• Ναυτιλία

    JP Morgan: Οι προβλέψεις για την αγορά ξηρού φορτίου, τα top picks και ο Π. Παππάς

    Πέτρος Παππάς, ετών 62. Εφοπλιστής.


    Στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019 τοποθετεί την κορύφωση του ανοδικού κύκλου των τιμών των ναύλων στην αγορά ξηρού φορτίου ο αναλυτής της JP Morgan, Noah Parquette, περικόπτοντας, ως εκ τούτου, τις προβλέψεις του για το 2020 και το 2021.

    Ο Parquette επισημαίνει ότι προχωρεί σε αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων του για τα ναύλα στα capesize το 2020 και 2021 και τονίζει ότι οι νέες παραγγελίες αναμένεται να συνεχιστούν.

    Κορυφαία επιλογή του από τις μετοχές του κλάδου ξηρού φορτίου παραμένει η Star Bulk, επικεφαλής της οποίας είναι ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς. Η μετοχή της εταιρίας έχει και στο παρελθόν βρεθεί στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των αναλυτών.

    Πολύ κοντά, στη δεύτερη θέση των κορυφαίων επιλογών της JP Morgan βρίσκεται η Golden Ocean, συμφερόντων του Νορβηγού εφοπλιστή John Fredriksen.

    Στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων του ο Parquette υποβάθμισε τις συστάσεις του για τη Diana Shipping (του Συμεών Παληού) και την Navios Maritime Partners (της Αγγελικής Φράγκου) σε neutral από overweight.

    Oι προοπτικές της αγοράς ξηρού φορτίου για το 2018 είναι άκρως αισιόδοξες, αφού αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ανοδικής πορείας που πραγματοποιεί στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2019. Όπως εξηγεί ο αναλυτής της JP Morgan, η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να είναι πιο περιορισμένη φέτος στο 3,6%, ωστόσο το ποσοστό κρίνεται αρκετό για την περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς.

    Ο Parquette προβλέπει ότι τα ναύλα στα capesize θα διαμορφωθούν στα 20.000 δολ. ημερησίως το 2018, δηλαδή υψηλότερα κατά 3.500 δολ. ημερησίως από την προηγούμενη πρόβλεψη του.

    Για το 2019, μειώνει τις εκτιμήσεις στα 19.000 δολ. ημερησίως, ενώ για το 2020 οι προβλέψεις για τα ναύλα είναι ακόμη χαμηλότερα, στα 17.000 δολ. ημερησίως και για το 2021, στα 18.000 δολ.

    bulk ξηρό φορτίο ναυτιλία ναυλαγορά

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάνος & Θανάσης Λασκαρίδης: Γιατί επένδυσαν 200 εκατ. ευρώ σε ξηρά και θάλασσα το τελευταίο τρίμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SHIPPING FOCUS: 180 εκατομμύρια για τέσσερα νεότευκτα από την Berge Bulk

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Μαρτίνος: Νέο super deal για τον «ασταμάτητο» εφοπλιστή



    ΣΧΟΛΙΑ