• Ναυτιλία

    Γ. Κούστας: Πώς μία κίνηση της Seaspan ανέβασε τη μετοχή της Danaos κατά 23%

    Κούστας

    Δρ. Γιάννης Κούστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Danaos Corporation


    To βράδυ της περασμένης Τετάρτης η ναυτιλιακή Seaspan του Bing Chen ανακοίνωσε μία «πρωτοποριακή» συμφωνία χρηματοδότησης που συνενώνει 12 διαφορετικές πιστωτικές διευκολύνσεις σε ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Το πρόγραμμα είναι εξασφαλισμένο από 36 πλοία και προβλέπει επιτόκιο Libor συν 2,25% για πέντε χρόνια.

    Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η ανακοίνωση αυτή της Seaspan οδήγησε σε αλματώδη άνοδο τη μετοχή μίας άλλης ναυτιλιακής εταιρείας: της Danaos Corp του Γιάννη Κούστα, η οποία μέσα σε δύο μέρες είδε τη μετοχή της να φτάνει στα 13,74 δολάρια, ενισχυμένη κατά 23%.

    Σύμφωνα με τον Randy Giveans, αναλυτή της Jefferies, αυτό συμβαίνει επειδή οι αναλυτές θεωρούν πως η Danaos μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Seaspan με τα δικά της δάνεια.

    Η Danaos έχει μακροπρόθεσμα χρέη ύψους 1.49 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κεφαλαιοποίηση ύψους 206 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Seaspan έχει χρέη 2,8 δισ. δολαρίων με κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. δολαρίων.

    «Ο κόσμος λέει, αν η Seaspan μπορεί να το κάνει, γιατί δεν μπορεί να το κάνει η Danaos;», δήλωσε στο TradeWinds ο Giveans, που είναι ο μοναδικός αναλυτής που παρακολουθεί την Danaos. Ο ίδιος επεσήμανε πως με την άνοδο των τελευταίων ημερών, η μετοχή της Danaos επέστρεψε στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από έναν μήνα, έχοντας πλέον προσραμοστεί μετά το reverse stock split με αναλογία 1 προς 14 μετοχές στις 2 Μαΐου.

    Πάντως, ο Giveans δεν θεωρεί πως η κίνηση της Seaspan είναι άνευ προηγουμένου στη ναυτιλία, ωστόσο επισημαίνει πως δίνει στην εταιρεία μία ευελιξία για το τι μπορεί να κάνει με τα πλοία της, καθώς το πρόγραμμα επιτρέπει στην Seaspan να προσθέτει ή να απομακρύνει πλοία από τον στόλο της.



    ΣΧΟΛΙΑ