• Ναυτιλία

    Γιάννης Κάρτσωνας (Breakwave Advisors): Aισιoδοξία για πιθανή αναζωπύρωση των ναύλων των VLCC

    • NewsRoom
    Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος Breakwave Advisors

    Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος Breakwave Advisors


    Η αγορά των VLCCs παρουσίασε επιβράδυνση όμως οι πλοιοκτήτες δεν πτοήθηκαν ούτε από αυτή την χαλάρωση ούτε και από την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου. Ακόμη, μετά και το τέλος των διακοπών στην Κίνα, η αγορά των VLCCs παραμένει χωρίς ιδιαίτερη κίνηση, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος της Breakwave Advisors.

    Οι πρόσφατες συμφωνίες στη spot αγορά υποδηλώνουν εξασθένηση στις τιμές των ναύλων τόσο στις περιοχές του Ατλαντικού όσο και του Ειρηνικού. Παρόλα αυτά, οι ιδιοκτήτες των πλοίων παραμένουν αισιόδοξοι για μία πιθανή αναζωπύρωση σύντομα.

    Οι πλοιοκτήτες παρατήρησαν στις αρχές του Απριλίου μία σταθερότητα στην αγορά όμως δεν έμειναν αμέτοχοι και προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις εκτός αγοράς.

    Επιπλέον, η πιθανότητα μίας περαιτέρω αύξησης στις τιμές του πετρελαίου έχει υποκινήσει τους πλοιοκτήτες να αντισταθούν σθεναρά στις πιέσεις για μείωση στις τιμές των ναύλων, κάτι που έχει οδηγήσει στην τρέχουσα μάλλον όχι και τόσο συναρπαστική αγορά.

    Ο κίνδυνος είναι ότι ενώ η λίστα των πλοίων παραμένει σε σχετική ισορροπία, η συνεχιζόμενη έλλειψη δραστηριότητας στην αγορά ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις στις spot τιμές για τα πετρελαιοφόρα.

    Στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής, η VLCC αγορά παραμένει υποτονική, με τους ναυλωτές κυρίως να χρησιμοποιούν τους δικούς τους στόλους, μη χρησιμοποιώντας τρίτα πλοία και ασκώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση για μείωση των ναύλων.

    Παρά τα πιθανά σενάρια για ακόμα πιο χαλαρή αγορά, λόγω της εορταστικής περιόδου των μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή, η μείωση στα νέα διαθέσιμα VLCC πλοία, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη στη ζήτηση πετρελαίου, αυξάνει τις προσδοκίες για μία ανθεκτική θετική τάση αντιστρέφοντας ενδεχομένως την τρέχουσα πίεση στις spot τιμές των ναύλων, εκτιμά ο κ. Κάρτσωνας.

    Οι Breakwave Advisors προσφέρουν υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων (Asset Management) στους τομείς του Shipping και των Commodities. Έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και είναι οι δημιουργοί του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) και του Breakwave Tanker Shipping ETF (NYSE: BWET).

    Διαβάστε ακόμη:

    Μάριος Ηλιόπουλος: Αγόρασε επτά πλοία και ναύλωσε άλλο ένα – Προσδίδει τεράστια δυναμική στην Seajets

    H Μύκονος υποδέχθηκε το Celestyal Discovery

    Φόρουμ Δελφών: Η ομιλία της Μελίνας Τραυλού συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον



    ΣΧΟΛΙΑ