Ναυτιλία

Μαρίνα Χατζηπατέρα: Το venture capital TMV και η καινοτομία στη ναυτιλία

  • Newsroom

Μαρίνα Χατζηπατέρα


Το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την καινοτομία στη ναυτιλία μέσω του venture capital TMV (Trail Mix Ventures), στο οποίο είναι συν-ιδρύτρια και βασική μέτοχος, επισημαίνει η Μαρίνα Χατζηπατέρα.

Η εταιρεία την οποία ίδρυσε το 2016 με την επιχειρηματία Soraya Darabi, εστίασε κατά τον πρώτο γύρο των επενδύσεων της σε κλάδους εκτός της ναυτιλίας, κάτι που τώρα μπορεί να αλλάξει καθώς σταδιακά θα στραφεί και σε άλλους τομείς.

Το επιτυχημένο venture capital κατά τον πρώτο γύρο των επενδύσεων του επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις start up επιχειρήσεις του κλάδου υγείας και σε εταιρείες που ασχολούνται με το μέλλον της εργασίας, στηρίζοντας εταιρείες όπως ο χώρος συνεργασίας με επίκεντρο τις γυναίκες, The Wing και η Cityblock, που δημιουργεί υπηρεσίες υγείας για ασθενείς με χαμηλό εισόδημα.

Ωστόσο, το TMV προχωρά τώρα σε νέο fundraising (πρόγραμμα συγκέντρωσης κεφαλαίων) για το δεύτερο fund της και μαζί με αυτό η Μαρίνα Χατζηπατέρα επιθυμεί να επιστρέψει στις ρίζες της, στη ναυτιλία, δεδομένου ότι η στήριξη της καινοτομίας στον κλάδο αποτελεί μία ενδιαφέρουσα επιλογή για το venture capital, αναφέρει μιλώντας στο tradewinds.

H Μαρίνα Χατζηπατέρα, σπούδασε στο GeorgeTown University και ξεκίνησε την καριέρα της ως επενδυτικός σύμβουλος στη Νέα Υόρκη. Ακολούθησε η ενασχόληση της με την ναυτιλία, μέσω της ναυτιλιακής εταιρείας Dorian LPG, η οποία ανήκει στην οικογένεια της εδώ και 150 χρόνια.

Για έξι χρόνια εργάζονταν μεταξύ Ελλάδας και Λονδίνου, ενώ με την επιστροφή της στη Νέα Υόρκη το 2014 συνέβαλε στην εισαγωγή της Dorian στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

“Νομίζω ότι δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που να ασχολούνται με την καινοτομία στη ναυτιλία”, είπε η Χατζηπατέρα στο tradewinds.

Κατά την πρώτη της προσπάθεια να συγκεντρώσει κεφάλαια, η ίδια και η συνεργάτης της Soraya Darabi, μετά από αρκετές επαφές κατέληξαν με 11,5 εκατομμύρια δολάρια που προήλθαν από 67 επενδυτές, τα οποία στη συνέχεια η εταιρεία τους επένδυσε σε περίπου 25 επιχειρήσεις.

Μόνο μία από αυτές εστίαζε στην ναυτιλία. Πρόκειται για την Nautilus Labs, με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του στόλου.

Με το δεύτερο fundraising, έχει στόχο να συγκεντρώσει 60 εκατ. δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

“Σκεφτήκαμε να το επανεξετάσουμε. Πρέπει να αναπτυχθούμε και να εστιάσουμε στο πως μπορούμε να βοηθήσουμε αυτές τις εταιρείες να βελτιωθούν », εξήγησε.

Μέρος αυτού επικεντρώνεται περισσότερο στη ναυτιλία, όπου η TMV έχει ένα “πλεονέκτημα” λόγω του ιστορικού που έχει η Χατζηπατέρα στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της θέσης της στην περιβαλλοντική επιτροπή της Intertanko και της θητείας της στην Dorian LPG, την οποία διευθύνει ο πατέρας της, Γιάννης Χατζηπατέρας.

«Θέλω να το αξιοποιήσω, προκειμένου να έρθουν άνθρωποι κοντά μας, έτσι ώστε να μπορέσω να βοηθήσω τις εταιρείες να αναπτυχθούν και να τις παρουσιάσω σε περισσότερο κόσμο», είπε για το ναυτιλιακό της υπόβαθρο. «Είμαι χαρούμενη για αυτό το πλεονέκτημα, γιατί μας βοηθά να φέρουμε αυτές τις εταιρείες που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο, στο επόμενο επίπεδο τους”.

Μέχρι τώρα, η TMV έχει συγκεντρώσει 20 εκατ. δολάρια στη δεύτερη προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων και άρχισε ήδη να επενδύει τα χρήματα αυτά.

Μεταξύ των πρώτων επενδύσεών της είναι η Transmute, μια πλατφόρμα δεδομένων ασφαλούς εμπορίου που χρησιμοποιεί blockchain.

Σύμφωνα με την Μαρίνα Χατζηπατέρα, η εταιρεία που έχει την έδρα της στο Όστιν του Τέξας, προσέγγισε την TMV, η οποία συνέβαλε στον γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με δύο άλλα venture capital.

Η Transmute έχει γυναίκα ιδρύτρια, την Karyl Fowler, ένα πλεονέκτημα για την TMV, η οποία στοχεύει οι μισές  από τις εταιρείες που επενδύει να είναι από άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο.

Στις νεοσύστατες επιχειρήσεις ναυτιλίας, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς οι περισσότεροι ιδρυτές του κλάδου είναι άνδρες.

Η επένδυση στην Transmute ενισχύει επίσης τον στόχο ένταξης εταιρειών ναυτιλίας και logistics στο χαρτοφυλάκιο της TMV.

Διαβάστε ακόμη:

Neptune Lines: Συνεργασία με την METIS για τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης

Στηρίζει την ελληνική σημαία ο όμιλος της Άννας Αγγελικούση

Αγοραπωλησίες πλοίων ύψους 554 εκατ. δολ. από τους Έλληνες εφοπλιστές τον Νοέμβριο – Ποια πλοία άλλαξαν χέρια

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ