• Ναυτιλία

    Υφυπουργείο Ναυτιλίας Κύπρου: Σε νηολόγια εκτός Ευρώπης οι πλοιοκτήτες που θέλουν να παραβιάσουν τις κυρώσεις

    Βασίλης Δημητριάδης, υφυπουργός Ναυτιλίας Κύπρου

    Βασίλης Δημητριάδης, υφυπουργός Ναυτιλίας Κύπρου


    Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου, με αφορμή δημοσιεύματα του διεθνούς και κυπριακού τύπου «που αφήνουν αιχμές για το κύρος του υπό κυπριακή σημαία στόλου καθώς και την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία» με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει τα εξής:

    «Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και η Κυπριακή Δημοκρατία σαν σύνολο, πρωτοστατεί στις προσπάθειες εφαρμογής αυστηρού πλαισίου κυρώσεων αναφορικά με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσο και διεθνώς.

    Συγκεκριμένα, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εδώ και καιρό συνεργάζεται με τα άλλα κράτη μέλη και τα όργανα της ΕΕ καθώς και με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο κυρώσεων για τη μεταφορά δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου (Russian oil price cap) το οποίο περιλαμβάνει και τις μεταφορτώσεις (ship to ship transfers).

    Για τον σκοπό αυτό, το Υφυπουργείο έχει μοιραστεί με άλλα κράτη λεπτομερέστατο καθοδηγητικό έγγραφο τεχνικής φύσεως που ετοίμασε με σκοπό να διασφαλιστεί η ενιαία και αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων.

    Σε σχέση με τον υπό κυπριακή σημαία στόλο και τις αναφορές στο δημοσίευμα περί ‘παλιών πλοίων και σκοτεινού στόλου’ το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει πως ο υπό κυπριακή σημαία στόλος καμία συσχέτιση δεν έχει με τέτοια πλοία. Η εν ισχύι πολιτική εγγραφής πετρελαιοφόρων πλοίων στο Νηολόγιο Κυπριακών Πλοίων δεν επιτρέπει την εγγραφή τέτοιων πλοίων ηλικίας που υπερβαίνουν τα είκοσι έτη.

    Συνεπώς, ‘παλαιά’ πλοία δεν εγγράφονται υπό κυπριακή σημαία. Περαιτέρω, τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν εγγραφεί πετρελαιοφόρα στο κυπριακό νηολόγιο, μάλιστα σημειώθηκαν κάποιες διαγραφές τέτοιων πλοίων.

    Το συνολικό ποσοστό των υπό κυπριακής σημαίας πετρελαιοφόρων αποτελεί σε ολική χωρητικότητα ένα ποσοστό της τάξης μόλις του 12,6% της ολότητας του υπό κυπριακή σημαία στόλου ενώ παγκοσμίως συνιστά μόλις το 0,9% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων. Συνεπώς, ο κυπριακός στόλος πετρελαιοφόρων δεν είναι μεγάλου μεγέθους σε διεθνές επίπεδο.

    Πλοιοκτήτες που επιθυμούν να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα επιλέξουν να εγγράψουν τα πετρελαιοφόρα υπό τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ που διέπεται από και εφαρμόζει αυστηρά τα οκτώ πακέτα περιοριστικών μέτρων που υιοθέτησε η ΕΕ αναφορικά με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

    Τέτοιοι πλοιοκτήτες που επιθυμούν να προβαίνουν σε παράνομες μεταφορές πετρελαίου σαφώς αναμένεται ότι επιλέγουν να νηολογήσουν τα πλοία τους υπό σημαία τρίτων κρατών όπου δεν εφαρμόζονται οι κυρώσεις της ΕΕ.

    Για να εκλείψουν οι πρακτικές αυτές, η Κύπρος, στα πλαίσια της προσπάθειας αποτελεσματικής και ενιαίας εφαρμογής των κυρώσεων και ιδιαίτερα στο θέμα της οριοθέτησης πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, κάλεσε όλους τους εταίρους της τόσο εντός, όσο και εκτός ΕΕ, να ασκήσουν επιρροή και σε νηολόγια κρατών πέραν της ΕΕ και των G7 για να εφαρμόσουν το σχετικό πλαίσιο καθώς, ΕΕ και G7 μαζί αριθμούν μόνο το 17% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων.

    Τέλος σημειώνεται πως το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εκδίδει Ειδοποιήσεις Κυρώσεων (Sanctions Information Notices) για άμεση ενημέρωση και καθοδήγηση των ναυτιλιακών εταιρειών αναφορικά με τις κυρώσεις και μέχρι στιγμής εξέδωσε 13 Ειδοποιήσεις Κυρώσεων για τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Περαιτέρω, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας δημιούργησε και διατηρεί ενημερωμένο εξειδικευμένο σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία όπου περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό».

    Διαβάστε επίσης:

    Πωλείται η πολυτελής θαλαμηγός Moneikos του Leonardo Del Vecchio έναντι 38 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ