• Ναυτιλία

    Κ. Λεντούδης: Νέα παραγγελία για VLCC από την Evalend Shipping

    Κρίτων Λεντούδης, Εφοπλιστής, Ιδιοκτήρης της Evalend Shipping

    Κρίτων Λεντούδης, Εφοπλιστής, Ιδιοκτήρης της Evalend Shipping


    Μία οψιόν για την κατασκευή ενός νέου πλοίου VLCC χωρητικότητας 300.000 dwt στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries ενεργοποίησε η Evalend Shipping του Έλληνα εφοπλιστή Κρίτωνα Λεντούδη, με την παράδοσή του να προγραμματίζεται για τα τέλη του 2020.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ενεργοποίηση της οψιόν έγινε πριν από δύο μήνες, αλλά δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι τώρα. Η οψιόν προβλεπόταν στη συμφωνία της Evalend με τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία νωρίτερα φέτος για την κατασκευή δύο νεότευκτων VLCCs ίδιας χωρητικότητας, εξοπλισμένων με scrubbers, έναντι περίπου 95 εκατ. δολαρίων έκαστο. Το πρώτο πλοίο αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2020, ενώ τα άλλα δύο στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

    Τα δύο από τα πλοία φέρονται να έχουν ήδη ναυλωθεί από την Aissot με έδρα το Ντουμπάι για πέντε χρόνια, όμως ανώτερο στέλεχος της Evalend διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με το TradeWinds.

    Πηγές από ναυπηγεία αναφέρουν ότι η Evalend έχει ακόμα δύο οψιόν για πλοία VLCC στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία και είναι πολύ πιθανό να τις ενεργοποιήσει και αυτές, καθώς οι τιμές αναμένεται να κινηθούν ανοδικά στο δεύτερο μισό του 2019.

    «Δεν υπεγράφησαν πολλά συμβόλαια για νεότευκτα στο πρώτο μισό του έτους, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες ήταν διστακτικές για παραγγελίες, λόγω των κανονισμών του IMO για το 2020 και του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Όμως οι προοπτικές για την αγορά των ναυπηγείων στο δεύτερο μισό του έτους είναι θετικές και αναμένουμε ότι οι εταιρείες θα αρχίσουν να παραγγέλνουν νέα πλοία», δήλωσε ειδικός της αγοράς των ναυπηγείων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Evalend φέρεται να είναι η μοναδική ναυτιλιακή εταιρεία που έχει παραγγείλει φέτος πλοία VLCC από τα ναυηγεία Hyundai Heavy Industries.



    ΣΧΟΛΙΑ