• Ναυτιλία

    Ευάγγελος Πιστιόλης: Από το Κολλέγιο Αθηνών στο Λονδίνο και από τις κατασκευές στη ναυτιλία

    Eυάγγελος Πιστιόλης, CEO της ναυτιλιακής Top Ships

    Eυάγγελος Πιστιόλης, εφοπλιστής


    Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο μικρό νησάκι, Άης Γιάννης, απέναντι από την Σπετσοπούλα, που ανήκει στην οικογένεια Νιάρχου. Από το ελικόπτερο κατέβηκε ένας νεαρός άνδρας και άρχισε να κάνει βόλτες στο ξέφωτο.

    Από το απέναντι νησί, την Σπετσοπούλα, αναστατώθηκαν και κινητοποιήθηκαν αμέσως οι φύλακες και ο Σπύρος Νιάρχος ζήτησε να μάθει τι θέλει αυτός ο νεαρός που προσγειώθηκε με το ελικόπτερο. Οι φύλακες προσέγγισαν αμέσως το ξερονήσι και ζήτησαν εξηγήσεις.

    Ο νεαρός είπε ότι προσγειώθηκε στο νησάκι γιατί περιμένει την θαλαμηγό του για να συνεχίσει το ταξίδι του.

    Όταν οι άνδρες της φύλαξης της Σπετσοπούλας είπαν στον Σπύρο Νιάρχο ότι ήταν εφοπλιστής και του είπαν το όνομα του νεαρού, ρώτησε «ποιος είναι αυτός;».

    Ο Σπύρος Νιάρχος δεν τον γνώριζε, ωστόσο, ο νεαρός, που δεν ήταν άλλος από τον εφοπλιστή Ευάγγελο Πιστιόλη, είχε αγοράσει λίγα χρόνια πριν από την εταιρεία του Σπύρου Νιάρχου  το πρώτο του δεξαμενόπλοιο.

    Ο Ευάγγελος Πιστιόλης από τότε έχει δημιουργήσει μια εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία στη Νέα Υόρκη, αγόρασε και πούλησε το σπίτι του Αριστοτέλη Ωνάση και της αδελφής του, Καλλιρρόης Πατρονικόλα, πήρε σε δημοπρασία το εμβληματικό κτίριο και το κτήμα του σχεδιαστή Λάκη Γαβαλά στην Παιανία, την έπαυλη του Μπλούη Μαυρολέοντα στον Άγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι, έχει συλλεκτικά πολυτελή αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και είναι από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και πίνακας του Andy Warhol

    Επίσης, χρηματοδότησε την ταινία για τη ζωή του νεαρού γόνου της εφοπλιστικής κασσιώτικης οικογένειας που μεγαλούργησε στο Λονδίνο, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο Αφγανιστάν. Ο Κάρλος Μαυρολέων είχε πολεμήσει στο πλευρό των Μουτζαχεντίν και των Ταλιμπάν και η ταινία είναι αφιερωμένη στην πολυτάραχη ζωή του και στο τραγικό τέλος του.

    Το σπουδαιότερο, όμως, για τον Ευάγγελο Πιστιόλη είναι ότι δύο φορές πούλησε όλο τον στόλο του με σημαντικά κέρδη. Μάλιστα, την πρώτη φορά, ήταν λίγο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, που επηρέασε αρνητικά την ναυλαγορά.

    Επίσης, στα μέσα Μαΐου του 2021, ο Ευάγγελος Πιστιόλης φέρεται ότι πούλησε δύο από τα τέσσερα πλοία του VLCC, της εταιρείας του Central Mare που ήταν υπό ναυπήγηση στη  Νότιο Κορέα, στον Νορβηγό εφοπλιστή John Fredriksen της Frontline.

    Στις 13 Μαΐου 2022, ο Ευάγγελος Πιστιόλης κατέβαλε το ποσό των 9 εκατ. ευρώ και αγόρασε μέσα από μια διαδικασία πλειστηριασμού τα γραφεία του Λάκη Γαβαλά στην Παιανία. Το ακίνητο έχει έκταση 31,5 στρέμματα και διαθέτει τρία ακίνητα.

    Προηγουμένως είχε αγοράσει έναντι 27 εκατ. ευρώ, τα 120 στρέμματα στο Πόρτο Χέλι του Μπλούη ( Μανώλη – Βασίλη) Μαυρολέων.

    Τα κέρδη για την εισηγμένη εταιρεία Top Ships

    Η οικονομική περίοδος του 2022 για την εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία TOP Ships Inc. του εφοπλιστή εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη ήταν κερδοφόρος, δεδομένου ότι τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 80,7 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή εμφάνισαν αύξηση 43% και τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 18,9 εκατομμύρια δολάρια και παρουσίασαν αύξηση κατά 120%, ενώ το EBITDA έφτασε τα 46,6 εκατομμύρια δολάρια και παρουσίασε αύξηση κατά 100%.

    Το εντυπωσιακό στοιχείο από την προηγούμενη οικονομική χρονιά είναι ότι το συνολικό ενεργητικό της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 469,3 εκατομμυρίων δολάρια και είχε αύξηση κατά 42%, ενώ τα συνολικά μετρητά διαμορφώθηκαν στα 24,5 εκατομμύρια δολάρια, αύξηση 285%.

    Ο Ευάγγελος Ι. Πιστιόλης, με δήλωση του, αναφέρθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα:

    «Είμαστε αρκετά χαρούμενοι, είπε που αναφέρουμε ρεκόρ καθαρού εισοδήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, το οποίο είναι το υψηλότερο καθαρό εισόδημα από το 2008 και 120% υψηλότερο από την ίδια περίοδο το 2021. Πιστεύω ότι η τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης των κοινών μας μετοχών δεν αντικατοπτρίζει την αξία της εταιρείας και ότι οι ενέργειες που ανακοινώσαμε θα ωφελήσουν όλους τους μετόχους».

    Ποιός είναι ο Ευάγγελος Πιστιόλης

    Ο Ευάγγελος Ι. Πιστιόλης, ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 1993 άρχισε να ασχολείται με την ναυτιλία και μέσα σε λίγα χρόνια αγόρασε το πρώτο container ships, στην τιμή των 6,2 εκατ. δολ. σε ηλικία 26 ετών.

    Το 2000, ίδρυσε την εταιρεία Top Ships και είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και υπηρετεί στο διοικητικό της συμβούλιο από τον Ιούλιο του 2004. Ο Ευάγγελος Πιστιόλης αποφοίτησε από το Southampton Institute of Higher Education το 1999 όπου σπούδασε ναυτιλιακές επιχειρήσεις και από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1994 με πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού.

    Η καριέρα του στη ναυτιλία ξεκίνησε το 1992 όταν ασχολήθηκε με τις καθημερινές δραστηριότητες ενός μικρού στόλου πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου. Από το 1994 έως το 1995 εργάστηκε στην Howe Robinson & Co. Ltd., ως ναυλομεσίτης του Λονδίνου με εξειδίκευση στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Ινστιτούτο Ανώτατης Εκπαίδευσης του Σαουθάμπτον, ο Ευάγγελος Πιστιόλης επέβλεπε τις καθημερινές δραστηριότητες της Compass United Maritime Container Vessels, μιας εταιρείας διαχείρισης πλοίων που έχει την έδρα του στην Ελλάδα.

    Η καταγωγή της οικογένειας είναι από το Καρπενήσι και ο πατέρας του ίδρυσε διηύθυνε κατασκευαστικές εταιρείες.

    Διαβάστε επίσης

    Top Ships (Ευάγγελος Πιστιόλης): Κέρδη 18,9 εκατ. δολαρίων – Αύξηση 120%

    Top Ships (Ευάγγελος Πιστιόλης): Εξασφάλισε 22,4 εκατ. ευρώ από τη ναύλωση πλοίου του και αναμένει συνολικά έσοδα 259 εκατ. δολαρίων

    Ποιοι είναι οι εφοπλιστές που συλλέγουν έργα τέχνης – Από τον Νιάρχο ως σήμερα



    ΣΧΟΛΙΑ