• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Έληξαν οι συμβάσεις των εργαζομένων με το Πολεμικό Ναυτικό – Ζητούν τρίμηνη παράταση

    Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής

    Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής


    Στο αέρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν για το Πολεμικό Ναυτικό στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και οι οποίοι απολύθηκαν πριν την είσοδο του νέου ιδιοκτήτη – επενδυτή, Γιώργο Προκοπίου.

    Ο πρόεδρος της «Τρίαινας», Ε. Μπαλογιάννης και ο γενικός γραμματέας, Σ. Παπαδής, γνωστοποίησαν ότι «Στις 30 Σεπτεμβρίου έληξαν οι συμβάσεις μας το Πολεμικό Ναυτικό, περιμένουμε να υπάρξει επίσημη Κυβερνητική διαβεβαίωση για την παράταση του προγράμματος μέχρι σήμερα Δευτέρα και εάν δεν έχουμε απάντηση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις μας».

    Σε ενημερωτικό τους σημείωμα, τονίζουν επίσης:

    «Με την προηγούμενη ανακοίνωσή μας σας γνωρίζαμε για την συνάντησή μας με τον Υπουργό Εργασίας στις 22-9-2023 κατά τη διάρκεια της εκεί παράστασης διαμαρτυρίας μας.

    Τη Δευτέρα 25-9-2023 πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη παράσταση μας στο Υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια ο πρόεδρος και γραμματέας του Σωματείου μας, μαζί με τον δικηγόρο μας, συναντηθήκαμε με εκπρόσωπο του Υπουργού.

    Στη συνάντησή μας αυτή του θέσαμε όλα τα θέματα. Για την ειδική διαχείριση και τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες, την τροπολογία για την παράταση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, την απορρόφηση αριθμού εργαζομένων απευθείας στο Πολεμικό Ναυτικό, προγράμματα σχετικά με τους εργαζόμενους που έχουν ηλικία πάνω από 55 ετών.

    Το κλίμα ήταν πολύ καλό. Μας γνωστοποίησε ότι πράγματι η ειδική διαχείριση έχει υποβάλει αίτημα για την απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου κατά την πληρωμή του ποσού του ICC, ότι το Υπουργείο το βλέπει θετικά και ότι πιέζει την ειδική διαχείριση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επαλήθευσης, πίνακα κατάταξης και την λήξη της ειδικής διαχείρισης. Επίσης ότι το Υπουργείο βλέπει θετικά και τα εργασιακά και προσυνταξιοδοτικά θέματα που του θέσαμε.

    Την Τρίτη 26-09-2023 έγινε συνάντηση του Προεδρείου  με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπου συζητήθηκε η παράταση του προγράμματος με το ΠΝ και οι προτάσεις μας για τα εργασιακά μας θέματα».

    Για το θέμα της παράτασης του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, το σωματείο των πρώην εργαζομένων στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, τονίζουν:

    «Την ίδια μέρα, στείλαμε επιστολή στον Υπουργό Επικρατείας κ. Παπασταύρου με την οποία του ζητούμε να αναλάβει την πρωτοβουλία εκ μέρους της Κυβέρνησης με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας για την παράταση του προγράμματος με το ΠΝ για ένα τουλάχιστον τρίμηνο. Το ζητούμε επίσης να προγραμματίσει συνάντηση με το Σωματείο για να συζητήσουμε τα εργασιακά και προσυνταξιοδοτικά θέματα που έχουμε θέσει και στους συναρμόδιους Υπουργούς.

    Την ίδια μέρα είχαμε συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Τους ενημερώσαμε για όλα τα θέματα και τους ζητήσαμε η ΓΣΕΕ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Την Τετάρτη 27-9-2023 , μετά από τις συντονισμένες ενέργειές μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και στελεχών των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Από την ενημέρωση που είχαμε,  υπάρχει πρόθεση για παράταση του προγράμματος με το ΠΝ.

    Για το θέμα της ειδικής διαχείρισης και τις διαδικασίες που ακολουθούνται σας έχουμε ενημερώσει μέχρι τώρα αρκετές φορές. Η διαδικασία της επαλήθευσης των απαιτήσεων των πιστωτών, ο τρόπος κατάρτισης του πίνακα διανομής, η σειρά πληρωμής των πιστωτών, η άσκηση τυχόν ανακοπών κατά της επαλήθευσης κάποιου πιστωτή ή κατά τη σειρά πληρωμής στον πίνακα διανομής, ΔΕΝ την καθορίζει το Σωματείο μας , ούτε ο δικηγόρος μας. Την καθορίζει ο ΝΟΜΟΣ.  Μπορεί ο νόμος να είναι άδικος, καλός ή κακός, αλλά είναι νόμος και αυτός εφαρμόζεται».

    Διαβάστε επίσης:

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Προσελήφθησαν οι πρώτοι 25 από τον Γιώργο Προκοπίου

    Εμανουέλε Γκριμάλντι: Η ναυτιλία βρίσκεται στα χέρια ισχυρών οικογενειών και εφοπλιστών!

    Capital Link Shipping: Ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη, πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία



    ΣΧΟΛΙΑ