ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ΚΜ και οι λόγοι για πρόωρες εκλογές, ο αιφνιδιασμός 3 μετοχών, 3 top επενδυτές στην ΑΜΚ της Credia και τα γενέθλια της Βρεττού, το war room του ΜΜ και τα μυστήρια του Κύπριου Κλεάνθους
Πρωταγωνιστές στις αγοραπωλησίες πλοίων των τελευταίων πέντε ετών είναι οι Έλληνες εφοπλιστές, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Clarksons, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 7.000 πλοία έχουν αλλάξει χέρια από τις αρχές του 2014.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons, οι Έλληνες εφοπλιστές έρχονται πρώτοι στον κόσμο σε αγορές, αλλά και σε πωλήσεις πλοίων κατά την πενταετία αυτή. Την πρώτη πεντάδα στις αγορές συμπληρώνουν η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Νότια Κορέα, ενώ την πρώτη πεντάδα στις πωλήσεις η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ιταλία.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι εφοπλιστές από μόλις 8 χώρες εκπροσωπούν ποσοστό 83% του τονάζ που έχει αλλάξει χέρια την τελευταία πενταετία, και μόλις το 17% των πωλήσεων περιλαμβάνει άλλες χώρες πλην αυτών των οκτώ (Ελλάδα, Κίνα, ΗΠΑ, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Clarksons, Alex Springer, «δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Έλληνες αγοραστές εκπροσωπούν τους μεγαλύτερους όγκους, με τις αγορές τους από Ιάπωνες και Έλληνες πωλητές να αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 7% και το 6% του τονάζ που έχει πωληθεί».
«Αν και το τοπίο της ιδιοκτησίας στη ναυτιλία παραμένει σύνθετο, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη που η αγορά των μεταχειρισμένων ρίχνει το βάρος της σε συγκεκριμένες τοποθεσίες», επισημαίνει ο Springer.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Οικονόμου: Η Dryships εξαγόρασε πλοίο από τον βασικό της μέτοχο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επενδύσεις ύψους 1,1 δισ. δολαρίων στην αγορά LNG από δύο Έλληνες εφοπλιστές
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Κούστας: Ολοκληρώθηκε το παζλ της αναδιάρθρωσης χρέους της Danaos
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέο κύμα πυραύλων εκτόξευσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ – Ανεβαίνουν ξανά οι τιμές του πετρελαίου
- Ε. Αγαπηδάκη: Πώς η τεχνολογία «κλειδώνει» την πρόληψη στα παιδιά – Το σχέδιο για το Doom Scrolling και τη «φτώχεια της περιόδου»
- Metlen: Μέχρι το τέλος του 2026 έτοιμες και οι έξι μοναδες στο Βόλο
- Ψηλά την ατζέντα η διαστημική στρατηγική – Εκτοξεύονται νέοι δορυφόροι, εντείνονται οι επενδύσεις
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.