Ναυτιλία

Είκοσι εφοπλιστές απέναντι στην Τραυλού για τη βοήθεια στη Θεσσαλία

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών


Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν δεσμευτεί προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ενισχύσουν εκτάκτως εφέτος τον κρατικό προϋπολογισμό με ένα χρηματικό ποσό που θα προσεγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, για την επούλωση των πληγών που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Θεσσαλία.

Η συμφωνία, όπως έχει διαρρεύσει, είναι κάθε εφοπλιστής να καταβάλει 15.000 ευρώ για κάθε πλοίο που διαθέτει. Αυτό σημαίνει ότι έχει υπολογιστεί ότι θα συμμετέχουν σε αυτή την οικονομική έκτακτη βοήθεια περίπου 3.500 ποντοπόρα πλοία.

Επισημαίνεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι σε εθελοντική βάση, δεδομένου ότι είναι σε ισχύ το πρόσφατο Συνυποσχετικό που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Κύκλοι της Ακτής Μιαούλη σχολιάζουν ότι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ είναι αντίστοιχο με την ετήσια «εθελοντική φορολόγηση» των Ελλήνων εφοπλιστών.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο τρόπος που επελέγη να παρουσιαστεί η έκτακτη οικονομική βοήθεια των εφοπλιστών προς την κυβέρνηση είναι λανθασμένος και εξηγούσαν ότι όποιο χρηματικό ποσό και να συγκεντρωθεί θα είναι μηδαμινό σε σχέση με τις τεράστιες δαπάνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία.

Όμως, υποστήριζαν ότι θα μπορούσε κάθε εφοπλιστής, στο βαθμό που είχε την οικονομική δυνατότητα, να προσδιόριζε το ποσό με το οποίο θα συμμετείχε για την ενίσχυση της Θεσσαλίας, αλλά και να γνώριζε πού και πώς θα διατεθούν.

Με άλλα λόγια, ορισμένοι εφοπλιστές, είκοσι στον αριθμό σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνούν με το σχέδιο να τα συγκεντρώσει τα χρήματα η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και να «μπουν σε ένα κουμπαρά που κανείς να μην γνωρίζει πού θα πάνε».

Άλλοι, βέβαια, εφοπλιστές θα ήθελαν να έχουν και προσωπική συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν την ανοικοδόμηση ενός ολόκληρου χωριού, όπως παλαιότερα έκανε ο Κεφαλλονίτης εφοπλιστής Γεώργιος Βεργωτής, στο νησί του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Βεργωτής, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Κεφαλονιά, οργάνωσε την άμεση στέγαση των αστέγων σεισμοπαθών και σε λιγότερο από πέντε χρόνια, κατασκεύασε 50 νέα σπίτια, μια εκκλησία, ένα σχολείο, ένα αστυνομικό τμήμα, ένα εστιατόριο, ένα ιατρείο, ένα στάδιο και ένα πολιτιστικό κέντρο που έκανε τα Κουρκουμελάτα το στολίδι της Κεφαλονιάς.

Επίσης, άλλοι κύκλοι της Ακτής Μιαούλη, που διατυπώνουν επιφυλάξεις για τη συγκέντρωση χρημάτων από την Ε.Ε.Ε., θυμίζουν την πρόσφατη περίπτωση που δύο αδέλφια εφοπλιστές έδωσαν 1 εκατ. ευρώ για την αγορά μασκών, μέσα στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο η εταιρεία που την ανέλαβε στην Τουρκία χρεωκόπησε. Το αποτέλεσμα, όπως λένε, χάθηκε η προκαταβολή και καθυστέρησε η υλοποίηση της δωρεάς και η διανομή των μασκών προς τους συμπολίτες μας.

Άλλοι υποστηρίζουν, ίσως με παράπονο,  ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνεται απευθείας στον Θανάση Μαρτίνο, της Eastern Mediterranean Maritime, όπως έγινε πρόσφατα με την αγορά ενός μικρού βαν για την μεταφορά παιδιών ΑμεΑ, και όχι στην Συν-Ένωσι, που έχει δημιουργήσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Δεν γνωρίζουμε πόσο δικαιολογημένος είναι ο προβληματισμός των εφοπλιστών, όμως, σίγουρα, αμφισβητείται το όλο εγχείρημα.

Να θυμίσουμε επίσης, ότι στις 13 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και, όπως ανακοινώθηκε, «συζητήθηκαν θέματα προώθησης των επενδύσεων από την πλευρά του εφοπλιστικού κλάδου, αλλά και το θέμα της κοινωνικής συνεισφοράς της Ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από την πλευρά του Υπουργείου στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής, Μαίρη Ψύλλα και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, κ. Γιώργος Χριστόπουλος, ενώ από την πλευρά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, συμμετείχαν η πρόεδρος, Μελίνα Τραυλού, ο Αντιπρόεδρος, Αντώνης Λαιμός, η Διευθύντρια, Κατερίνα Πέππα και ο Νομικός Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Σε αυτή την συνάντηση συμφωνήθηκε το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, αφού λέγεται υπήρξε προηγουμένως επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ αποκάλυψε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, Ανδρέας Χατζηγιάννης, στην πρόσφατη δεξίωση που έγινε στην Κηφισιά, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Χατζηγιάννης είπε: «Με αίσθηση καθήκοντος απέναντι στον συνάνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ανέλαβε δράση ώστε η ναυτιλιακή οικογένεια να συνεισφέρουμε το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ, στους πληγέντες».

Διαβάστε επίσης:

Τραυλού: Έλληνες και Γερμανοί εφοπλιστές συνενώνουμε τις δυνάμεις μας

Latsco (Πάρης Κασιδόκωστας – Λάτσης): Παραγγελία 3 πλοίων, ενώ τρέχει πρόγραμμα κατασκευής καινοτόμου LPG

Την ελληνική σημαία ύψωσε η ΤΕΝ του Νίκου Τσάκου στο δεξαμενόπλοιο MT NJORD DFΣΧΟΛΙΑ