• Ναυτιλία

    Νικόλας Λυκιαρδόπουλος-Kristian Morch: Πρόταση για την απόκτηση όλων των μετοχών της BW Epic Kosan

    Νικόλας Λυκιαρδόπουλος και Kristian Morch

    Νικόλας Λυκιαρδόπουλος και Kristian Morch


    Πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ναυτιλιακής BW Epic Kosan με στόχο την έξοδο της από την αγορά του Όσλο κατέθεσε η Web Holding, μια εταιρεία που ελέγχεται από τη ναυτιλιακή J. Lauritzen υπό τον Kristian Morch και τον Έλληνα εφοπλιστή Νικόλα Λυκιαρδόπουλο.

    Οι μέτοχοι θα λάβουν 24 κορόνες Νορβηγίας (2,23 δολάρια) ανά μετοχή, ένα premium 13,2% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 6 Οκτωβρίου.

    Παράλληλα, υπάρχει η εναλλακτική αντί για χρήματα να λάβει κάποιος επενδυτές μετοχές της Web Holding. Αυτές, ωστόσο, δεν θα είναι εισηγμένες.

    Ο Όμιλος BW, μητρική της BW Epic Kosan, επέλεξε να μεταφέρει το μερίδιο της, ύψους 49,8% στην Web Holding.

    Η νορβηγική ναυτιλιακή με τάνκερ μεταφοράς και αποθήκευσης χημικών Odfjell, επίσης μέτοχος, θα πουλήσει το μερίδιο 4,4% που κατέχει, για μετρητά.

    Η προσφορά θα ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου 2023.

    Η ναυτιλιακή J. Lauritzen και ο Νικόλας Λυκιαρδόπουλος έχουν διαθέσει 353,3 εκατ. κορόνες Νορβηγίας ως δάνειο μετόχων για να χρηματοδοτήσουν τη συμφωνία.

    Συνολικά, η Web Holding έχει δεσμεύσεις για αγορές μετοχών που ανέρχονται συνολικά στο 95,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, ενώ στόχος της είναι κάνει την εταιρεία ιδιωτική.

    Ποια είναι η BW Epic Kosan

    Η BW Epic Kosan δραστηριοποιείται στην μεταφορά υγραερίου και πετροχημικών διεθνώς. Διαθέτει στόλο με 62 LPG carriers χωρητικότητας μεταξύ 3.500 και 12.000 cbm.

    Η κεφαλαιοποίηση της στο χρηματιστήριο του Όσλο διαμορφώνεται σε 3,38 δισ. κορόνες Νορβηγίας.

    Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 με την ονομασία Epic Shipping και μετονομάστηκε το 2012 σε Epic Gas μετά τη συγχώνευση της με την Pantheon Inc και επενδυτές της Jefferies Capital Partners.

    Το 2019 η BW Group εξαγόρασε το 82,6% των μετοχών της εταιρείας. Την επόμενη χρονιά η Epic Gas και η Lauritzen Kosan υπέγραψαν συμφωνία συγχώνευσης των στόλων και των δραστηριοτήτων τους, δημιουργώντας την BW Epic Kosan.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο το ποσοστό της BW Group στην εισηγμένη μειώθηκε στο 49,8% από 55,8%, καθώς η J. Lauritzen, πρώην ιδιοκτήτρια της Lauritzen Kosan, εξαγόρασε επιπλέον ποσοστό 6% αυξάνοντας τη συμμετοχή της στην BW Epic Kosan στο 31%.

    Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο 2023, η εταιρεία Local Resources Ltd., συμφερόντων του κ. Λυκιαρδόπουλου, εξαγόρασε 285.000 μετοχές της BW Epic Kosan στην τιμή των 18 κορόνων Νορβηγίας η κάθε μία, καταβάλλοντας συνολικά 5,13 εκατ. κορόνες Νορβηγίας (περίπου 494.000 δολάρια).

    Μετά την συναλλαγή η Local Resources Ltd. είχε στην κατοχή της 4.611.977 μετοχές της ναυτιλιακής, ποσοστό 3% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Εκτός από την συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της ναυτιλιακής, ο κ. Λυκιαρδόπουλος είναι και μέλος της ελεγκτικής επιτροπής της, από το 2017.

    Η οικογένεια Λυκιαρδόπουλου ελέγχει επίσης την ναυτιλιακή εταιρεία Neda Maritime Agency

    Διαβάστε ακόμη:

    Athenian Sea Carriers ( οικογένεια Κυριακού): Παραγγελία ναυπήγησης τεσσάρων δεξαμενόπλοιων

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συνάντηση με τον Γ. Προκοπίου ζητούν οι 600 πρώην εργαζόμενοι

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ