• Ναυτιλία

    Φίλιππος Τσαγκρίδης: Ο «ζεν πρεμιέ» εγγονός του Περικλή Παναγόπουλου διαχειρίζεται οκτώ πλοία και μία παραδοσιακή ταβέρνα στο Κουκάκι!

    Φίλιππος Τσαγκρίδης, εφοπλιστής

    Φίλιππος Τσαγκρίδης, εφοπλιστής


    Στο ζώδιο είναι Κριός, αφού γεννήθηκε στις 18 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι παρορμητικός, φιλόδοξος και πάντα επιδιώκει να ξεχωρίζει και να επιτυγχάνει τον στόχο του. Έχει ακόμη τη δυνατότητα να διεγείρει τα πνεύματα και τις αισθήσεις των συντρόφων του.

    Μιλάμε για τον Φίλιππο Τσαγκρίδη, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστός για τις στενές σχέσεις του με την Κατερίνα Καινούργιου, την Κάθριν Εμπειρίκου, την εγγονή του εφοπλιστή Γιώργου Εμπειρίκου, και τώρα με τη Δανάη Μπάρκα.

    Το περίεργο, αλλά και συνάμα εντυπωσιακό, είναι ότι πρωτοεμφανίστηκε για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ως ο άνθρωπος που αγόρασε την παραδοσιακή «ταβέρνα του Οικονόμου» στο Κουκάκι και την μεταμόρφωσε σε ένα εκκεντρικό στέκι γευσιγνωσίας, που προσφέρει στους πελάτης όχι χύμα κρασί, αλλά επώνυμα και ακριβά κρασιά.

    Ωστόσο, το κρυφό μυστικό του Φίλιππου Τσαγκρίδη είναι ότι είναι γιος του Στέφανου Τσαγκρίδη και της Ειρήνης Παναγοπούλου. Με άλλα λόγια είναι εγγονός του Περικλή Παναγόπουλου, ιδρυτή της εταιρείας κρουαζιερόπλοιων Royal Cruises, της Attica Group, της μεγαλύτερης ακτοπλοϊκής εταιρείας και της εταιρείας ποντοπόρων πλοίων Magna Marine.

    Περικλής Παναγόπουλος

    Από τη ναυτιλία και την τέχνη στη γαστρονομία

    Ως γόνος παλιάς εφοπλιστικής οικογένειας, ασχολείται με τη ναυτιλία, ωστόσο, η αγάπη του για το καλό φαγητό τον ώθησε στο να επενδύσει σε εστιατόρια.

    Πρόσφατα, ο Φίλιππος Τσαγκρίδης άνοιξε το εστιατόριο Gallina στο Κουκάκι, ενώ απέκτησε την ιστορική Ταβέρνα του Οικονόμου με τα φημισμένα παραδοσιακά πιάτα στα Πετράλωνα.

    Λίγοι γνωρίζουν ότι μέσα στην πανδημία άνοιξε το Chicken Picnic, ένα street food μαγαζί στην Καισαριανή. Όπως όλα δείχνουν αυτή ήταν μόνο η αρχή και το έναυσμα για κάτι μεγαλύτερο.

    Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, είναι λάτρης της τέχνης, αλλά και του φαγητού, και αφού  συνδύασε τις δύο του αυτές αγάπες  δημιούργησε το Gallina, ένα μαγαζί χώρο τέχνης, με νεοϋορκέζικη ατμόσφαιρα. Το όραμά του εκτέλεσαν οι διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες, Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδας Τραμπούκης.

    Τα εγκαίνια στο Κουκάκι έγιναν στις 3 Οκτωβρίου 2023, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη λίστα αναμονής για να βρει κανείς τραπέζι στο μαγαζί.

    Gallina
    Gallina

    Σεφ είναι ο διακεκριμένος Παύλος Κυριακής, ενώ σημαντικό κομμάτι του μενού είναι η τεράστια ποικιλία με κρασιά, που ξεπερνά τις 500 ετικέτες. Το wine program «τρέχει» ο Γιάννης Γκουγκουτούδης.

    Παράλληλα, ο Φίλιππος Τσαγκρίδης διαθέτει και κρασιά από τη συλλογή του, που προορίζονται για ξεχωριστές στιγμές και για λίγους και εκλεκτούς, αφού αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει τα εν λόγω κρασιά πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

    Το κρασί αποτελεί σημαντικό κομμάτι τόσο του Gallina όσο και της Ταβέρνας του Οικονόμου
    Το κρασί αποτελεί σημαντικό κομμάτι τόσο του Gallina όσο και της Ταβέρνας του Οικονόμου

    Ο Φίλιππος έχει δύο αδέλφια, την Έλλη που είναι μεγαλύτερη, και τον Περικλή, που είναι ο μικρότερος της οικογένειας.

    Η Magna Marine, μετά τον θάνατο του Περικλή Παναγόπουλου, πέρασε στην μητέρα του Ειρήνη Παναγοπούλου και σήμερα ο Φίλιππος Τσαγκρίδης είναι επικεφαλής της εταιρείας που έχει τα γραφεία της στη Βούλα και κατέχει και διαχειρίζεται οκτώ πλοία.

    Τα δύο πλοία ταξιδεύουν με ελληνική σημαία και τα υπόλοιπα είναι νηολογημένα στο Marshal Island. Η συνολική χωρητικότητα των πλοίων ανέρχεται σε 586.750 dwt και το πρώτο τους συνθετικό αρχίζει από PAN.

    Από τα οκτώ πλοία, το ένα είναι υπό ναυπήγηση στο ναυπηγείο Tsuneishi Tadotsou.

    H εταιρεία Magna Marine Inc. ιδρύθηκε το 1989 από τον Περικλή Σ. Παναγόπουλο και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην αγορά φορτηγών χύδην φορτίου.

    Το πρώτο σκάφος που εντάχθηκε στον στόλο ήταν το «Αντζουλέτα», το οποίο ναυπηγήθηκε το 1978, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε PANACEA και τέθηκε υπό ελληνική σημαία.

    Τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία υιοθέτησε μια παραδοσιακή στρατηγική επέκτασης του στόλου της, ανανεώνοντας περιοδικά τον στόλο της με σύγχρονα μεταχειρισμένα φορτηγά χύδην φορτίου.

    Όλα αυτά τα χρόνια, έχει εμπορευτεί περισσότερα από 27 πλοία από την ίδρυσή της, η Magna Marine Inc. διαχειρίζεται επί του παρόντος έναν στόλο οκτώ κορυφαίων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην.

    Ο Φίλιππος Τσαγκρίδης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Menlo στην Καλιφόρνια, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικών και Διεθνών Σπουδών και έχει μεταπτυχιακό στις ναυτιλιακές σπουδές. Ο Φίλιππος Τσαγκρίδης είναι λάτρης της σύγχρονης τέχνης, δεδομένου ότι και η μητέρα του, Ειρήνη Παναγοπούλου, είναι συλλέκτρια έργων τέχνης.

    Μιλώντας ο Φίλιππος Τσαγκρίδης για την «Ταβέρνα Οικονόμου», ισχυρίζεται:

    «Είναι δύσκολο να μιλάς για κάτι με ιστορία ενός αιώνα. Μέσα στα χρόνια δύο πράγματα έχω καταλάβει ότι δεν μπορείς να αγοράσεις, την ιστορία και την αγάπη. Η Ταβέρνα του Οικονόμου έχει ένα παρελθόν που με συνεπήρε, οραματίστηκα ότι εδώ μπορώ να μην πειράξω τίποτα, αλλάζοντας τα πάντα».

    Αλλά ταυτόχρονα, θυμάται ότι «θεωρεί μεγάλο του επίτευγμα το ότι ως παιδί έπεισε τον παππού του Περικλή Παναγόπουλου να φέρει μια μεγάλη αλυσίδα fast food μέσα στα πλοία».

    Θεωρεί το Παρίσι, την  απόλυτη πρωτεύουσα της γαστρονομίας και για αυτό μέσα σε μια εβδομάδα επισκέφθηκε δεκαέξι εστιατόρια της πόλης του φωτός.

    Διαβάστε επίσης

    Δανάη Μπάρκα: Η έμμεση απάντηση σε όσους σχολιάζουν τα φιλιά με τον πρώην της Καινούργιου (video)

    Κατερίνα Καινούργιου: «Ψυχραιμία» – Η πρώτη αντίδραση για Μπάρκα-Τσαγκρίδη

    Στενοχωρημένη η Καινούργιου μετά τα καυτά φιλιά Μπάρκα-Τσαγκρίδη (video)



    ΣΧΟΛΙΑ