• Ναυτιλία

    Ν. Τσάκος: Θετικές προβλέψεις για τα αποτελέσματα της ΤΕΝ το 2017

    Ν. Τσάκος, εφοπλιστής


    Μπορεί οι συνθήκες στη ναυτιλιακή αγορά να παραμένουν δύσκολες επηρεάζοντας αρνητικά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της ναυτιλικής εταιρίας ΤΕΝ, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Ν. Τσάκου, ωστόσο, οι εκτιμήσεις της διοίκησης της για το σύνολο του 2017 παραμένουν θετικές.

    Συγκεκριμένα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017 η Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ) εμφάνισε ζημίες, καθώς η υπερπροσφορά στα δεξαμενόπλοια οδήγησε στη μείωση των τιμών των ναύλων. Καλύτερη ήταν οι εικόνα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, καθώς η εταιρία εμφάνισε κέρδη 17,7 εκατ. δολαρίων.

    “Τα κέρδη στο εννεάμηνο και η βελτίωση που σημειώνεται ήδη στο τέταρτο τρίμηνο του έτους δημιουργούν προσδοκίες για μία ακόμη θετική χρονιά στην 24χρονη ιστορία της ΤΕΝ” επισημαίνει ο κ. Γιώργος Σαρόγλου, COO της ναυτιλιακής. “Με τη διεύρυνση του στόλου μας κατά 30% -που ολοκληρώθηκε μέσα στους τελευταίους 18 μήνες- και την ναύλωση σχεδόν όλων των πλοίων μας, η ΤΕΝ βρίσκεται στη στρατηγική θέση να επωφεληθεί από τη βελτίωση του κλίματος και να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο το επόμενο διάστημα” σύμφωνα με τον κ. Σαρόγλου.

    Τα λειτουργικά έσοδα στο τρίτο τρίμηνο ανήλθαν στα 11,3 εκατ. δολ., σημειώνοντας αύξηση κατά 6,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην προσθήκη νέων πλοίων στον στόλο της εταιρίας. Ωστόσο, το υποτονικό κλίμα στη spot αγορά κατά τους θερινούς μήνες, το κόστος για την παράδοση των νέων πλοίων αλλά και η συντήρηση που έπρεπε να γίνει σε κάποια πλοία προκειμένου να είναι έτοιμα και διαθέσιμα για ναύλωση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, προκάλεσαν στην ΤΕΝ ζημίες 3,4 εκατ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο του 2017.

    Σημειώνεται ότι η ναυτιλιακή παρέλαβε το τελευταίο πλοίο από το πρόγραμμα παραγγελιών νεότευκτων που μόλις ολοκληρώθηκε, το Οκτώβριο. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο τύπου aframax Bergen TS, χωρητικότητας 112.700 dtw.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Προκοπίου: Η απίστευτη εξομολόγηση. Πως για κάθε 1 εκατ. μου ζήτησαν φόρο 880.000 ευρώ 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SHIPPING FOCUS: 444 εκατομμύρια δολάρια για έξι νεότευκτα δίνει η Pan Ocean

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χ. Φαφαλιός: Δυναμική επιστροφή στην αγορά των bulkers



    ΣΧΟΛΙΑ