• Ναυτιλία

    Ευ. Πιστιόλης: Τα reverse splits της Top Ships και οι πωλήσεις μετοχών

    Πιστιόλης

    Ευάγελος Πιστιόλης, εφοπλιστής


    Το reverse stock split με αναλογία 1 προς 20 στο οποίο προχώρησε στις 22 Αυγούστου η ναυτιλιακή Top Ships, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, έφερε προσωρινά την τιμή της μετοχής της ξανά πάνω από το 1 δολάριο, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την παραμονή της στο ταμπλό του δείκτη Nasdaq.

    Ωστόσο, τρεις μήνες μετά, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε και πάλι κάτω από το 1 δολάριο, φτάνοντας την Τρίτη έως και στα 0,69 δολάρια. Κι αυτό την ώρα που η αγορά των τάνκερ MR, στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία, κινείται έντονα ανοδικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η μετοχή της Top Ships έχει χάσει το 88% περίπου της αξίας της από τις 22 Αυγούστου, οι μετοχές της Scorpio Tankers και της Ardmore Shipping έχουν ενισχυθεί κατά 27% και 36% αντίστοιχα.

    Τι φταίει για αυτή την εξέλιξη; Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί πάντως την Top Ships από τις άλλες εταιρείες του κλάδου, σύμφωνα με το TradeWinds, είναι ότι και μετά το reverse split συνεχίζει να εκδίδει μετοχές: στις 11 Σεπτεμβρίου άντλησε 9,95 εκατ. δολάρια πουλώντας 1,58 εκατ. μετοχές έναντι 6,30 δολαρίων εκάστη, ενώ στις 7 Νοεμβρίου ανακοίνωσε μία συμφωνία με την επενδυτική τράπεζα Maxim Group για την πώληση 4,2 εκατ. μετοχών έναντι 2 δολαρίων εκάστη, με καθαρά έσοδα 7,8 εκατ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι και οι δύο συναλλαγές έγιναν με μεγάλο discount έναντι τη τιμής κλεισίματος της μετοχής: 28% και 30% αντίστοιχα, ενώ συνοδεύονταν και από warrants.

    Η συνολική κεφαλαιοποίηση της Top Ships ανέρχεται γύρω στα 3,25 εκατ. δολάρια, υποπολλαπλάσια των σχεδόν 18 εκατ. δολαρίων που άντλησε από τις δύο πωλήσεις μετοχών.

    Οι ανοδικές τάσεις στην αγορά ίσως βοηθήσουν τη μετοχή της Top Ships να επανέλθει πάνω από το 1 δολάριο, όμως σε περίπτωση που αυτό δε συμβεί, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο για ένα ακόμα reverse split. Η μετοχή της εταιρείας έχει υποστεί συνολικά δέκα reverse splits από τον Μάρτιο του 2008, εκ των οποίων τα τέσσερα έγιναν το 2017, όταν πούλησε μετοχές στην Kalani Investments και σε άλλες εταιρείες. Μάλιστα, για το deal με την Kalani υπήρξε προσφυγή κατά της Top Ships από μετόχους που κατήγγειλαν χρηματιστηριακή απάτη, όμως τον περασμένο Αύγουστο η εταιρεία δικαιώθηκε σε πρώτο βαθμό.



    ΣΧΟΛΙΑ