• Ναυτιλία

    Ν. Τσάκος: Γιατί η TEN πούλησε πέντε τάνκερ έναντι 104 εκατ. δολαρίων

    Νίκος Τσάκος ΤΕΝ

    Νίκος Τσάκος, εφοπλιστής Tsakos Energy Navigation Ltd. (TEN)


    Την πώληση πέντε τάνκερ της έναντι συνολικά 104 εκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε η ναυτιλιακή εταιρεία Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του εφοπλιστή Νικόλα Τσάκου, με σκοπό να μειώσει το χρέος της και να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

    Ειδικότερα, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι προχώρησε στην πώληση τριών suezmaxes και δυο handysizes, χωρίς να αποκαλύψει για ποια πλοία πρόκειται ή ποιοι είναι οι αγοραστές.

    «Οι παραπάνω συναλλαγές επιτρέπουν στην εταιρεία να προχωρήσει με την πολιτική της για τη διατήρηση ενός σύγχρονου στόλου μέσω στρατηγικών πωλήσεων πλοίων πρώτης γενιάς», ανέφερε σε δήλωσή του ο chief operating officer της TEN, Γιώργος Σαρόγλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα πλοία που πωλήθηκαν είναι μεταξύ των παλαιότερων της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κατάλογο των πλοίων της TEN, τα παλαιότερα τάνκερ suezmax και handysize της έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 2002 και 2007.

    Η TEN διευκρίνισε ότι από τα 104 εκατ. δολάρια που άντλησε από τις πωλήσεις, τα 58 εκατ, δολάρια θα κατευθυνθούν προς τη μείωση του χρέους της, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ρευστότητάς της. Όσο για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η ρευστότητα, ο κ. Σαρόγλου σημείωσε πως η εταιρεία εστιάζει τόσο στο να αποφέρει «υγιείς αποδόσεις στους μετόχους», όσο και στην «υπεύθυνη ανάπτυξη όταν προκύψουν ευκαιρίες».

    Όσον αφορά στις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την επιδημία του κοροναϊού, ο ίδιος υπογράμμισε: «Ανεξαρτήτως από τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά λόγω του κοροναϊού, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς παραμένουν θετικές».



    ΣΧΟΛΙΑ