• Ναυτιλία

    Γιώργος Προκοπίου: Συμφωνία sale and leaseback για τρία νεότευκτα LNG carriers του εφοπλιστή

    Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής Πηγή: Money Marine

    Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής Πηγή: Money Marine


    Συμφωνία πώλησης και επαναμίσθωσης τριών νεότευκτων LNG carriers υπέγραψε εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου με την China Development Bank Financial Leasing (CDB FL).

    Σε ανακοίνωση της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όπου είναι εισηγμένη, η CDB FL αναφέρει ότι προχωρά στην αγορά τριών νεότευκτων LNG carriers χωρητικότητας 200,000 cbm από τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) της Pure Energy Limited που ανήκει στην οικογένεια Προκοπίου, για όχι περισσότερο από 596,52 εκατομμύρια δολάρια.

    Παράλληλα, αναφέρει ότι το κόστος παραγγελίας των πλοίων ανήλθε περίπου στα 199 εκατ. δολάρια το καθένα.

    Η CDB FL αγόρασε τα πλοία μεταφοράς LNG στο πλαίσιο του προγράμματος διαφοροποίησης του στόλου της.

    «Η σύναψη της συμφωνίας χρηματοδοτικής μίσθωσης συμβάλει στην διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων των πλοίων μας, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της αγοράς πλοίων και την επέκταση της ροής εσόδων του τμήματος χρηματοδοτικής μίσθωσης της εταιρείας, τα οποία είναι σύμφωνα με τη στρατηγική επιχειρηματικής ανάπτυξης της», ανέφερε η CDB FL.

    Η κινεζική εταιρεία έχει εκμισθώσει τα τρία πλοία της Pure Energy για 120 μήνες (10 χρόνια), με το συνολικό κόστος μαζί με τους τόκους μίσθωσης να ανέρχεται σε περίπου 813 εκατ. δολάρια.

    Μετά τη λήξη της περιόδου, η εταιρεία του κ. Προκοπίου έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τα πλοία για όχι περισσότερο από 99,42 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

    Τα πλοία βρίσκονται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Hyundai Samho Heavy Industries. Η παράδοση τους έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο 2023, τον Δεκέμβριο 2023 και τον Φεβρουάριο 2024 αντίστοιχα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν και πούλησαν στο 8μηνο 348 πλοία αξίας 7,6 δισ. δολαρίων! Πρώτοι σε αγορές, πωλήσεις και διαλύσεις πλοίων

    Κορκίδης: Μια νέα σελίδα στο μεγάλο κεφάλαιο ναυπηγεία γράφεται σήμερα στην Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ