• Ναυτιλία

    Και δεύτερη επίσχεση πλοίου ελληνικών συμφερόντων στις ΗΠΑ από την Pacific Gulf

    ναυλαγορά ναυτιλία


    Σε μία ακόμα κίνηση κατά εταιρειών συμφερόντων των αδελφών Γουρδομιχάλη προχώρησε η δανέζικη ναυτιλιακή Pacific Gulf Shipping, στο πλαίσιο μίας δικαστικής διαμάχης που χρονολογείται από το 2014.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από αίτημα της Pacific Gulf Shipping, δικαστήριο διέταξε την επίσχεση του πλοίου Vigorous (χωρητικότητας 52.500 dwt, κατασκευής 2005) στο Πόρτλαντ του Όρεγκον για οφειλή ύψους 24 εκατομμυρίων προς την εταιρεία. Ωστόσο, είχε προαναγγελθεί ότι η Pacific Gulf θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της, καθώς η αξία του πλοίου ήταν κάτω από 10 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι, σύμφωνα με νεότερα δικαστικά έγγραφα, ένα ακόμα πλοίο συμφερόντων των αδελφών Γουρδομιχάλη, το Fearless (χωρητικότητας 30.778 dwt, κατασκευής 2001), επισχέθηκε στο Χιούστον τον Φεβρουάριο.

    Η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών έχει τις ρίζες της στην υπόθεση του πλοίου Adamastos (χωρητικότητας 73.500 dwt, κατασκευής 1995), το οποίο στα τέλη του 2014 βρέθηκε από τις βραζιλιάνικες αρχές να έχει πάνω από 40 ελαττώματα, με αποτέλεσμα να του απαγορευθεί ο απόπλους για το προγραμματισμένο του δρομολόγιο με προορισμό την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, όπου επρόκειτο να παραδώσει φορτίο με σόγια για λογαριασμό της Pacific Gulf, που το είχε ναυλώσει. Όμως την επόμενη μέρα το πλοίο λύθηκε από τους κάβους του και προσάραξε στα ανοιχτά.

    Μετά από μακρά διαδικασία, όπως αναφέρει το TradeWinds, η Pacific Gulf δικαιώθηκε και της επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 19,2 εκατ. δολαρίων από την Adamastos Shipping & Trading, την ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου.

    Όπως και στην περίπτωση του Vigorous, έτσι και τώρα, στην περίπτωση του Fearless, η Pacific Gulf υποστηρίζει ότι οι εταιρείες Blue Wall Shipping & Trading, Phoenix Shipping & Trading και οι εμπλεκόμενες πλοιοκτήτριες εταιρείες είναι συμφερόντων των αδελφών Γουρδομιχάλη και μπορεί να διεκδικήσει από αυτές την αποζημίωση που της έχει επιδικαστεί.

    Σύμφωνα με το VesselsValue, η αξία του Fearless υπολογίζεται στα 5,3 εκατομμύρια δολάρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:    Θ. Κόντες: «Αναμένουμε αύξηση στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων 6-7%»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Γ. Αγγελικούσης: Πούλησε τάνκερ 20ετίας σε συμφέρουσα τιμή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Δ. Παπαδημητρίου: Τάνκερ της Liquimar ναυλώθηκε από τη Vitol



    ΣΧΟΛΙΑ