• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Οι πρώην εργαζόμενοι θα προσληφθούν 130 στο Πολεμικό Ναυτικό και έως 344 σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ

    ναυπηγεία σκαραμαγκά

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


    Με εισήγηση της Γ’ ΔΟΥ, θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πληρωμής για τους πρώην εργαζόμενους του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά. Εκτιμάται ότι μέχρι την Τρίτη – Τετάρτη θα έχει υπογραφεί η ΚΥΑ από όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς και θα ακολουθήσει η καταβολή των 2.700 ευρώ ανά εργαζόμενο από την ΔΥΠΑ.

    Επίσης, 130 άτομα θα προσληφθούν στο Πολεμικό Ναυτικό και οι υπόλοιποι 344 στη ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

    Μετά από τις επίμονες καθημερινές προσπάθειες του σωματείου “Τρίαινας” των πρώην εργαζομένων στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, προς το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Άμυνας ,από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Υπουργείο Οικονομικών και την ΔΥΠΑ, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 755/25/12-3-2024 απόφαση της ΔΥΠΑ, ως της τελικά αρμόδιας υπηρεσίας, με τίτλο : “Ειδικά μέτρα για ανέργους πρώην εργαζόμενους της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.» και εν γένει για όσους συμπεριλαμβάνονται στην παρ.9 του άρθρου 26 του ν. 4258/2014 (Α΄94) : Α. Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (ΕΝΑΕ) και Β. Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης.”

    Τα θέματα που αναφέρονται στην απόφαση της ΔΥΠΑ, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του σωματείου Ε. Μπαλογιάννης και ο γενικός γραμματέας Σ. Παπαδής και θα περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ είναι βασικά δύο: Η πληρωμή μας για το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου και το τί θα γίνει με τους εργαζόμενους στη συνέχεια. Τα θέματα αυτά ρυθμίζονται περιληπτικά ως εξής:

    • Πληρωμή μας για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου:

    Οι προσπάθειες του σωματείου ήταν να υπάρξει συνέχεια του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού για ένα τρίμηνο ακόμη, ώστε μέσω αυτού να πληρωθούμε για τους μήνες Ιανουάριος – Μάρτιος.

    Αυτό που αποφασίστηκε τελικά είναι να μην υπάρξει παράταση του προγράμματος, αλλά η πληρωμή να γίνει μέσω ειδικού προγράμματος της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), οι βασικοί όροι του οποίου, όπως έχουμε ενημερωθεί, είναι:

    α) το ύψος ενίσχυσης που θα λάβει ο καθένας για το τρίμηνο θα είναι 2.700 ευρώ, χωρίς κρατήσεις.

    β) Η ενίσχυση αυτή θα καταβληθεί στους εργαζόμενους που είχαν ενεργό σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό στις 31-12-2023, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

    – να έχουν την ιδιότητα του ανέργου , εγγεγραμμένου στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ και μέχρι την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης.

    – να είναι άνεργοι και μη επιδοτούμενοι από τη ΔΥΠΑ

    – να μην είναι συνταξιούχοι ή να μην έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ.

    γ) Η οικονομική ενίσχυση θα ολοκληρωθεί εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία που θα αρχίσει να καταβάλλεται.

    δ) Ο κατάλογος των δικαιούχων θα δοθεί στη ΔΥΠΑ από το Πολεμικό Ναυτικό

    Όσονα αφορά στην εργασιακή κατάσταση στη συνέχεια, των πρώην εργαζομένων στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, η “Τρίαινα” επισημαίνει:

    “Ο στόχος μας ήταν κανένας εργαζόμενος να μην μείνει ακάλυπτος μετά την λήξη των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού. Κανένας εργαζόμενος να μην μείνει χωρίς εισόδημα. Το στόχο αυτόν τον προβάλαμε προς όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς και στο γραφείο του Πρωθυπουργού μέσω του Υπουργού Επικρατείας. Μετά από πολλές προσπάθειες, πιέσεις, άπειρα πέρα δώθε σε όλα τα Υπουργεία και τηλεφωνικές επικοινωνίες σε καθημερινή βάση, αυτό που αποφασίστηκε τελικά είναι:

    α) Ωφελούμενοι θα είναι 474 πρώην εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (συμπεριλαμβανομένων και των συναδέλφων μας στην πρώην διεύθυνση Τ/Υ), οι οποίοι είχαν ενεργό σύμβαση με το ΠΝ στις 31-12-2023 (474 είναι το σύνολο όσων είχαν την ενεργό αυτή σύμβαση με το ΠΝ).

    β) Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα προσληφθούν μέσω της ΔΥΠΑ από το Πολεμικό Ναυτικό και από τις εταιρείες ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ. Συγκεκριμένα 130 από το ΠΝ έως και 344 από τις ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι πρώην εργαζόμενοι θα πρέπει:

    – Να έχουν απασχοληθεί στο ΠΝ μέχρι 31-12-2023

    – Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ

    – Να μην έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για πλήρη σύνταξη ή/και να μην έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

    γ) Ο κατάλογος των δικαιούχων θα δοθεί στη ΔΥΠΑ από το Πολεμικό Ναυτικό

    δ) Το πρόγραμμα αυτό θα έχει διάρκεια ΕΩΣ 24 μήνες.

    ε) Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν ακαθάριστες αποδοχές 1.210 ευρώ μηνιαίως (με καθαρές αποδοχές που θα φτάσουν τα 1.000,00 ευρώ περίπου.). Από τις ακαθάριστες αποδοχές αφαιρούνται οι εισφορές που βαρύνουν τον ασφαλισμένο. Οι ωφελούμενοι ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ ανάλογα με την ειδικότητα. Για τους υπαγόμενους στον κλάδο Βαρέων καταβάλλονται από το ασφαλισμένο οι εισφορές που βαρύνουν τον ασφαλισμένο.

    Η ΔΥΠΑ καταβάλει τις ασφαλιστικές – εργοδοτικές εισφορές και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Για τον κάθε εργαζόμενο η ΔΥΠΑ κοστολογεί το ποσό των 1517,82 μηνιαίως.

    • Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

    Μέσα στο πρώτο έτος, οι συμμετέχοντες στο παραπάνω πρόγραμμα, θα λάβουν μέρος σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, στην λήξη των οποίων θα λάβουν σχετική πιστοποίηση. Σκοπός της συμμετοχής στα ειδικά αυτά προγράμματα είναι η απόκτηση ενός επί πλέον προσόντος, το οποίο θα αποτελέσει βασικό στοιχείο σχετικά με τις ειδικότητες που απασχολούνται στο πλαίσιο του οικείου προγράμματος την πιστοποίηση των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων.

    Για όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρουμε και στην αρχή , θα εκδοθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών Κοινή Υπουργική Απόφαση, αμέσως δε στη συνέχεια θα αρχίσει η υλοποίηση όλων όσων θα προβλέπονται σ’ αυτή, με στόχο από τις αρχές Απριλίου να έχει γίνει η απορρόφηση των εργαζομένων από το ΠΝ και από τις εταιρείες ΣΤΑΣΥ/ΟΣΥ.

    Ήδη σήμερα έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η μεταφορά πίστωσης ποσού 7.754.820 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών στην ΔΥΠΑ, το οποίο καλύπτει το κόστος του προγράμματος απασχόλησης για το έτος 2024.

    Σε ότι αφορά την Ειδική διαχείριση δεν έχει αλλάξει κάτι. Στις 29 Μαρτίου εκδικάζονται οι 13 ανακοπές κατά του πίνακα κατάταξης. Στη συνέχεια, θα περιμένουμε την έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο, με βάση δε αυτή την απόφαση θα γίνουν οι πληρωμές από την ειδική διαχείριση.

    Και τέλος, για τα προγράμματα συμπλήρωσης της διαφοράς των ποσών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε σχέση με το συνολικό ποσό του ICC , συνεχίζονται οι επαφές μας και οι πιέσεις μας προς το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και της Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη.

    Για ότι νεότερο που αφορούν την ειδική διαχείριση και τα προγράμματα συμπλήρωσης της διαφοράς των ποσών θα σας ενημερώσουμε με ανακοίνωση. Μετά την δημοσίευση της ΚΥΑ θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, έτσι ώστε να σας κατευθύνουμε για το τι πρέπει να κάνετε μετά την πρόσκληση της ΔΥΠΑ . (www.dypa.gov.gr) και την αίτηση για την ένταξη στους φορείς υποδοχής.

    Διαβάστε επίσης:

    Δένδιας για το μακελειό στη Μόσχα: Eιδεχθείς εικόνες που προκαλούν την ανεπιφύλακτη καταδίκη

    ΟΗΕ: Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί ενός νέου σχεδίου απόφασης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

    Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 31 ρωσικά drones που εξαπολύθηκαν τη νύχτα



    ΣΧΟΛΙΑ