• Ναυτιλία

    Ο ΕΛΟΕΝ τώρα, η Εστία Ναυτικών αύριο;

    Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης


    Οι ναυτικοί είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα οικογενειακά επιδόματα που δίνει ο Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων (ΕΛΟΕΝ) και αρνούνται να καταργηθεί η αυτοτέλειά του και να ενσωματωθούν οι λειτουργίες του στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, το οποίο επί της ουσίας έχει πλέον καθαρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση» με την οποία όριζε στο αρ. 2, «ο ειδικός λογαριασμός οικογενειακών επιδομάτων ναυτικών (Ε.Λ.Ο.Ε.Ν) εντάσσεται στο ναυτικό απομαχικό ταμείο (ΝΑΤ), καθώς και «ο Ε.Λ.Ο.Ε.Ν καταργείται και το Ν.Α.Τ. καθίσταται οιονεί καθολικός διάδοχος αυτού».

    Στην ίδια τροπολογία αναφέρονταν στην παρ. 2, «το σύνολο του ενεργητικού και του παθητικού, που προέρχεται από το Ε.Λ.Ο.Ε.Ν (πόροι, ακίνητη περιουσία κ.α.) περιέρχονται στο ΝΑΤ».

    Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που στην πλειοψηφία της πρόκειται στο κυβερνών κόμμα, αντέδρασε αμέσως και προκήρυξε απεργιακές κινητοποιήσεις με ένα αίτημα: «να μην καταργηθεί ο ΕΛΟΕΝ».

    Οι αντιδράσεις ήταν καθολικές από την πλευρά των συνδικαλιστών της ΠΝΟ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την μονομερή πρωτοβουλία της κυβέρνησης και απαίτησαν την απόσυρση της τροπολογίας.

    Το μήνυμα ήταν σαφές: «είναι αιτία πολέμου, η κατάργηση του ΕΛΟΕΝ» και φαίνεται εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση, και κυρίως οι βουλευτές στις δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά, το πήραν ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη.

    Οι αρμόδιοι υπουργοί που έφεραν στη Βουλή την τροπολογία, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Πλακιωτάκης, αναδιπλώθηκαν, απέσυραν την τροπολογία και ανακοίνωσαν ότι «θα ακολουθήσει διάλογος για το θέμα αυτό», παραδεχόμενοι ότι δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που είναι οι ναυτικοί, αλλά και οι εφοπλιστές.

    Βέβαια, από το υπουργείο Εργασίας, κυρίως, διαρρέει η πληροφορία ότι «θα επαναφέρει το θέμα σύντομα στη Βουλή» και ότι «αυτά τα κόλπα των συνδικαλιστών δεν περνάνε πλέον», ενώ διάφορα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα αναφέρουν για “βολεμένους” και άλλα τινά.

    Λέγεται από την πλευρά της κυβέρνησης ότι «πρόθεση είναι να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία και να φύγουν οι αργόσχολοι», αλλά από την άλλη οι ναυτικοί επισημαίνουν ότι «θέλουν να λεηλατήσουν τα χρήματα του ΕΛΟΕΝ που σήμερα ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ και να πάρουν και τα χρήματα αργότερα της Εστίας Ναυτικών».

    Οι ναυτικοί επισημαίνουν ότι το κράτος δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στον ΕΛΟΕΝ, δεδομένου ότι τα χρήματα που εισπράττονται είναι εισφορές των ναυτικών και των εφοπλιστών και έχει συμφωνηθεί και συμπεριληφθεί στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

    Αναλυτικότερα, οι ναυτικοί δίνουν για τον ΕΛΟΕΝ το 0,35% του βασικού μισθού τους και οι εφοπλιστές άλλο ένα 0,18%.

    Για την Εστία Ναυτικών οι ναυτικοί δίνουν το 1% και οι εφοπλιστές το 2% του βασικού μισθού.

    Οι συνδικαλιστές των ναυτικών είναι επιφυλακτικοί για αυτές τις αιφνιδιαστικές κινήσεις, δεδομένου ότι στο παρελθόν έχουν δει:

    • Να καταργούνται σημαντικά κίνητρα, που υπήρχαν σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, για όσους ναυτικούς έφερναν συνάλλαγμα στην Ελλάδα.
    • Να λεηλατείται το Ναυτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ) στα Μελίσσια, που εκτείνεται σε 119 στρέμματα και το 5όροφο κτίριο των 11.600 τ.μ. για το οποίο είχαν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια.
    • Να καταργείται η κατασκήνωση των παιδιών των ναυτικών στον Άγιο Ανδρέα που την διαχειρίζονταν ο Οίκος Ναύτου.
    • Να διαλύεται ουσιαστικά ο Οίκος Ναύτου και να παραμένει τυπικά ο Οίκος με τα επιδόματα ανεργίας.
    • Να «απαλλοτριώνονται» τα αποθεματικά των Ταμείων Προνοίας των Αξιωματικών και των Κατωτέρων Πληρωμάτων.
    • Να αυξάνεται η φορολογία, τόσο των αξιωματικών, όσων και των πληρωμάτων.

    Το σίγουρο είναι ότι όταν και πάλι επανέλθει το θέμα στη Βουλή, θα υπάρξουν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις από την πλευρά των ναυτικών και, όπως λένε κύκλοι της Ακτής Μιαούλη, «οι ναυτικοί δύσκολα αποφασίζουν για απεργία, αλλά δυσκολότερα την αναστέλλουν».

    Ο ΕΛΟΕΝ

    Ο Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (Ε.Λ.Ο.Ε.Ν.), ιδρύθηκε το 1980 με σκοπό τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων στους ναυτικούς.

    Δικαιούχοι είναι όσοι ναυτικοί:

    •  έχουν ναυτικό φυλλάδιο και ήταν ασφαλισμένοι στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) τουλάχιστον 2 μήνες τον προηγούμενο χρόνο της χορήγησης και
    •  έχουν παιδιά.

    Ο Ε.Λ.Ο.Ε.Ν. είναι Ν.Π.Δ.Δ, εποπτεύεται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (Υ.Ε.Ν.) και από τον Απρίλιο του 2012 από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΠ.Ε.Κ.Α.Α) και η λειτουργική του εξυπηρέτηση έχει ανατεθεί στην Εστία Ναυτικών Ν.Π.Ι.Δ. όπου είναι και η έδρα της διοίκησης του.

    Διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που συγκροτείται από: Τον Πρόεδρο, ο οποίος πρέπει να είναι επιστήμονας με ειδίκευση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, Δύο εκπροσώπους των εφοπλιστών, Δύο εκπροσώπους των ναυτικών, από τους οποίους ο ένας είναι υποχρεωτικά ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εστίας Ναυτικών. (Ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Π.Ν.Ο.)

    Στην Εστία Ναυτικών έχει δημιουργηθεί ο κλάδος Ε.Λ.Ο.Ε.Ν. για την λειτουργική εξυπηρέτηση του Ε.Λ.Ο.Ε.Ν.

    Πόροι του Ε.Λ.Ο.Ε.Ν. είναι οι εισφορές 3% (2% και 1% που καταβάλλονται από τους πλοιοκτήτες και τους ναυτικούς αντίστοιχα), πάνω στους μισθούς και στα επιδόματα των δικαιούχων.

    Εισπρακτικός φορέας του Ε.Λ.Ο.Ε.Ν. είναι το Ν.Α.Τ.

    Η νομοθεσία που αναφέρεται στον Ε.Λ.Ο.Ε.Ν. είναι ο ιδρυτικός του Νόμος 1085/80 άρθρο 25 και το π.δ. 213/83 όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 380/94.

    Η ιδέα για τη δημιουργία ενός Ειδικού Λογαριασμού που θα βοηθούσε τις ναυτικές οικογένειες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σαν αίτημα το 1979 κατά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πανελληνίου Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) και των Εφοπλιστικών Ενώσεων.

    Σκοπός του ΕΛΟΕΝ είναι η χορήγηση κατά το διανεμητικό σύστημα οικογενειακών επιδομάτων στους Έλληνες ναυτικούς που είναι ασφαλισμένοι στο Ν.Α.Τ. Κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος τα οικογενειακά επιδόματα χορηγούνται για τα παιδιά των ασφαλισμένων ναυτικών (Π.Δ.213/83 άρθρο 1 παρ. 2).

    Ο Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών συστήθηκε με το άρθρο 25 του νόμου 1085/1980 (Φ.Ε.Κ. 255 Α/6-11-1980) ως ίδιος και αυτοτελής λογαριασμός διανεμητικού συστήματος με σκοπό τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων στους Έλληνες ναυτικούς (απαιτείται αλλαγή νομοθεσίας για τη χορήγηση του επιδόματος σε ναυτικούς των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής κοινότητος).

    Η ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

    Η Εστία Ναυτικών ιδρύθηκε το 1973 και άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 1977 για την προαγωγή της Οικονομικής ,Πνευματικής και Κοινωνικής κατάστασης των Ελλήνων Ναυτικών. Ανάμεσα στους σκοπούς της Εστίας Ναυτικών, η οποία διαθέτει Ξενώνα και παλαιότερα διέθετε και Σούπερ Μάρκετ, είναι:

    • Η παροχή προσωρινής διαμονής στους ευρισκομένους μακράν των οικιών των Ναυτικών.
    • Παροχή δωρεάν Νομικών συμβουλών.
    • Χορήγηση Χρηματικών Βραβείων στα παιδιά Ναυτικών , φοιτητές , που σπουδάζουν στα Ανώτατα ιδρύματα της χώρας.
    • Χορήγηση Γαμηλίων Δώρων στις κόρες των Ναυτικών , που παντρεύονται.
    • Χορήγηση Οικονομικών Ενισχύσεων στους έχοντες ανάγκη Ναυτικούς και στις Οικογένειες των.
    • Η αντιμετώπιση των δαπανών παλιννοστήσεως των εγκαταλειπόμενων εις την αλλοδαπή μεμονωμένων Ναυτικών ή πληρωμάτων , των Ελληνικών ή συμβεβλημένων ασφαλιστικών με το Ν.Α.Τ. και η παροχή Οικονομικής , Δικαστηριακής ή άλλης φύσεως συμπαραστάσεως.
    • Η σε εξαιρετικές περιπτώσεις οικονομική ενίσχυση των Επαγγελματικών σωματείων των Ναυτικών.
    • Η εξυπηρέτηση των Ναυτικών στα συνταξιοδοτικά τους Θέματα

    Οι πόροι της Εστίας Ναυτικών καθορίζονται με μηνιαία εισφορά των ναυτικών που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία ή συμβεβλημένα ασφαλιστικώς με το Ν.Α.Τ. , οιασδήποτε κατηγορίας ή χωρητικότητας , ανερχόμενη σε 0,35% του βασικού μισθού τους.

    Επίσης σε μηνιαία εισφορά των πλοιοκτητών πλοίων με Ελληνική σημαία ασφαλιστικώς με το Ν.Α.Τ. για τους επ΄ αυτών υπηρετούνται ως πλήρωμα Ναυτικούς , ανερχόμενη στο 0,18% του βασικού μισθού τους . Οι παραπάνω εισφορές εισπράττονται από το Ν.Α.Τ. Και αποδίδονται στην Εστία Ναυτικών.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ