• Ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου: Επεκτείνει χρονικά την πρόταση εξαγοράς της Performance – Πούλησαν οι πρώτοι μέτοχοι

    Γιώργος Οικονόμου, Αλίκη Παληού (Performance Shipping) και Ανδρέας Μιχαλόπουλος (Performance Shipping)

    Γιώργος Οικονόμου, Αλίκη Παληού (Performance Shipping) και Ανδρέας Μιχαλόπουλος (Performance Shipping)


    Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου επεκτείνει χρονικά την πρόταση εξαγοράς των μετοχών της ναυτιλιακής Performance Shipping της οικογένειας Παληού, καθώς είχε την πρώτη ανταπόκριση από επενδυτές της εταιρείας.

    Συγκεκριμένα, η Sphinx Investment Corp, η εταιρεία μέσω της οποίας ο ισχυρός πλοιοκτήτης κατέχει μερίδιο 8,4% στην Performance (1,033,859 μετοχές), με ανακοίνωση της παρατείνει την ημερομηνία λήξης της προσφοράς έως τις 28 Ιουνίου, από 28 Μαρτίου που ήταν προηγουμένως.

    Μέχρι τις 25 Μαρτίου, είχαν υποβληθεί έγκυρες προσφορές πώλησης από επενδυτές της Performance για 609.914 μετοχές. Eίναι η πρώτη φορά που κάποιοι μέτοχοι συμφώνησαν να πουλήσουν από τον περασμένο Οκτώβριο, που ο Γιώργος Οικονόμου κατέθεσε την δημόσια πρόταση εξαγοράς των μετοχών της ναυτιλιακής προσφέροντας 3 δολάρια ανά μετοχή.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Shpinx το τίμημα αντιπροσωπεύει premium 59,6% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Performance Shipping στις 25 Μαρτίου 2024, που διαμορφώθηκε στα 1,88 δολάρια.

    Σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη των δύο πλευρών

    Η προσφορά βρίσκεται σε εξέλιξη εν μέσω του δικαστικού αγώνα που ξεκίνησε ο κ. Οικονόμου κατά της διοίκησης της εταιρείας.

    Τον περασμένο Οκτώβριο κατέθεσε μήνυση σε βασικούς μετόχους και μέλη του ΔΣ της ναυτιλιακής κατηγορώντας τους για υποτιθέμενη «παράβαση των καθηκόντων τους έναντι των μετόχων κυριαρχώντας στον έλεγχο ψήφου της εταιρείας μέσω μιας διπλής ιδιοκτησιακής δομής» που διατηρούν.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, η οικογένεια του ιδρυτή της Performance, Συμεών Παληού, ελέγχει σήμερα σχεδόν το 90% της δύναμης ψήφου της εταιρείας.

    Συγκεκριμένα, η κόρη του Αλίκη Παλιού, ελέγχει περίπου το 85% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου μέσω της Mango Shipping, μιας οντότητας που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, όπως αναφέρει η αγωγή.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση προς την SEC, στις 20 Μαρτίου 2024, το ποσοστό της Mango Shipping στην εταιρεία έχει μειωθεί στο 66,4%.

    Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, σύζυγος της Αλίκης Παλιού και διευθύνων σύμβουλος της Performance, ελέγχει περίπου το 3,6% των ψήφων μέσω της Mitzela Corp που του ανήκει.

    Ο Γιώργος Οικονόμου έχει ζητήσει από το δικαστήριο να ακυρώσει τη διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές μετοχών από τον Δεκέμβριο του 2021 έως το 2022, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη ιδιοκτησιακή δομή.

    Από την πλευρά της, η διοίκηση της Performance ζήτησε μέσω των δικηγόρων της από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης να απορρίψει την αγωγή που κατέθεσε ο πλοιοκτήτης κατά των διευθυντών και στελεχών της. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι ο Οικονόμου δεν κατείχε ούτε μια μετοχή της εταιρείας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ότι τοποθετήθηκε αργότερα στην εταιρεία με μοναδικό σκοπό να κινηθεί νομικά εναντίον της.

    Ο εφοπλιστής πάντως εμμένει στην άποψη του, καθώς όπως αποκάλυψε στην τελευταία του ανακοίνωση στην SEC, η Sphinx κατέθεσε ένσταση κατά του αιτήματος απόρριψης της διοίκησης της Performance. Η απάντηση της τελευταίας αναμένεται στις 4 Απριλίου.

    Αλλά «το αποτέλεσμα των αιτημάτων απόρριψης και ακύρωσης δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα», όπως αναφέρει η Sphinx.

    Διαβάστε ακόμη:

    Από «κακός» των junk ομολόγων σε «αστυνόμο» της εταιρικής διακυβέρνησης: O Γιώργος Οικονόμου έχει πάντα ένα σχέδιο

    Γιώργος Οικονόμου: Συνεχίζει τις αγορές μετοχών στην OceanPal – Άνω του 12% το ποσοστό του

    Κορυφώνεται ο δικαστικός αγώνας: Αίτημα απόρριψης της αγωγής του Γιώργου Οικονόμου από την Αλίκη Παληού



    ΣΧΟΛΙΑ