• Business

    Tsakos Energy Navigation: Deal για την πώληση δυο δεξαμενόπλοιων αξίας 43 εκατ. δολαρίων

    Νίκος Τσάκος

    Nίκος Τσάκος, εφοπλιστής Tsakos Energy Navigation


    Στην πώληση δύο δεξαμενόπλοιων προχώρησε η, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Tsakos Energy Navigation σε εταιρία της ελληνικής οικογένειας.

    Πιο αναλυτικά, τα δυο δεξαμενόπλοια 164.400-dwt “Τρίαθλο” (κατασκευάστηκε το 2002) και το 37,400-dwt “Δελφοί” (κατασκευάστηκε το 2004) πωλήθηκαν έναντι 43 εκατ. δολαρίων, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2015.

    Στην ετήσια έκθεσή της εταιρίας που δημοσιεύθηκε σήμερα, προκύπτει ότι και τα δύο πλοία πωλήθηκαν σε εταιρία του ομίλου Tsakos Shipping, καταθέτοντας μεσιτική προμήθεια το ποσό των 200.000 δολαρίων στην εταιρία όπως προβλέπονταν στη συμφωνία.

    Σύμφωνα με την έκθεση το συνολικό ποσό των 39.5 εκατ. δολαρίων καταβλήθηκε σε αμοιβές των συνδεδεμένων μερών για το 2015, από 38.4 εκατ. δολαρίων που είχαν καταβληθεί το 2014.

    Η εταιρία Tsakos Shipping & Trading έλαβε το ποσό των 7.5 εκατ. δολαρίων σε προμήθεια από την Tsakos Energy Navigation πέρυσι, ενώ η Tsakos Energy Management εισέπραξε 16 εκατ. δολάρια από τα τέλη διαχείρισης και η Tsakos Columbia Shipmanagement 2,2 εκατ. δολάρια, η Argosy Insurance και AirMania Travel έλαβε 9,4 εκατ. δολάρια και 4,3 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

    TNK-pic

    Οπως τονίζει η διοίκηση της εταιρίας “η πολιτική που ακολουθούμε για τις συναλλαγές με εταιρίες του ομίλου είναι οι συμφωνίες να μην περιλαμβάνουν όρους λιγότερο ευνοϊκούς για μας από ό, τι θα υπήρχε εάν οι εν λόγω συμφωίες είχαν συναφθεί με τρίτους σε καθαρά εμπορική βάση”, δήλωσε η έκθεση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015, η Tsakos Energy Navigation κατέγραψε τα περισσότερα σε μια δεκαετία ενώ μεγάλωσε και το μέρισμα της.

    Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Tsakos Energy Navigation εξασφάλισε την ανανέωση της συνεργασίας της με το νορβηγικό όμιλο ενέργειας Statoil εξασφάλισε η Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ), κίνηση που η οποία αναμένεται να ενισχύσει τα ετήσια κέρδη της κατά 20 εκατ. δολάρια.

    Συγκεκριμένα, η Statoil ανανέωσε τις συμβάσεις ναύλωσης τεσσάρων δεξαμενόπλοιωνpanamax της ναυτιλιακής, για μέση χρονική διάρκεια 2,7 χρόνια.

    ten_nikolaos_tsakos_

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ, Νίκος Τσάκος, που είχε προϊδεάσει τους επενδυτές για μία μεγάλη συμφωνία πριν λίγο καιρό, όταν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2015, επισήμανε ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει την εταιρία του να διατηρήσει απρόσκοπτη το ρεκόρ μερισμάτων που έχει σημειώσει.

    “Η διεύρυνση αυτών των συμβολαίων κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούμε στην ΤΕΝ για την αύξηση της μακροχρόνιας απασχόλησης των πλοίων μας, την ώρα που οι τιμές της χρονοναύλωσης αρχίζουν να αντανακλούν την δύναμη της spot αγοράς”, τόνισε ο εφοπλιστής.

    Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή, οι ανανεωμένες συμβάσεις με τη Statoil έχουν αξία 65 εκατ. δολαρίων σε επιπλέον έσοδα και ανέβασαν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων της στα 1,5 δισ. δολάρια.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι τα συμβόλαια θα εξασφαλίσουν και τα δύο νεότευκτα VLCC της εταιρίας.

    Η Tsakos Energy Navigation ανακοίνωσε κέρδη 158,2 εκατ. ευρώ για το 2015, τα καλύτερα αποτελέσματα της δεκαετίας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ