• Ναυτιλία

    «Ξεσκoνίζει» τα βιβλία του Νεώριον η Onex του Πάνου Ξενοκώστα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πάνος Ξενοκώστας

    Πάνος Ξενοκώστας


    Εξουσιοδότηση από τους μετόχους για εξονυχιστικό οικονομικό έλεγχο στον όμιλο Νεώριον και των ναυπηγείων Ελευσίνας για την περίοδο 2005 – 2020, ζητά το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, που αποφάσισε έκτακτη γενική συνέλευση για της 27 Νοεμβρίου 2020.

    Ο όμιλος Νεώριον είχε στην ομπρέλα του τα ναυπηγεία Σύρου που έχουν περάσει στην Onex του Πάνου Ξενοκώστα, και τα ναυπηγεία Ελευσίνας τα οποία βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης με βάση τις προβλέψεις του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου να πάρει έγκριση η Onex από το πρωτοδικείο να αναλάβει τις τύχες και του δεύτερου ναυπηγείου.

    Η κίνηση αυτή ήρθε μετά το εξώδικο που έστειλε η εταιρεία AXIS, η οποία διαθέτει το 24,02% των μετοχών του ομίλου, και η οποία ζητούσε την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας και να ακυρωθεί η μετάβαση των ναυπηγείων Σύρου στην Onex.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλεγχος «στο ταμείο’ για την περίοδο 2005 –   2020, ζητείτε διότι στο due diligence, που γίνεται αυτή τη περίοδο, τα «νούμερα» στα λογιστικά βιβλία φαίνεται να μην βγαίνουν.

    Η εταιρεία AXIS τα τελευταία χρόνια ήταν πλήρως απούσα από τις εξελίξεις στα δύο μεγάλα ναυπηγεία, και αυτό παρά το γεγονός ότι αναζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να συμμετέχει στις διαδικασίες εξυγίανσης των ναυπηγείων.

    Επίσης στη γενική συνέλευση η διοίκηση θα ζητήσει από τους μετόχους είναι η έγκριση για την αποστολή επιστολής, που να αφορά στην κατάθεση αιτήματος για ενημέρωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το εάν έχουν τηρηθεί οι κανόνες διαφάνειας και αν συντρέχει περίπτωση παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού σε σχέση με τον πραγματικό μέτοχο της εταιρείας AXIS SA.
    Συνέχεια του δεύτερου είναι και το τρίτο θέμα, που αφορά και πάλι την AXIS, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη θα ζητηθεί έγκριση για   συμμόρφωση της AXIS  σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του Ν.4557/2018 (Α ́139) και όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4734/2020 (Α’ 196) περί ονομαστικοποίησης μετοχών για την καταχώρηση των απαραίτητων στοιχείων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών ∆ικαιούχων. Να αποκαλυφθούν δηλαδή τα πρόσωπα πίσω από την εταιρεία.

    Το τέταρτο θέμα αφορά τη λήψη απόφασης  καθώς και παροχή εντολής και εξουσιοδότησης προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας (Νεώριον) για την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων, νομίμων, εξώδικων και δικαστικών ενεργειών, για την προστασία των εννόμων συμφερόντων και δικαιωμάτων της εταιρείας και της θυγατρικής της (ναυπηγεία Σύρου) και την επαναφορά των πραγμάτων στη νόμιμη κατάσταση λόγω της μη εμπρόθεσμης και προσήκουσας υλοποίησης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξυγίανσης κατ’ άρθρο 106β, δ του Πτωχευτικού Κώδικα της εν λόγω θυγατρικής, κατά τη συμφωνία εξυγίανσης και τη δικαστική απόφαση που την επικύρωσε και συνακόλουθα, της πολλαπλώς μη νόμιμης και επιβλαβούς λειτουργίας των Ναυπηγείων Σύρου. Ανάλογη απόφαση θα ζητηθεί και για τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

    Το έναυσμα

    Το έναυσμα για την επιθετική κίνηση της Onex στην παρτίδα για τον έλεγχο των δύο ναυπηγείων προκάλεσε, όπως όλα δείχνουν η απόφαση της AXIS να ζητήσει με εξώδικό της από την Onex να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας και να ακυρωθεί η με δικαστική απόφαση μεταβίβαση των ναυπηγείων Σύρου στην Onex. Σε αυτό το εξώδικό είχε απαντήσει με εξώδικο και η Onex στο οποίο ανέφερε:

    Ειδικότερα χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Νεώριον και αποφάσισε την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της  Νεώριων Συμμετοχών την 27η Νοεμβρίου 2020.

    «-Όπως ήδη γνωρίζετε πραγματοποιήθηκε γενική Συνέλευση της εταιρείας μας την 10.09.2020 καθώς και των εταιρειών ΝΑΒΙΕΣ και ΝΑΒΙΕE την 21.09.2020 δίχως την παρουσία σας. Η τότε απουσία σας σε συνδυασμό με την παρούσα εξώδικη δήλωση, μας εγείρει πολλά και εύλογα ερωτηματικά τα οποία σας θέτουμε άμεσα:

    -Eνημερώστε μας ποιoς είναι ο πραγματικός και αληθής μέτοχος της εταιρείας σας και για ποιό λόγο απέχει τόσα χρόνια από τα δρώμενα της ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε.

    -Ενημερώστε μας αν ο πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας AXIS είναι άτομο της οικογένειας Ταβουλάρη, για να διαπιστωθεί αν η παρούσα εξώδικως δήλωση συνδέεται ή όχι με την συμπεριφορά άλλων μελών της οικογένειας Ταβουλάρη σε σχέση με τη διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας.

    Ενημερώστε μας αν το συγκεκριμένο ποσοστό του 24,02% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που ανήκε στον κ. Ιωάννη Ταβουλάρη μεταβιβάστηκε από αυτόν και σε ποιο χρονικό διάστημα καθώς στα μέσα της δεκαετίας του 2000 που λάμβαναν χώρα οι συγκεκριμένες μεταβιβάσεις συνέβαιναν τουλάχιστον περίεργα οικονομικά γεγονότα στην εταιρεία Ναυπηγεία Ελευσίνας Α.Ε. Εν συνεχεία από όσο γνωρίζουμε το συγκεκριμένο ποσοστό μεταβιβάστηκε στην εταιρεία AXIS. Την χρονική αλληλουχία των γεγονότων καθώς και των προσώπων που πρωταγωνίστησαν σε αυτά, τη ζητούμε από εσάς για να δούμε αν στην ιστορία υπάρχουν πραγματικοί «δράκοι» και «πρίγκιπες».

    Διαβάστε ακόμα:

    Τζέφρι Πάιατ: Να έρθει και η Τουρκία στο East Med Gas Forum – Τι είπε για Σκαραμαγκά, Αλεξανδρούπολη, επενδύσεις

    Πάνος Ξενοκώστας (ONEX): «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Καμία ραδιουργία δεν θα εμποδίσει την εξυγίανση»

    Με εξώδικο στο εξώδικο κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ