• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πώς θα πάρουν την επιδότηση Ιανουαρίου-Μαρτίου οι πρώην εργαζόμενοι

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου


    Διευκρινιστική ανακοίνωση προέβη το σωματείο των πρώην εργαζομένων στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, σε συνεννόηση με την ΔΥΠΑ, σχετικά με την τρίμηνη επιδότηση που θα καταβληθεί στους ανέργους και απολυθέντες του Ναυπηγείου.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος της “Τρίαινας” Ε. Μπαλοδήμος και ο γενικός γραμματέας, Σ. Παπαδής, τονίζουν ότι “όποιος συνάδελφος είχε προσφύγει στο ταμείο ανεργίας ενδέχεται να πάρει μόνο το επίδομα ανεργίας, διότι η πληρωμή μας θα γίνει από την υπηρεσία της ΔΥΠΑ και το Σωματείο μας θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά, να ξεμπλοκάρει μια τέτοια κατάσταση, αλλά αυτήν την φορά με επιφυλακτικότητα”.

    Ωστόσο, στη συνέχεια, επισημαίνουν:

    “Με βάση την απόφαση της ΔΥΠΑ και το σχέδιο της ΚΥΑ που μας είχαν γνωστοποιηθεί, και σας το αναφέραμε στην ανακοίνωση μας στις 22-3-2024 υπήρχε πράγματι το πρόβλημα όπως αναφέρεται και πιο πάνω, σε σχέση με τους συναδέλφους που είχαν υποβάλει αίτηση για να λάβουν επίδομα ανεργίας.

    Και αυτό γιατί η πληρωμή μας για τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο θα γίνει με τη μορφή έκτακτης επιδότησης ανεργίας, σύμφωνα δε με τους κανονισμούς της ΔΥΠΑ, δεν μπορεί κάποιος να λαμβάνει ταυτόχρονα τακτική επιδότηση ανεργίας και έκτακτη επιδότηση ανεργίας.

    Έτσι, όσοι είχαν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας, δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της έκτακτης επιδότησης, με το οποίο θα γίνει η πληρωμή μας των μηνών Ιανουάριος – Μάρτιος.

    Μετά από έντονες πιέσεις μας προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αλλά και προς την διοίκηση της ΔΥΠΑ, η ΔΥΠΑ έλαβε απόφαση προφορική χθες και εγγράφως σήμερα, μετά από τις πιέσεις μας, ότι την έκτακτη επιδότηση ανεργίας (πληρωμή Ιανουάριος- Μάρτιος) θα την λάβουν και οι συνάδελφοι που έχουν υποβάλει αίτηση για λήψη τακτικής επιδότησης ανεργίας, εφόσον υποβάλουν αίτηση για ανάκληση της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

    Μετά από αυτό, όσοι συνάδελφοι έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας , είτε έχουν λάβει κάποια πληρωμή είτε όχι, θα πρέπει να υποβάλουν στο αρμόδιο ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ, αίτηση ανάκλησης της αίτησής τους. Αυτό πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ.

    Σε όσους έχουν ήδη καταβληθεί επιδόματα ανεργίας, αυτά θα επιστραφούν. Η διαδικασία της επιστροφής θα διευκρινιστεί από την ΔΥΠΑ.

    Η απόφαση της ΔΥΠΑ που μας έχει σταλεί από το Υπουργείο Εργασίας μετά τις πιέσεις μας και την άρνηση κάποιων να την αποδεχτούν είναι η ακόλουθη:

    Στο πλαίσιο κατάρτισης σχετικής ΚΥΑ για τους ανέργους της ΕΝΑΕ (Ελληνικά Ναυπηγεία) και υλοποίησης αντίστοιχου προγράμματος, όπου μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει και οικονομική ενίσχυση, έχουν δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΔΥΠΑ ώστε οι αρμόδιοι υπάλληλοι να μην προβούν άμεσα σε αξιολόγηση – έλεγχο υπαγωγής στην επιδότηση όσων ανέργων έχουν υποβάλει αίτηση για λήψη ΤΕΑ, οι οποίοι ήταν πρώην εργαζόμενοι της ανώνυμης εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά).

    Στις περιπτώσεις που οι εν λόγω ωφελούμενοι έχουν υπαχθεί σε επιδότηση τα ΚΠΑ2 θα δέχονται αιτήσεις ανάκλησης της αίτησης για την λήψη τακτικής επιδότησης ανεργίας από τους πρώην εργαζόμενους των Ελληνικών Ναυπηγείων.

    Αυτό συνεπάγεται αυτόχρημα και επιστροφή των ληφθέντων επιδομάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

    Η διαδικασία επιστροφής θα διευκρινιστεί. Η πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει μετά τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ και εφόσον τα σχετικά ΠΣ είναι έτοιμα για την υποστήριξη του προγράμματος”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Οι πρώην εργαζόμενοι θα προσληφθούν 130 στο Πολεμικό Ναυτικό και έως 344 σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Θα πληρωθούν από το Πολεμικό Ναυτικό αναδρομικά για Ιανουάριο – Φεβρουάριο

    Διαγκωνισμοί Ξενοκώστα – Προκοπίου στα ναυπηγεία: Τα έργα του Πολεμικού Ναυτικού, οι υπεργολάβοι και τα προβλήματα με τους εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ