• Ναυτιλία

    Ερυθρά Θάλασσα: Εκτόξευση 173% στο κόστος μεταφοράς κοντέινερ λόγω Χούθι

    • NewsRoom
    Σύμφωνα με την Kuehne+Nagel, 103 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αλλάζουν τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και κινούνται γύρω από την Αφρική. Φωτογράφος: Freya Ingrid Morales/Bloomberg


    Tα βραχυπρόθεσμα ναύλα για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και ΗΠΑ καταγράφουν ραγδαία άνοδο λόγω των διαταραχών στις διελεύσεις από την Ερυθρά Θάλασσα.

    Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η τιμή spot για την μεταφορά εμπορευμάτων σε ένα κοντέινερ 12 μέτρων από την Ασία στη βόρεια Ευρώπη ξεπερνά τώρα τα 4.000 δολάρια, ένα άλμα 173% σε σχέση με τα μέσα Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η πλατφόρμα κρατήσεων και πληρωμών Freightos.com, μια πλατφόρμα κρατήσεων και πληρωμών για εμπορευματικές μεταφορές.

    Το κόστος για τη μεταφορά αγαθών από την Ασία στη Μεσόγειο αυξήθηκε στα 5.175 δολάρια, ανέφερε η Freightos, προσθέτοντας ότι ορισμένοι αερομεταφορείς έχουν ανακοινώσει τιμές άνω των 6.000 δολαρίων για αυτή τη διαδρομή από τα μέσα Ιανουαρίου. Οι τιμές για μεταφορές από την Ασία στην Ανατολική Ακτή της Βόρειας Αμερικής έχουν αυξηθεί κατά 55% στα 3.900 δολάρια για ένα κοντέινερ 12 μέτρων.

    Το κόστος των μεταφορών από την Ασία προς τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από το υψηλό στο οποίο σκαρφάλωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο Τζούντα Λέβιν επικεφαλής έρευνας στη Freightos.

    Σύμφωνα με τον δείκτη Drewry World Container Index, τα ναύλα από την Κίνα προς την Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις 21 Δεκεμβρίου και τα ναύλα από τη Σαγκάη στο Λος Άντζελες αυξήθηκαν κατά 30%.

    Η άνοδος των ναύλων είναι απόρροια της επιβράδυνσης των διελεύσεων στη Διώρυγα του Σουέζ, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από ένα τέταρτο τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα πλοία ακολουθούν μακρύτερες διαδρομές για να αποφύγουν πυραυλικές επιθέσεις από τους μαχητές Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν.

    Το δεκαήμερο έως τις 2 Ιανουαρίου, ο αριθμός των διελεύσεων από τη Διώρυγα του Σουέζ υποχώρησε 28% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Κορκίδης: Στόχος της αγοράς να ξεπεράσει σε τζίρο τα 6 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους

    Ερυθρά Θάλασσα: Αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης των Χούθι με μη επανδρωμένο πλωτό σκάφος

    ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αϊόβα – Νεκρός ο δράστης, τουλάχιστον 3 τραυματίες (βίντεο)



    ΣΧΟΛΙΑ