Ο εφοπλιστής Γιώργος Γιαλόζογλου, του οποίου τα δεξαμενόπλοια είχαν κατασχεθεί από τις αμερικανικές αρχές για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, παραδέχτηκε την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά τη διάρκεια αντεξέτασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τhe Jewish Chronicle, ο πλοιοκτήτης ομολόγησε στο δικαστήριο ότι παραβίασε τις κυρώσεις μεταφέροντας επανειλημμένα απαγορευμένο ιρανικό πετρέλαιο σε διεθνή ύδατα, δηλώνοντας ότι το φορτίο ήταν ιρακινό. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι ήταν «αφελής» που επέτρεψε να ταξιδέψει το πλοίο του από το Ιράν μεταφέροντας το υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων, φορτίο.

1

Οι παραδοχές έγιναν κατά τη διάρκεια μίας εμπορικής διαμάχης που εκδικάζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο, την υπόθεση Ceto Shipping Corporation κατά Savory Shipping -εταιρεία συμφερόντων του Γιώργου Γιαλόζογλου. Η υπόθεση επικεντρώνεται στην ιδιοκτησία και τη διαχείριση του πετρελαιοφόρου Victor 1 (χωρητικότητας 47.000 dwt, κατασκευής 2004), το οποίο είχε ναυλωθεί από την Ceto και χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά φορτίου που υπαγόταν σε διεθνείς κυρώσεις.

Το πλοίο ναυλώθηκε από την ενάγουσα Ceto Shipping Corporation. Ο Γιώργος Γιαλόζογλου φέρεται να είχε συμφωνήσει στην σταδιακή πώληση του Victor 1 στην Ceto μέσα σε μια περίοδο πέντε ετών.

Η Ceto ισχυρίζεται ότι ο εφοπλιστής υπαναχώρησε στο τέλος και δεν προχώρησε στη μεταβίβαση του πλοίου – αφού η ίδια είχε ήδη καταβάλει εκατομμύρια – επικαλούμενος ότι εκείνη είχε παραβιάσει τις κυρώσεις, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι, σύμφωνα με την Ceto, ο Γιαλόζογλου εν γνώσει του επέτρεψε στο πλοίο να μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο προτού καταγγείλει τη συμφωνία μίσθωσης για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του πλοίου. Ωστόσο, ο ο εφοπλιστής δήλωσε στο δικαστήριο ότι ήταν «θύμα» της αδικοπραγίας της Ceto.

Το Τhe Jewish Chronicle, αναφέρει ότι κατά την έναρξη της αντεξέτασής του, ο Γιαλόζογλου ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι το πλοίο του είχε παραβιάσει τις αμερικανικές κυρώσεις. Αλλά μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, παραδέχτηκε ότι «σε όλο το κρίσιμο διάστημα» γνώριζε ότι το πλοίο του είχε φορτώσει πετρέλαιο στο Ιράν – και γνώριζε επίσης για τα πλαστά έγγραφα που δήλωναν ψευδώς ότι το φορτίο προερχόταν από το Ιράκ.

Αναφορικά με το πλοίο Victor 1 ο εφοπλιστής παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι η προέλευση του φορτίου που μετέφερε είχε αλλάξει με πλαστά έγγραφα, υπογεγραμμένα από τον καπετάνιο του.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι συναλλαγές με το Ιράν αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή».

«Υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές: φορτία από το Ιράν και φορτία από τη Βενεζουέλα. Δεν μπορούμε να το αντέξουμε». Συμφώνησε ότι η παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν θα ήταν καταστροφή για τις επιχειρήσεις του.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πολεμήσουμε στο όνομα του Ιράν. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πολεμήσουμε κανέναν, είμαστε άνθρωποι που μεταφέρουν φορτία», δήλωσε ο Γιαλόζογλου στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα του τύπου, τον Αύγουστο του 2020, οι ΗΠΑ είχαν κατασχέσει το φορτίο από τέσσερα δεξαμενόπλοια – Bella, Bering, Pandi και Luna – που ανήκαν σε εταιρείες του Γιώργου Γιαλοζόγλου, τα οποία μετέφεραν ιρανικό φορτίο με προορισμό τη Βενεζουέλα.

Μάλιστα, είχε συνδεθεί το όνομα του εφοπλιστή με την ναυτιλιακή IMS. Όπως αναφέρει το TradeWinds, η IMS δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, ούτε έχει σχέση με το πλοίο Victor 1 ή με τα τέσσερα πλοία που κατασχέθηκαν παλαιότερα.

«Ο Γιώργος Γιαλόζογλου δεν είναι μέλος του ΔΣ της IMS, δεν κατέχει μετοχές στην εταιρεία και δεν συμμετέχει στη διοίκηση ή στις αποφάσεις της. Δεν έχει κανέναν έλεγχο στην IMS ή στα πλοία που διαχειρίζεται η εταιρεία», επισήμανε.

«Η IMS και τα πλοία της λειτουργούν σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους εμπορίου και κυρώσεων που έχουν θεσπίσει Ηνωμένο Βασίλειο, ΕΕ και ΗΠΑ, και δεν έχουν ποτέ αποτελέσει αντικείμενο κυρώσεων, περιορισμών ή ερευνών από οποιαδήποτε αρχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Η Τεχεράνη παραδέχθηκε ότι τα καύσιμα που κατάσχεσαν οι ΗΠΑ από τα ελληνικών συμφερόντων τάνκερ ήταν ιρανικά