• Ναυτιλία

    Επτά οι διεκδικητές για την θέση του γενικού γραμματέα του ΙΜΟ – Η Ελλάδα θα υποστηρίξει τον Τούρκο υποψήφιο

    Kitack Lim, πηγή: naftikachronika.gr


    Συνολικά επτά είναι οι υποψήφιοι, οι οποίοι διεκδικούν τη θέση του επόμενου γενικού γραμματέα του ΙΜΟ.

    Ο σημερινός γενικός γραμματέας Kitack Lim θα παραιτηθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), καθώς η θητεία του πρόκειται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

    Ο Ναυτιλιακός Οργανισμός γνωστοποίησε τα ονόματα των υποψηφίων για τη θέση του γενικού γραμματέα, καθώς η τελική λίστα του ΙΜΟ περιλαμβάνει επτά υποψήφιους από το Μπαγκλαντές, την Τουρκία, τον Παναμά, τη Δομινίκα, την Κένυα, τη Φινλανδία και την Κίνα.

    Οι υποψηφιότητες που ελήφθησαν μέχρι την 31η Μαρτίου 2023 είναι οι εξής:

    Παναμάς, Arsenio Antonio Dominguez Velasco, Moin Uddin Ahmed από το Μπαγκλαντές, Suat Hayri Aka από την Τουρκία, Dr. Cleopatra Doumbia-H, από τη Δομινίκα, η Nancy Karigithu από την Κένυα, η Minna Kivimäki από τη Φινλανδία και ο Zhang Xiaojie από την Κίνα.

    Το Συμβούλιο του ΙΜΟ κατά την 128η σύνοδό του τον περασμένο Δεκέμβριο ενέκρινε τις διαδικασίες για την εκλογή του Γενικού Γραμματέα στη σύνοδο του Συμβουλίου του Ιουλίου 2023 (C 129).

    Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα κεντρικά γραφεία του ΙΜΟ την Τρίτη 18 Ιουλίου, με τον εκλεγμένο υποψήφιο να αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

    Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2023, η απόφαση του Συμβουλίου θα υποβληθεί στην 33η σύνοδο της Συνέλευσης του ΙΜΟ στα τέλη του 2023. Η Συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει τον διορισμό.

    Αναλυτικά οι υποψήφιοι:

    Αρσένιο Ντομίνγκεζ, Παναμάς – πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρα του στον IMO και νυν διευθυντής του Τμήματος Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Οργανισμού.

    Νάνσι Καριγκίθου, Κένυα – Ειδική Αντιπρόσωπος της χώρας της για υποθέσεις Θαλάσσιας, Ναυτιλιακής και Γαλάζιας Οικονομίας.

    Μοΐν Αχμέντ, Μπανγκλαντές – Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Κινητών Δορυφόρων (IMSO) και πρώην στέλεχος του τεχνικού τμήματος του IMO.

    Σουάτ Χαϊρί Ακά, Τουρκία – πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας του στον Οργανισμό.

    Δρ Κλεοπάτρα Ντούμπια-Χένρι, Δομινίκα – Πρόεδρος Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου και πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

    Μίνα Κιβιμάκι, Φινλανδία – γενική γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας της.

    Ζιανγκ Ξιαοτζιέ, Κίνα – διευθυντής του Τμήματος Τεχνικής Συνεργασίας του ΙΜΟ.

    Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του IMO θα γίνει στις 18 Ιουλίου κατά την τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου του Οργανισμού στην έδρα του που βρίσκεται στο Λονδίνο.

    Επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεση να στηρίξει την υποψηφιότητα του Τούρκου αξιωματούχου για τη θέση του ΓΓ του ΙΜΟ στο πλαίσιο αμοιβαιότητας για την στήριξη που θα παράσχει η Τουρκία σε ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει απορρίψει την πιθανότητα στήριξης του Τούρκου υποψηφίου.

    Διαβάστε επίσης

    ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Κύπρου για επανεκλογή στην Κατηγορία Γ’ του ΙΜΟ



    ΣΧΟΛΙΑ