• Ναυτιλία

    Με εξώδικο στο εξώδικο κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας


    Στην αντεπίθεση περνάει, όπως αναμενόταν, η διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, απαντώντας με εξώδικο στο εξώδικο που απέστειλε η AXIS και με το οποίο ζητεί τη διακοπή της διαδικασίας εξυγίανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Στο εξώδικο προς την AXIS, δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο των ναυπηγείων, επισημαίνονται τα εξής:

    «Με τεράστια απορία και έκπληξη λάβαμε την από 14.10.2020 εξώδικη αίτηση – δήλωση σας, με την οποία ζητάτε την σύγκληση έκτακτης ΓΣ της εταιρείας “ΝΕΩΡΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ” με θέμα, αφενός μεν την λήψη αποφάσεως για την επαναφορά των πραγμάτων στην “νόμιμη κατάσταση” λόγω μη εμπρόθεσμης και προσήκουσας υλοποίησης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξυγίανσης του άρθρου 106β, δ ΠτΚ, με αποτέλεσμα τη μη νόμιμη και επιβλαβή λειτουργία των ναυπηγείων Σύρου!!!!!! αφετέρου δε, την παροχή εντολής και εξουσιοδότησης προς το ΔΣ της εταιρείας με σκοπό την άμεση αναστολή και αποχή από κάθε εξώδικη και δικαστική ενέργεια της εταιρείας μας για την υπαγωγή της εταιρείας “ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ” σε καθεστώς εξυγίανσης κατ’ άρθρο 106β, δ του ΠτΚ προς αποτροπή άμεσου κινδύνου επέλευσης ζημιάς σε αυτήν !!!!!

    Επί των ως άνω αιτημάτων σας επαγόμεθα τα εξής:

    (α) Αρνούμαστε ως ψευδή, καταχρηστική, υποκριτική και υπόπτου προελεύσεως την ως άνω δήλωσή σας προς εμάς.

    (β) Όπως ήδη γνωρίζετε πραγματοποιήθηκε γενική Συνέλευση της εταιρείας μας την 10.09.2020 καθώς και των εταιρειών ΝΑΒΙΕΣ και ΝΑΒΙΕE την 21.09.2020 δίχως την παρουσία σας. Η τότε απουσία σας σε συνδυασμό με την παρούσα εξώδικη δήλωση, μας εγείρει πολλά και εύλογα ερωτηματικά τα οποία σας θέτουμε άμεσα:

    • Ενημερώστε μας ποιός είναι ο πραγματικός και αληθής μέτοχος της εταιρείας σας και για ποιό λόγο απέχει τόσα χρόνια από τα δρώμενα της ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε.
    • Ενημερώστε μας αν ο πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας AXIS είναι άτομο της οικογένειας Ταβουλάρη, για να διαπιστωθεί αν η παρούσα εξώδικως δήλωση συνδέεται ή όχι με την συμπεριφορά άλλων μελών της οικογένειας Ταβουλάρη σε σχέση με τη διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας.
    • Ενημερώστε μας αν το συγκεκριμένο ποσοστό του 24,02% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που ανήκε στον κ. Ιωάννη Ταβουλάρη μεταβιβάστηκε από αυτόν και σε ποιό χρονικό διάστημα καθώς στα μέσα της δεκαετίας του 2000 που λάμβαναν χώρα οι συγκεκριμένες μεταβιβάσεις συνέβαιναν τουλάχιστον περίεργα οικονομικά γεγονότα στην εταιρεία Ναυπηγεία Ελευσίνας Α.Ε. Εν συνεχεία από όσο γνωρίζουμε το συγκεκριμένο ποσοστό μεταβιβάστηκε στην εταιρεία AXIS. Την χρονική αλληλουχία των γεγονότων καθώς και των προσώπων που πρωταγωνίστησαν σε αυτά, τη ζητούμε από εσάς για να δούμε αν στην ιστορία υπάρχουν πραγματικοί “δράκοι” και “πρίγκιπες”.

    (γ) Λόγω του ελέγχου των οικονομικών της εταιρείας Ναυπηγεία Ελευσίνας από ορκωτούς ελεγκτές με σκοπό την υπαγωγή της στο άρθρο 106β, δ του ΠτΚ διαπιστώνονται περίεργα οικονομικά ευρήματα, για την ύπαρξη των οποίων θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αναλυτικά, ενώ πιθανόν θα χρειαστεί η συνδρομή σας στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, όπου θα πρέπει πιθανόν να εξηγηθούν διάφορα “ύποπτα” οικονομικά ζητήματα που κατέστησαν τα ναυπηγεία Ελευσίνας μία εταιρεία χρεωμένη περίπου 400.000.000 € !!!!!

    (δ) Γνωρίζετε επίσης ότι γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια αναγέννησης και επαναλειτουργίας της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Γνωρίζετε επίσης τον τεράστιο γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ναυπηγεία της Σύρου αλλά και θα διαδραματίσουν πρώτα ο Θεός τα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

    Ενημερώστε μας για το ποιοί βρίσκονται “πίσω σας” ή “δίπλα σας” για να γνωρίζουμε και εμείς και το Ελληνικό Κράτος εάν δι’ υμών εξυπηρετούνται μη εθνικά και μη νατοϊκά συμφέροντα σχετιζόμενα με εχθρικές προς την Ελλάδα χώρες, γεγονός που έχει πολύ μεγάλη σημασία ειδικά στις ύποπτες μέρες που διανύουμε σήμερα.

    (ε) Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε, αφού βγάλετε τις μάσκες της ανωνυμίας σας, να κάνουμε μία βόλτα στο νησί της Σύρου να ρωτήσετε τους εργαζομένους αλλά και την τοπική κοινωνία για τον ρόλο του ναυπηγείου που εσείς θέλετε να σταματήσετε, προφανώς αναπολώντας τις εποχές που υψώνονταν μαύρες σημαίες στο ναυπηγείο πριν την εξυγίανσή του από την εταιρεία ONEX. Αναπολείτε και την γενικότερη οικονομική εξαθλίωση που επικρατούσε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων εξαιτίας της μη λειτουργίας του ναυπηγείου.

    (στ) Θα θέλαμε επίσης να μας γνωρίσετε αν σκοπεύετε εσείς να βάλετε χρήματα ή αν έχετε υπ’ όψιν σας κάποιον επενδυτή για να αναλάβει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη που δημιούργησαν οι διοικήσεις στις οποίες και εσείς συμμετείχατε (με ποιά άραγε ιδιότητα;), εκατομμύρια τα οποία κινδυνεύει να χρεωθεί ο ελληνικός λαός αν δεν προχωρήσει η διαδικασία της εξυγίανσης των συγκεκριμένων ναυπηγείων από την εταιρεία ONEX, που έχει ήδη περισώσει τα ναυπηγεία Σύρου, τα οποία θέλετε προφανώς να ξανακαταστρέψετε.

    (ζ) Εμείς θα σας ενημερώσουμε για την ημερομηνία σύγκλησης της ΓΣ της εταιρείας μας, θα θέλαμε όμως να μας απαντήσετε γραπτώς στα συγκεκριμένα ερωτήματα καθώς και άλλα που θα τεθούν στην ΓΣ που θα συγκληθεί, διότι απ’ ότι φαίνεται κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν τα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας ως τσιφλίκι τους, που μπορούν να το κάνουν ό, τι θέλουν χωρίς έλεγχο και λογοδοσία. Δυστυχώς για αυτούς όμως και ευτυχώς για την χώρα μας, οι εποχές άλλαξαν.»

    Να σημειωθεί ότι, όπως έχει γράψει το mononews.gr, κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση των Ναυπηγείων είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την χρονική στιγμή που επέλεξε η AXIS να εμφανισθεί, σημειώνοντας πως εμφανίζεται εντελώς αναπάντεχα και θέτει θέμα τερματισμού της εξυγίανσης. Όπως λένε, εκτός του ότι παραμένει άγνωστο ποιος βρίσκεται πίσω από την AXIS, δεν παρουσιάστηκε ούτε μια φορά τον τελευταίο ένα χρόνο, όταν λαμβάνονταν όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας.

    Υπογράμμιζαν επίσης πως οι αποφάσεις για την είσοδο της Onex ως νέου στρατηγικού επενδυτή αλλά και την εξυγίανση με βάση το άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα ελήφθησαν καθ’ όλα νόμιμα από τα συλλογικά όργανα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως καμία απόφαση δεν ελήφθη εν κρυπτώ, αλλά, αντίθετα, ήταν όλα γνωστά στο ευρύ κοινό.



    ΣΧΟΛΙΑ