• Ναυτιλία

    Κ. Κωνσταντακόπουλος: Στα διαλυτήρια και δεύτερο containership της Costamare μέσα σε δύο εβδομάδες

    • Newsroom

    Κωστής Κωνσταντακόπουλος


    Στα διαλυτήρια οδηγεί και δεύτερο containership του στόλου της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η ναυτιλιακή  Costamare, συμφερόντων του εφοπλιστή Κωστή Κωνσταντακόπουλου, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

    Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ εταιρεία, προχώρησε στην πώληση του χωρητικότητας 7,403 teu πλοίου post-panamax Kure, κατασκευής 1996, στην τιμή των 318 εκατ. δολαρίων ανά ldt, δηλαδή περίπου 10,5 εκατ. δολ.

    Σημειώνεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες η Costamare πούλησε ένα ακόμη από τα παλαιότερης κατασκευής containership του στόλου της. Το χωρητικότητας 7,403 teu πλοίο Kokura, κατασκευής 1997, πουλήθηκε στο Μπαγκλαντές, στην τιμή των 330 δολαρίων ανά ldt.

    Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι πιθανόν μετά από τις δύο αυτές συμφωνίες να ανοίξει ο δρόμος και για άλλα παρόμοια πλοία που διαθέτει στο στόλο της η ναυτιλιακή, με ημερομηνίες κατασκευής μεταξύ του 1995 και του 1997.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, στα παλαιότερης κατασκευής πλοία που έχει στην κατοχή της περιλαμβάνονται το χωρητικότητας 7,403 teu Maersk Kawasaki κατασκευής 1997 και τα χωρητικότητας 8,044 teu Maersk Kleven και Maersk Kotka, κατασκευής 1996.

    Η Clarksons αναφέρει ότι οι τιμές των scrap στην αγορά των containeships έχουν υποχωρήσει κατά 29% από τις αρχές του έτους, ενώ σημείωσαν υψηλό το Φεβρουάριο, όταν διαμορφώθηκαν στα 415 δολάρια ανά ldt.

    Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι διαλύσεις αναμένεται να αυξηθούν καθώς οι προοπτικές στον κλάδο των μεγάλων containership παραμένουν ζοφερές λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, με τις τιμές των ναύλων να κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

    Πάντως το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν ικανοποιητικό για την Costamare, η οποία εμφάνισε κέρδη διατηρώντας αμετάβλητη τη μερισματική της πολιτική.

    Ειδικότερα, εμφάνισε καθαρά έσοδα 32,8 εκατ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι ζημιών 1,7 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά την οποία τα αποτελέσματα της επιβαρύνθηκαν από λογιστικές απώλειες 18 εκατ. δολαρίων από πωλήσεις πλοίων.



    ΣΧΟΛΙΑ