• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Ελευσίνας: Διορία μέχρι την Παρασκευή για τη μεταβίβαση του 51% στην Onex – Το τελεσίγραφο Άδωνι και ο «βρώμικος πόλεμος»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Διορία μέχρι την Παρασκευή έχουν οι μέτοχοι των ναυπηγείων Ελευσίνας για να μεταβιβάσουν τον μετοχικό έλεγχο στην Onex (ποσοστό άνω του 51%).

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως μετά τους Νικόλαο Ταβουλάρη και Γιάννη Στεφάνου, οι οποίοι υπέγραψαν ήδη και άλλοι μέτοχοι ετοιμάζονται μέσα στις επόμενες μέρες να υπογράψουν το συμφωνητικό παραχώρησης των μετοχών τους ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες για να πεισθούν και οι υπόλοιποι μέτοχοι, ώστε να «πιαστεί» ο στόχος του 51%.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση του 47% με 48% των μετόχων της επιχείρησης και απομένει ένα ποσοστό της τάξης περίπου 4%, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σχέδιο διάσωσης που έχει καταστρώσει η Onex του Πάνου Ξενοκώστα (με βάση το άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα).

    Ο κ. Γεωργιάδης έχει προειδοποιήσει πως τα ναυπηγεία Ελευσίνας θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση, εάν δεν προχωρήσει η λύση Onex, η οποία έχει την πλήρη στήριξη της αμερικάνικης κυβέρνησης που σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το project μέσω του κρατικού οργανισμού DFC. Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ σε ομιλία που απεύθυνε πρόσφατα τόνισε πως η αμερικάνικη κυβέρνηση μοιράζεται το όραμα της Onex «καταστήσει την Ελευσίνα το κύριο σημείο υποστήριξης Ελλήνων, Αμερικανών και διεθνών πλοιοκτητών στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Έντονο παρασκήνιο

    Πηγές που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις υποστηρίζουν πως όλο αυτό το διάστημα παίζεται ένα «βρώμικο παιχνίδι» στο παρασκήνιο, από συμφέροντα που δεν επιθυμούν να προχωρήσει η εξυγίανση των ιστορικών ναυπηγείων μέσα από την Onex. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, όπως λένε, κάποιοι εργάζονται για να καταρρεύσει η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο (!). «Υπάρχει ένα αντίπαλο στρατόπεδο που προσπαθεί να χαλάσει το deal γιατί έχει άλλες στοχεύσεις…», επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ωστόσο θεωρούν δεδομένο πως στο τέλος της μέρας τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά για τα ναυπηγεία.

    Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πλέον κρίσιμη για την επιβίωση των ναυπηγείων Ελευσίνας, τα οποία παραμένουν ζωντανά χάρη στη διαρκή επέκταση της σύμβασης που έχουν με το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτή τη στιγμή, η σύμβαση αφορά στη ναυπήγηση δυο πυραυλάκατων (η μία από τις δυο, η πυραυλάκατος «Καραθανάσης» παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές Ιουνίου). Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα προχωρήσει σε νέα παράταση της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό, εάν δεν προχωρήσει η λύση Onex. Να σημειωθεί πως τα ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν χρέη που ενδεχομένως να υπερβαίνουν και τα 300 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ