• Ναυτιλία

    Ευ. Πιστιόλης: Τέσσερα νεότευκτα πλοία σε τέσσερις μήνες για την Top Ships

    Πιστιόλης

    Ευάγελος Πιστιόλης, εφοπλιστής


    Τέσσερα πλοία παρέλαβε κατά τους πρώτους τέσσερις (και κάτι) μήνες του 2019 η ναυτιλιακή Top Ships, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, η οποία πλέον διαθέτει 14 τάνκερ στον στόλο της.

    Η εταιρεία παρέλαβε τον Απρίλιο και τον Μάιο από τα ναυπηγεία Hyundai Samho Heavy Industries τα νεότευκτα πλοία Eco Bel Air και Eco Beverly Hills (αμφότερα χωρητικότητας 157,000 dwt), τα οποία είναι ναυλωμένα από την BP μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, και με την κίνηση αυτή ολοκλήρωσε την επιστροφή της στην αγορά των suezmaxes για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια.

    Ναυλωμένα με μακροχρόνια συμβόλαια είναι και τα άλλα 12 πλοία της εταιρείας, που είναι όλα τάνκερ παραγώγων και έχουν κατασκευαστεί επίσης σε γιάρδες της Hyundai Heavy Industries.

    Την παραγγελία την είχε κάνει η Central Group του Ευάγγελου Πιστιόλη, με τις υψηλότερες προδιαγραφές.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον η Top Ships διαθέτει τους ίδιους τύπους πλοίων που είχε στην κατοχή της πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση: στα τέλη του 2016 είχε 13 τάνκερ αργού και 14 τάνκερ παραγώγων, αν και η διαφορά είναι ότι τώρα η εταιρεία ξαναχτίζει τον στόλο της, με παραγγελίες που ξεπέρασαν τα 800 εκατομμύρια δολάρια το 2018, ενώ ο Ευάγγελος Πιστιόλης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε άλλες παραγγελίες, τόσο suezmaxes, όσο και τάνκερ MR.

    Ο ίδιος επισημαίνει πως «θα μπορούσαμε να έχουμε εύκολα 50 πλοία με την επένδυση των 800 εκατομμυρίων δολαρίων που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια», όμως «επέλεξα να έχω μία boutique εταιρεία αντί για μία υπερβολικά μεγάλη εταιρεία μέτριας ποιότητας. Είμαι κάτι παραπάνω από ικανοποιημένος με τις επιλογές που έχουμε κάνει και με το αποτέλεσμα».

    Όσον αφορά στο γεγονός ότι όλες οι παραγγελίες είναι σε γιάρδες της Hyundai, ο Έλληνας εφοπλιστής δήλωσε στο TradeWinds: «Νομίζω ότι μοιραζόμαστε μία φανταστική σχέση και μία αληθινή σχέση, όχι απλά επιχειρηματική. Ξεκίνησε σαν επιχειρηματική σχέση φυσικά, αλλά πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε φιλία, που προχώρησε πολύ σε μία πολύ σύντομη χρονική περίοδο».

    «Όσον αφορά στην Top Ships, στην παλέτα μας έχουμε τους καλύτερους των καλύτερων, και το εννοώ αυτό δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στον πλανήτη – ίσως ισάξιο, αλλά όχι καλύτερο. Έχουμε τα καλύτερα ναυπηγεία, τους καλύτερους ναυλωτές, χρησιμοποιούμε μόνο τις κορυφαίες τράπεζες και όλα τα πλοία μας είναι ναυλωμένα σε προσοδοφόρες τιμές», δήλωσε εξάλλου.



    ΣΧΟΛΙΑ