συνολικά 1.200 δόκιμους πλοιάρχους και μηχανικούς ενισχύοντας αδιάκοπα την αλυσίδα ανάδειξης νέων στελεχών στα πλοία και στα γραφεία.

    Τι ανέφερε ο Sveinung Støhle

    Όπως αποκάλυψε ο Sveinung Støhle, Deputy CEO του ναυτιλιακού ομίλου της Μαρίας Αγγελικούση, πριν λίγες ημέρες σε ημερίδα που διεξήχθη στο Ευγενίδειο Ίδρυμα «ο όμιλος Αγγελικούση απορροφά ετησίως περισσότερους από 300 νέους Έλληνες δόκιμους ναυτικούς, , δείγμα της πίστης και προσήλωσης του ομίλου στον Έλληνα ναυτικό, αναφέροντας ότι ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων δοκίμων που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο όμιλος – εν πλω και στη στεριά – ανέρχεται σε περισσότερους από 1.200, γεγονός που τοποθετεί τον όμιλο Αγγελικούση στην κορυφή των εταιρειών όσον αφορά την πρόσληψη Ελλήνων δοκίμων».

    Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των πλοίων του ομίλου της Μαρίας Αγγελικούση που διαθέτει σήμερα με τις τρεις εταιρείες, συνολικά 152 πλοία, ταξιδεύουν σε όλους τους ωκεανούς και καταπλέουν σε όλα τα λιμάνια του κόσμου, με την ελληνική σημαία.

    Πάνω από 140 πλοία ενισχύουν το εθνικό νηολόγιο, αλλά το κυριότερο είναι ότι σε όλα τα πλοία οι αξιωματικοί γέφυρας και μηχανής είναι Έλληνες. Επισημαίνεται επίσης ότι ένα στα τέσσερα δεξαμενόπλοια που είναι νηολογημένα στην ελληνική σημαία ανήκουν στον όμιλο Αγγελικούση.

    Τι προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση

    Η συζήτηση που έγινε στη διάρκεια του συνεδρίου «New Technologies for Greener Shipping» που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ναυτιλιακού Πρέσβη Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα και προέδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδα Δημητριάδη- Ευγενίδη, από την Isalos.net, υπό την αιγίδα του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και με τη συμμετοχή της Βρετανικής και της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ήταν υψηλού επιπέδου, ωστόσο η συνεισφορά του ομίλου της Μαρίας Αγγελικούση στην εθνική οικονομία και στην ελληνική ναυτιλία, κυριάρχησε.

    Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η υπογράμμιση του Sveinung Støhle ότι ο «όμιλος της Μαρίας Αγγελικούση, τα επόμενα χρόνια θα έχει άμεση ανάγκη να ναυτολογήσει ακόμη περισσότερους ναυτικούς», δημιουργώντας την πεποίθηση ότι ο στόλος των τριών εταιρειών θα γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο.

    Λίγα λόγια για την Μαρία Αγγελικούση

    Η Μαρία Αγγελικούση είναι πέμπτης γενιάς καραβοκύρισσα. Κόρη του Ιωάννη Α. Αγγελικούση, που για δύο δεκαετίες διατηρούσε τον τίτλο του μεγαλύτερου Έλληνα εφοπλιστή, μέχρι τον θάνατο του. Εγγονή του Αντώνη Αγγελικούση, που στην Κατοχή συμμετείχε στην απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Κράϊπε στην Κρήτη και θεωρείται ο ιδρυτής της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης. Φέρει το όνομα της γιαγιάς της Μαρίας Παπαλιού, της ιστορικής ναυτικής οικογένειας.

    Σπούδασε γιατρός, συμμετείχε σε αποστολές στη Ζούγκλα της Αφρικής, αλλά τώρα διευθύνει την μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία, από το Μέγαρο της εταιρείας που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο στην Καλλιθέα με πρόσοψη στη λεωφόρο Συγγρού. Μπορεί να μεταβαίνει τα καλοκαίρια και τα Σαββατοκύριακα στο πολυτελέστατο θέρετρο της στη Μύκονο, να απολαμβάνει, αλλά και να εμπνέεται από το γαλάζιο του Αιγαίου, να περνά αρκετό καιρό στο Λονδίνο, ωστόσο σχεδόν σε όλα τα πλοία της, που δεν είναι λίγα, ταξιδεύουν με ελληνική σημαία και απασχολεί εκατοντάδες Έλληνες ναυτικούς.

    Όσον αφορά στη χωρητικότητα των πλοίων, ο στόλος είναι ο μεγαλύτερος από αυτούς που διαθέτουν οι Έλληνες εφοπλιστές με 24.822.873 dwt. Μέσω του Ιδρύματος “Αντώνης και Ιωάννης Αγγελικούσης” συντηρεί άπορες οικογένειες, χρηματοδοτεί και εξοπλίζει νοσηλευτικές μονάδες, συλλόγους ΑμεΑ και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η Μαρία είναι παντρεμένη με πρίγκιπα, τον Lawrence Frankopan, από την έκπτωτη βασιλική οικογένεια της Σερβίας, Καραγεώργεβιτς, δεινό παίκτη του τένις, ο οποίος είναι στο πλευρό της από την πρώτη στιγμή που κράτησε το “τιμόνι” του ναυτιλιακού κολοσσού της Angelicoussis Shipping Group.

    Η Μαρία Αγγελικούση, το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο «Lloyd’s List-Greek Shipping Awards» ως εκπρόσωπος της καλύτερης εταιρείας δεξαμενοπλοίων της χρονιάς, της Maran Tanker. Διαθέτει υψηλή μόρφωση, παιδεία, αλλά και έχει ένα δυνατό χαρακτήρα που διαφαίνεται σε όλες τις αποφάσεις της.

    Η αποστροφή της Μαρίας Αγγελικούση για την άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές είναι εμφανής. Συμπυκνώνεται στην άποψη της, ότι «εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη να αντλήσουμε ρευστότητα, η κοινή μας άποψη είναι ότι το να παραμείνουμε ιδιωτική εταιρεία είναι το καλύτερο για μας».

    Η Μαρία, αιτιολογώντας την απόφαση της να αναλάβει την διαχείριση της ναυτιλιακής επιχείρησης, είπε με νόημα ότι «η συναναστροφή μου ως γιατρού με πολύ κόσμο και η ικανότητα που αποκτάς να διαβάζεις τους ανθρώπους είναι και αυτό κλειδί για την ενασχόλησή μου με τη ναυτιλία».

    Μιλώντας για τον πατέρα της υπογράμμισε τον θαυμασμό της: «Μου έμαθε να σκέφτομαι έξω από τα συνήθη πλαίσια, να είμαι ευφάνταστη και με δίδαξε ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει πάντοτε λύση».

    Αλλά και ο Γιάννης Αγγελικούσης, την εμπιστεύτηκε και της έδωσε την πρωτοκαθεδρία, όσο ζούσε. Μάλιστα τόνιζε σε κάθε στιγμή: «σήμερα, είμαι υπερήφανος ότι τα πηγαίνουμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Τρέχουμε την εταιρεία από κοινού, λαμβάνουμε μαζί τις αποφάσεις και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν έχουμε διαφωνίες. Είμαι πεπεισμένος ότι οι μακροχρόνιες αποφάσεις θα την επηρεάσουν περισσότερο από ότι εμένα»…

    Οι αλλαγές στη δομή του Ομίλου

    Όσο ζούσε ο Γιάννης Αγγελικούσης, άρχισε τις δομικές αλλαγές στην εταιρεία. Απομάκρυνε αρχικά δύο έμπειρα και έμπιστα στελέχη του πατέρα της. Τον Γιάννη Πλατσιδάκη και τον Σταύρο Χατζηγρηγόρη, αλλά και άλλων χαμηλόβαθμων διευθυντών. Με άλλα λόγια ο σχεδιασμός της νέας επιτελικής ομάδας διαμορφωνόταν όσο ζούσε ο Γιάννης Αγγελικούσης. Αργότερα, έγινε η πρόσληψη της έμπειρης Anita Odedra, ως εκτελεστική αντιπρόεδρος εμπορικών επιχειρήσεων της Maran Gas Maritime.

    Στη συνέχεια, όρισε αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου, τον Νορβηγό Sveinung J. S. Støhle, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ένα εξειδικευμένο τομέα της ναυτιλίας και ήταν διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία HOEGH LNG Holdings η οποία διαχειρίζεται στόλο από επτά FSRU, πλωτές δεξαμενές αποθήκευσης LNG. Η πρόσληψη του Νορβηγού, θα βοηθήσει στην εξάπλωση της εταιρείας στα πλοία LNG. Ωστόσο, απομακρύνθηκε ο αντιπρόεδρος-Executive Vice President της Maran Gas, Ρίτσαρντ Γκίλμορ, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησε τον στόλο των LNG. Αυτές οι διοικητικές αλλαγές, δίνουν την αίσθηση του απόλυτου ελέγχου της ναυτιλιακής επιχείρησης, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτούν και μια νέα πορεία που στοχεύει στο μέλλον.

    Η οικία στο Κολωνάκι

    Στο οικοδομικό τετράγωνο που αρχίζει από την πλατεία Δεξαμενής και συνεχίζει στην Στρατιωτικού Συνδέσμου, Πινδάρου και Φωκυλίδου, βρίσκεται η πολυτελέστατη οικία της Μαρίας Αγγελικούση.

    Λέγεται ότι το αγόρασε ο πατέρας της έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ. Το σπίτι ανήκε στον Θοδωρή – Ντορή Μαργέλλο, ο οποίος είχε δημιουργήσει το εστιατόριο «48» που θεωρείται ότι ήταν από τα πια πρωτοπόρα κοσμικά μαγαζιά της Αθήνας. Η οικία διαθέτει πισίνα, τέσσερις ορόφους και περικλείεται από δέντρα. Στο Κολωνάκι, στην καρδιά της Αθήνας, η Μαρία βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων.

    Το εξοχικό στη Μύκονο

    Η Μύκονος είναι ο αγαπημένος προορισμός της Μαρίας Αγγελικούση. Κάθε φορά που επισκεπτόταν το νησί των ανέμων, νοίκιαζε το επιβλητικό σπίτι του Ζαννή Φραντζέσκου, που βρίσκεται στο λόφο Φανάρι. Η δελεαστική προσφορά που έκανε στον ιδιοκτήτη της πολυτελούς εξοχικής κατοικίας ήταν τέτοια που δέχθηκε να της το πουλήσει. Έκτοτε, η Μαρία Αγγελικούση βρίσκεται συχνά στο χώρο αυτό που την ηρεμεί μακριά από τις σκοτούρες που έχουν τα βαπόρια.

    Το Φανάρι, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μυκόνου. Είναι επίσης γνωστός ως Φάρος Αρμενιστής, από τον ομώνυμο φάρο της Μυκόνου. Το σπίτι απέχει 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυκόνου.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνεχίζεται για 34η εβδομάδα η πτώση των ναύλων στα εμπορευματοκιβώτια – Παροπλίζονται πλοία ή συγχωνεύονται τακτικές γραμμές

    Βύθιση ρυμουλκού πλοίου στην Πάτμο – Πνίγηκε ο κυβερνήτης του

    Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη: Στο Πόρτσμουθ η έκθεση «Nelson in his own words»



    ΣΧΟΛΙΑ