• Ναυτιλία

    Ευ. Πιστιόλης: Το deal της Top Ships με την Kalani και η δικαστική διαμάχη

    Παρέλαβε νεότευκτο πλοίο η Top Ships του Ευάγγελου Πιστιόλη και ναυπηγεί άλλα δύο, ενώ πουλάει δύο δεξαμενόπλοια

    Ευάγγελος Πιστιόλης, εφοπλιστής Top Ships


    Τη δική τους «μάχη» δίνουν οι δικηγόροι της ναυτιλιακής Top Ships, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, προκειμένου να πείσουν τον δικαστή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης να απορρίψει την εκδίκαση μίας αγωγής σε βάρος της εταιρείας από μετόχους για χρηματιστηριακή απάτη, αναφορικά με τις συναλλαγές της εταιρείας με την Kalani Investments.

    Η Kalani Investments, με έδρα της Βρετανικές Παρθένους Νήσους και επικεφαλλής τον επιχειρηματία Marc Bistricer και το hedge fund συμφερόντων του Murchison Ltd, εμπλέκεται σε αντίστοιχες συναλλαγές με δύο ακόμα ελληνικές ναυτιλιακές, την DryShips του Γιώργου Οικονόμου και την Diana Containerships του Συμεών Παληού. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, μέτοχοι έχουν στραφεί νομικά κατά των εταιρειών, καταγγέλλοντας ότι οι μετοχές τους έχασαν ένα συντριπτικό ποσοστό της αξίας τους.

    Οι μέτοχοι της Top Ships ισχυρίζονται ότι από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2018 ο αριθμός μετοχών της εταιρείας εκτοξεύθηκε από τα 5,7 εκατομμύρια σε πάνω από 3 τρισεκατομμύρια, καταστρέφοντας το 99,9995% της αξίας των μετοχών τους, κάνοντας λόγο για ένα οργανωμένο σχέδιο πώλησης μετοχών με discount στην Kalani, χωρίς να αποκαλυφθεί στους μετόχους ο ρόλος της Kalani, και με την Top Ships στο μεταξύ να εισπράττει περί τα 90 εκατ. δολάρια και να ενισχύει τον στόλο της με αγορές πλοίων από εταιρείες συμφερόντων του Ευάγγελου Πιστιόλη.

    Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της Top Ships υποστηρίζουν πως όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας της εταιρείας με την Kalani είχαν γνωστοποιηθεί πλήρως με ενημερώσεις προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και το ίδιο λένε και για τις αγορές πλοίων από τον Ευάγγελο Πιστιόλη ή εταιρείες συμφερόντων του. Απορρίπτουν δε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί μίας «μυστικής συμφωνίας» της Top Ships με την Kalani για διαδοχικές εκδόσεις μετοχών και reverse stock splits με σκοπό τον πλουτισμό τους σε βάρος των υπολοίπων μετόχων, τονίζοντας πως δεν υπάρχει τίποτα που να υποστηρίζει έναν τέτοιο ισχυρισμό.

    Οι δικηγόροι υποστηρίζουν εξάλλου πως η Top Ships ανέλαβε τις αναγκαίες ενέργειες για να εξασφαλίσει κεφάλαιο όπως μπορούσε σε μία περίοδο κάμψης στην αγορά, όπου οι παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης δεν ήταν διαθέσιμες, και δημοσιοποίησε ως όφειλε τις λεπτομέρειες των συναλλαγών.

    Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχες ενέργειες έχουν προχωρήσει και οι δικηγόροι της DryShips και της Diana Containerships, ζητώντας να μη γίνουν παραδεκτές οι αγωγές, με τις ακροάσεις στο δικαστήριο να προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ