• Ναυτιλία

    Υπερκέρδη για τη Danaos του Γιάννη Κούστα στο εξάμηνο του 2021

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Κούστας

    Γιάννης Κούστας Πηγή: Money Marine


    «Ούτε στη χρυσή πενταετία της ναυτιλίας, τη περίοδο 2004 – 2008, δεν απέδιδαν τόσο υψηλά κέρδη τα containerships». Με τον τρόπο αυτό σχολιάζουν τις αποδόσεις των ναυτιλιακών εταιρειών που διαχειρίζονται containerships ναυλομεσιτικοί οίκοι που βλέπουν τόσο τις ανεξάρτητες εταιρείες όσο και τους liners να εκτινάσσουν την κερδοφορία τους.

    Τις αναλύσεις επιβεβαιώνουν και τα τελευταία αποτελέσματα της Danaos Corporation του δρ. Γιάννη Κούστα.

    Η εταιρεία που είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ανακοίνωσε έσοδα από την δραστηριοποίηση του στόλου της ύψους 278,5 εκατ. δολαρίων στο εξάμηνο του 2021. Ποσό αυξημένο κατά 24,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ανακοίνωσε επίσης επιπλέον κέρδη από επενδύσεις ύψους 444,16 εκατ. δολαρίων, ρευστότητα άνω των 600 εκατ. δολαρίων, και προβλεπόμενα έσοδα από ναυλοσύμφωνα για τα επόμενα χρόνια ύψους 1,75 δισ. δολαρίων

    Η εταιρεία που διαχειρίζεται ένα στόλο από 65 containerships και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες του κλάδου είχε έσοδα για το β΄τρίμηνο του έτους που έφτασαν τα 146,4 εκατ. δολάρια έναντι 116,8 εκατ. δολάρια πέρσι. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το ίδιο διάστημα έφτασαν τα 68,9 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 62,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020.

    Για το α’ εξάμηνο του έτους τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Danaos ανήλθαν σε 126,9 εκατ. δολάρια, κατά 51 εκατ. δολάρια περισσότερα από το ά εξάμηνο του 2020. Τα προσαρμοσμένα EBITDA για το β΄τρίμηνο του έτους έφτασαν τα 103,7 εκατ. δολάρια έναντι 80,1 εκατ. δολάρια πέρσι, ενώ στο εξάμηνο ήταν 200 εκατ. δολάρια έναντι 152 εκατ. δολάρια ένα χρόνο πριν. Όσον αφορά τα κέρδη από την επένδυση της Danaos στην ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών ΖΙΜ έφτασαν τα 444,2 εκατ. δολάρια. Όσον αφορά το στόλο, είναι εξασφαλισμένες το 90% των καθαρών ημερών λειτουργία του, για τους επόμενους 12 μήνες. Τέλος η εταιρεία θα δώσει 0,5 δολάρια μέρισμα ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο θα καταβληθεί στις 30 Αυγούστου 2021.

    Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο δρ. Γιάννης Κούστας η εταιρεία ναυλώνει τα πλοία της για περιόδους από τρία μέχρι πέντε έτη, και πολλές από αυτές τις ναυλώσεις θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2022, όταν στην αγορά αναμένεται να υπάρχει έλλειψη ελεύθερης χωρητικότητας τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

    Το θετικό μομέντουμ στην αγορά των containerships αλλά και των containers, συνεχίζεται, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο κ. Κούστας.

    Τα ταμειακά διαθέσιμα της Danaos στο τέλος του εξαμήνου ήταν 294,4 εκατ. δολάρια, ενώ η ρευστότητά της φτάνει τα 600 εκατ. δολάρια αν συνυπολογιστούν και τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που έχει στη διάθεσή της.

    Με βάση την ισχυρή θέση της εταιρείας, η Danaos αγόρασε το επιπλέον 51% της κοινοπραξίας Gemini, αναλαμβάνοντας την πλήρη κυριότητα της οντότητας και των περιουσιακών της στοιχείων. Αυτό ενισχύσει την οικονομική θέση της εταιρείας με περίπου επιπλέον 160 εκατομμύρια δολάρια από συμβεβλημένα έσοδα.

    Παράλληλα, η Danaos μέσα στο εξάμηνο αγόρασε έξι οικολογικού τύπου containerships. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι απέκτησε έξι containerships, χωρητικότητας 5.466 teu έκαστο, στη συνολική τιμή των 260 εκατ. δολαρίων.

    Τα πλοία έχουν κατασκευαστεί στο ναυπηγείο Hanjin Subic Bay και έχουν μέση ηλικία 6,8 έτη. Βρίσκονται σε χρονοναυλώσεις με κορυφαίες εταιρείες τακτικών γραμμών, με μέση διάρκεια περίπου δύο ετών.

    Η συγκεκριμένα συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τα έσοδα της ναυτιλιακής κατά περίπου 71 εκατ. δολάρια και τα EBITDA κατά περίπου 39 εκατ. δολάρια. Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί με μετρητά, ωστόσο η εταιρεία αξιολογεί εναλλακτικές λύσεις δανεισμού προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος της συναλλαγής.

    Ο CEO της Danaos, Δρ Γιάννης Κούστας σχολίασε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την εξαγορά ενός σύγχρονου στόλου σε πολύ συμφέρουσα τιμή σε σχέση με το κόστος ναυπήγησης. Η τιμή αγοράς και τα έσοδα από τις συμβάσεις που έχουν συνάψει τα πλοία, μειώνουν σημαντικά το ρίσκο αυτής της συναλλαγής.

    Διαβάστε επίσης

    Στα ύψη οι τιμές των containerships με τη ναυλαγορά να καλπάζει
    Γιάννης Κούστας: Η Danaos ενισχύει το στόλο της με έξι containerships
    Γιάννης Κούστας: Η Danaos διανέμει και πάλι μέρισμα μετά από 13 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ