• Ναυτιλία

    Κυριαρχούν τα Κινεζικά Ναυπηγεία στις παραγγελίες νέων πλοίων

    Κίνα ναυπήγηση πλοίων


    Η ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας βρίσκεται σε περίοδο σημαντικής ανάκαμψης και για πρώτη φορά τα ναυπηγεία της ξεπέρασαν τις παραγγελίες που έχουν αναλάβει τα ιαπωνικά και νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία. Τα κινεζικά ναυπηγεία έφτασαν στο μερίδιο αγοράς ρεκόρ στο 47% το 2022, σύμφωνα την Bimco.

    Τα πλοία, τα οποία παραδόθηκαν σε νέους ιδιοκτήτες από κινεζικά ναυπηγεία το 2022 ανήλθαν συνολικά σε 14,6 εκατομμύρια τόνους (CGT), από τα 30,8 εκατομμύρια CGT που παραδόθηκαν παγκοσμίως.

    Οι άλλες δύο κύριες ναυπηγικές χώρες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, παρέδωσαν αντίστοιχα 4,8 και 7,8 εκατομμύρια CGT.

    Επισημαίνεται ότι πριν από είκοσι χρόνια, τα κινεζικά ναυπηγεία είχαν μερίδιο αγοράς λιγότερο από 10%, αλλά μια τεράστια επέκταση της παραγωγικής ικανότητας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 ώθησε τη χώρα στην πρώτη θέση το 2009.

    Τα ναυπηγεία στην Κίνα κυριαρχούν επίσης στο βιβλίο παραγγελιών για τα πλοία που θα παραδοθούν τα επόμενα χρόνια. Το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών ανέρχεται επί του παρόντος σε 109,1 εκατομμύρια CGT και το 45% αυτών των παραγγελιών κατέχονται από κινεζικά ναυπηγεία σε σύγκριση με το 34% και το 10% από τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ