• Ναυτιλία

    Ευ. Πιστιόλης: Δικαίωση για την Top Ships στην υπόθεση της Kalani

    Παρέλαβε νεότευκτο πλοίο η Top Ships του Ευάγγελου Πιστιόλη και ναυπηγεί άλλα δύο, ενώ πουλάει δύο δεξαμενόπλοια

    Ευάγγελος Πιστιόλης, εφοπλιστής Top Ships


    Απορρίφθηκε από Αμερικανό ομοσπονδιακό δικαστή το αίτημα μετόχων της ναυτιλιακής Top Ships, συμφερόντων του Ευάγγελου Πιστιόλη, για εκδίκαση της αγωγής τους με την οποία κατήγγειλαν χρηματιστηριακή απάτη εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας.

    Με την απόφαση αυτή, ουσιαστικά ο δικαστής έδωσε τέλος στη διαδικασία, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των εναγόντων κατά της εταιρείας, σύμφωνα με τους οποίους η Top Ships και ο ίδιος ο Ευάγγελος Πιστιόλης αποκόμισαν κέρδη από μία πώληση μετοχών και ένα reverse stock split, σε βάρος των μετόχων της εταιρείας. Ο δικαστής αποδέχθηκε την υπερασπιστική γραμμή της Top Ships, αναγνωρίζοντας πως όλες οι συναλλαγές της εταιρείας με την Kalani είχαν δημοσιοποιηθεί με βάση τα προβλεπόμενα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και άρα δεν ήταν αδιαφανείς και δε συνιστούν χειραγώγηση της αγοράς. Επίσης, επεσήμανε πως για το γεγονός ότι οι μέτοχοι της εταιρείας δεν γνώριζαν τις πιθανές συνέπειες των συναλλαγών στην αξία των μετοχών που διακρατούσαν δεν μπορεί να χρεωθεί την ευθύνη η εταιρεία.

    «Οι ενάγοντες δεν μπορούν να ξεφύγουν από το γεγονός ότι, προκειμένου να είναι χειριστική μία δραστηριότητα στην αγορά, αυτή η συμπεριφορά πρέπει να περιλαμβάνει ψευδείς δηλώσεις ή απόκρυψη στοιχείων», σημειώνει στην απόφασή του ο δικαστής.

    Όσον αφορά στις απώλειες που υπέστησαν οι μέτοχοι λόγω του reverse stock split, ο δικαστής παρατηρεί πως είχαν ψηφίσει υπέρ της κίνησης αυτής και θα μπορούσαν και αυτοί να είχαν πουλήσει μετοχές με κέρδος, όπως έκανε η Kalani.

    Πρόκειται για μία από τις τρεις αγωγές που έχουν κατατεθεί σε αμερικανικά δικαστήρια σε βάρος ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών γύρω από τις συναλλαγές τους με την Kalani Investments, που ελέγχεται από τον Καναδό επιχειρηματία Mark Bistricer. Οι άλλες δύο εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο μετόχων είναι η DryShips του Γιώργου Οικονόμου και η Diana Containerships (πλέον Performance Shipping) του Συμεών Παληού, και έχουν επίσης ζητήσει να μην προχωρήσει η υπόθεση στα δικαστήρια και να απορριφθούν οι αγωγές ως απαράδεκτες.



    ΣΧΟΛΙΑ