• Ναυτιλία

    Οι Κύπριοι εφοπλιστές προσέφεραν στον Ν. Χριστοδουλίδη πιστό αντίγραφο της «Παπυρέλας»


    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρέθεσε χθες το βράδυ το καθιερωμένο δείπνο προς τιμήν της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, στα πλαίσια του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2023».

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, Ανδρέας Χατζηγιάννης, στη διάρκεια του δείπνου, πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστό αντίγραφο της Παπυρέλλας, η οποία αποτελεί το πρώτο εμπορικό πλοίο που κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε από την 9η χιλιετηρίδα π.Χ. για τη μεταφορά οψιδιανού λίθου (πολύ σκληρός λίθος για την κατασκευή όπλων κ.α.) στην Πελοπόννησο.

    Σπουδαίες προσωπικότητες της ναυτιλιακής κοινότητας, μέλη και συνεργάτες της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, έδωσαν ηχηρό παρών σε μια βραδιά με άρωμα θάλασσας. Μεταξύ των σημαντικών παρευρισκόμενων, κ.κ. Θανάσης Μαρτίνος, Γιώργος Προκοπίου, Σουζάνα Λασκαρίδη, Σεμίραμις Παληού, Ανδρέας Χατζηγιάννης, Πόλυς Β. Χατζηωάννου, Χάρης Βαφειάς, Στέφανος Αγγελάκος, Γιώργος Μούσκας, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Νικόλ Μυλώνα, Heinrich Schoeller.

    Με την παρουσία τους τίμησαν επίσης την εκδήλωση η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, κ. Μαρίνα Χατζημανώλη, μεγάλος αριθμός Υπουργών, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, καθώς και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος.

    Στο Χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, κ. Ανδρέας Χατζηγιάννης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ναυτιλία, η οποία δίνει μάχη επικράτησης.

    Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, «ενόψει των παγκόσμιων κρίσιμων ανακατατάξεων οφείλουμε να αναλάβουμε ενεργή δράση, ώστε να μην υπονομεύσουμε το χρυσό άθλο των σύγχρονων Ελλήνων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, πριν ακόμα κλείσει ο αιώνας από την επίτευξή του».

    Παράλληλα, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στη σταδιακή  συρρίκνωση της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας, η οποία οδηγεί σε απώλεια της κυριαρχίας του δυτικού κόσμου στις παγκόσμιες μεταφορές. Όπως δήλωσε, «αν η Ε.Ε. δεν αλλάξει δραστικά τη στάση της, οι άλλες δυνάμεις που κέρδισαν τη μάχη στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα,  θα κερδίσουν και στο πεδίο του μεταφορικού  έργου, ελέγχοντας τη Ναυτιλία από  την αρχή  μέχρι το τέλος».

    Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της ΚΕΠ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη νέα γενιά, την οποία κάλεσε να αγκαλιάσει τη Ναυτιλία και να την ξανακάνει πρωτοπόρο. «Είναι στο DNA μας και συνιστά ιστορική πρόκληση, αρκεί να σκεφτούμε πως η Κύπρος με ισχυρή Ναυτιλία είναι μια επικράτεια κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική, πολύ πέρα από τα σύνορα του κράτους μας».

    Κλείνοντας, ο κ. Χατζηγιάννης θέλησε να τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ναυτιλία κινείται σε μια οριογραμμή. Καθότι όμως, όπως επεσήμανε, «από τις απαισιόδοξες σκέψεις προτιμούμε τις αισιόδοξες πράξεις, θα επιδιώξουμε  και με τη στήριξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να τεθεί σε νέα ορθολογική βάση η συζήτηση για τη Ναυτιλία στο πλαίσιο της Ε.Ε. για να επικρατήσει ο μακροπρόσθεσμος σχεδιασμός. Όπως αρμόζει σε αυτούς που, αντί να φαντάζονται το μέλλον, το σχεδιάζουν, το προετοιμάζουν και το διαμορφώνουν!».

    Διαβάστε επίσης:

    «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924 – 1975»: Τα αρχεία του Αριστοτέλη Ωνάση σε ένα τόμο!

    Σουζάνα Λασκαρίδη: Οι Ρυθμιστικές Αρχές να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των πλοίων και των εταιρειών

    Κύπρος: Δημιουργείται ναυτιλιακό κέντρο μονοθυριδικής εξυπηρέτησης – «one-stop shipping center»

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ