ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παρατείνουν την αποστολή EUNAVFOR ASPIDES έως τις 28 Φεβρουαρίου 2027, διαθέτοντας σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ για τη συνέχιση της προστασίας της εμπορικής ναυτιλίας σε έναν διάδρομο που παραμένει κάθε άλλο παρά σταθερός.
Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή παρέχει αμυντική συνοδεία και κάλυψη θαλάσσιας ασφάλειας γύρω από το Στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, ενώ παράλληλα παρακολουθεί βασικές πλωτές οδούς που εκτείνονται από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν έως την Αραβική Θάλασσα και το Στενό του Ορμούζ.
«Η απόφαση αντικατοπτρίζει τη συνεχή δέσμευση της ΕΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, την περιφερειακή σταθερότητα και την προστασία των παγκόσμιων εμπορικών ροών», ανέφερε το Συμβούλιο ανακοινώνοντας την παράταση.
Η παράταση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τους μεταφορείς που σκέφτονται αν θα επιστρέψουν στις διελεύσεις μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Εταιρείες όπως η AP Moller – Maersk και η Hapag-Lloyd έχουν σηματοδοτήσει τις πρώτες επαναδρομολογήσεις επιστροφής τους στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από περισσότερα από δύο χρόνια.
Εν τω μεταξύ, άλλες, όπως η CMA CGM, πρόσφατα άλλαξαν πορεία επιστρέφοντας στην περιοχή, επιλέγοντας να αναδρομολογήσουν τις υπηρεσίες τους για άλλη μια φορά γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, μια υπενθύμιση ότι η εμπιστοσύνη παραμένει περιορισμένη.
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023, όταν οι δυνάμεις των Χούθι κατέλαβαν το πλοίο μεταφοράς οχημάτων Galaxy Leader . Έκτοτε, περισσότερα από 100 εμπορικά πλοία έχουν γίνει στόχος. Τέσσερα πλοία έχουν βυθιστεί, ένα έχει κατασχεθεί και τουλάχιστον οκτώ ναυτικοί έχουν σκοτωθεί.
Η επιχείρηση ASPIDES έχει την έδρα της στη Λάρισα, υπό τον Αντιναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη. Μια ακόμη στρατηγική αναθεώρηση έχει προγραμματιστεί για το 2026/27, καθώς η ΕΕ αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της για την προστασία των πλοίων και τη διατήρηση της σταθερότητας κατά μήκος κρίσιμων θαλάσσιων οδών.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καφούνης (ΕΣΕΕ): Συρρίκνωση 0,4% στο λιανεμπόριο το 2025 – Μεγαλύτερη πίεση στις μικρές εταιρείες
- ΕΕ: Δέχθηκε το πρώτο φορτίο καυσίμων από την Ινδία μετά τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Μαύρος (ΔΕΗ): Διπλασιάσαμε την ισχύ μας στη Ρουμανία – Στόχος τα 2 GW από ΑΠΕ έως το τέλος του έτους
- Νόβακ Τζόκοβιτς: Το πολυτελές καταφύγιο του θρύλου του τένις στη Μαρμπέγια (βίντεο)
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.