• Ναυτιλία

    Εμμανουήλ Τσικαλάκης (ΠΝΟ): Αναντικατάστατος ο ρόλος του ναυτικού στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

    Εμμανουήλ Τσικαλάκης, Πρόεδρος της και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

    Εμμανουήλ Τσικαλάκης, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας


    «Οι Ναυτικοί μας ήταν παντού και πάντα παρόντες στα δύσκολα της πατρίδας μας! Όμως, έκανε πάντα αυτό που έπρεπε η Ελλάδα μας για τους Ναυτικούς μας και κατ’ επέκταση για τη Ναυτιλία;», αναρωτήθηκε στην ομιλία κατά την κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, ο πρόεδρος της και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Εμμανουήλ Τσικαλάκης και στη συνέχεια επισήμανε:

    «Ο Έλληνας Ναυτικός με το εισαγόμενο ναυτιλιακό συνάλλαγμα από την εργασία του στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία της χώρας μας,

    Ο Έλληνας Ναυτικός υποστηρίζει διαχρονικά τον Πρωτογενή Τομέα της Οικονομίας μας, τον Τουριστικό μας Κλάδο και διατηρεί ολόκληρο τον χρόνο ζωντανή την επικοινωνία των Νησιών μας,

    Ο Έλληνας Ναυτικός διέδωσε στα πέρατα της Οικουμένης την ελληνική Ναυτοσύνη και τον Πολιτισμό,

    Ο Έλληνας Ναυτικός συμβάλει καθημερινά στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας, αναφορικά με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του θαλάσσιου περιβάλλοντος,

    Ο Έλληνας Ναυτικός αποτελεί αέναο και ζωτικό Εθνικό Κεφάλαιο για την πατρίδα μας,

    Ο Έλληνας Ναυτικός ήταν και θα παραμείνει ο στυλοβάτης της Ναυτιλίας μας.

    Αυτός είναι ο Έλληνας Ναυτικός, αυτός είναι ο Έλληνας Πλοίαρχος !

    Αυτοί είναι οι δικοί μας καθημερινοί Ήρωες!

    Και βέβαια παραμένει πάντα η ίδια ερώτηση!

    Στηρίζει η πατρίδα μας όπως οφείλει τους Ναυτικούς μας;

    – Με ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς και του έργου τους;
    – Με διαρκή αναβάθμιση των Ναυτικών Σχολών, των Α.Ε.Ν. και των Κ.Ε.Σ.Ε.Ν., σύμφωνα με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Πρότυπα;
    – Με τη θέσπιση φορολογικών και συνταξιοδοτικών κινήτρων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος;
    – Παρέχει στους Ναυτικούς, αλλά και στις οικογένειές τους τις δέουσες Υπηρεσίες Υγείας;
    – Αναβαθμίζει τις υποδομές και τον εξοπλισμό των Δημόσιων Ναυτικών Σχολών και το κυριότερο, δημιουργεί μισθολογικά και εργασιακά κίνητρα ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτές και νέοι Ναυτοδιδάσκαλοι που θα μεταλαμπαδεύσουν στους σπουδαστές τη γνώση και την εμπειρία τους αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες;
    – Τα Μητρώα και οι λοιπές Υπηρεσίες παρέχουν την εξυπηρέτηση που πρέπει; Ή μήπως οι Ναυτικοί μας ταλαιπωρούνται καθημερινά υφιστάμενοι ακόμα και οικονομική επιβάρυνση;
    – Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το Γ.Ε.Ν.Ε. επαρκεί για τις ανάγκες μας ή οι Ναυτικοί μας έχουν μικρότερη προστασία από την ανεργία σε σχέση με τους εργαζόμενους στην ξηρά;».

    Ο Εμμανουήλ Τσικαλάκης, πρόσθεσε ότι «οι υπεύθυνοι πρέπει να σκύψουν σοβαρά και με αποτελεσματικότητα στα προβλήματά μας και να ακούσουν τις προτάσεις μας, οι οποίες αποσκοπούν στη διαχρονικότητα και στην ανάπτυξη του Ναυτικού επαγγέλματος, πρέπει να κατανοηθεί από όλους η αγωνία μας για το παρόν και το μέλλον της Ναυτιλίας μας» και συνέχισε, λέγοντας:

    «Πρέπει να ακούσετε τους προβληματισμούς των νέων παιδιών. Αυτών που με πίστη, αυθορμητισμό και διάθεση επέλεξαν να σπουδάσουν και να σταδιοδρομήσουν στο Ναυτικό επάγγελμα. Περιμένουν από εμάς πολλά. Πρώτα απ’ όλα να τους διασφαλίσουμε ότι θα κινούνται επαγγελματικά σε ασφαλές περιβάλλον.

    Δεν μηδενίζουμε. Έγιναν και γίνονται πράγματα.

    Συζητάμε καλόπιστα με το Υ.ΝΑ.Ν.Π. και εν γένει με την Πολιτεία, επιδιώκοντας λύσεις. Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται υπέρ των Ναυτικών και κατ’ επέκταση της Ναυτιλίας.

    Συνεχίζουμε όμως να διεκδικούμε.

    Η Π.Ε.Π.Ε.Ν. έχει αποδείξει ότι αγωνίζεται διαχρονικά με προτάσεις, διάλογο, εποικοδομητικές ιδέες και τεκμηριωμένες θέσεις για τον Κλάδο μας.

    Με τους αγώνες και τη συσπείρωσή μας έχουμε πετύχει πολλά και σημαντικά. Συμμετέχουμε δυναμικά στις εξελίξεις.

    Στηρίζουμε υγιείς συνδικαλιστικές δράσεις. Προβάλλουμε σε όλα τα Κοινωνικά και Κρατικά επίπεδα τα αιτήματα των Πλοιάρχων και των Ναυτικών μας και επιδιώκουμε λύσεις.
    Ενδεικτικά επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι, με τη δική μας επαγρύπνηση και τις δικές μας καταλυτικές παρεμβάσεις και προτάσεις πετύχαμε:

    – τη σίτιση των σπουδαστών των Α.Ε.Ν.,

    – την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών των Α.Ε.Ν. και των Κ.Ε.Σ.Ε.Ν., οι οποίες όμως επιβάλλεται να συνεχιστούν.

    – την επαναφορά των καταργημένων θέσεων των Ναυτοδιδασκάλων, με καλύτερες σε σχέση με παλαιότερα μισθολογικές συνθήκες και διεκδικούμε την περαιτέρω αύξηση των αποδοχών τους, ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα κίνητρα για την προσέλκυση και νέων Καθηγητών Ναυτικών μαθημάτων.

    – τη συμμετοχή και Πλοιάρχου στην ιεραρχία της Δ.Ν.Ε. και αναμένουμε κ. Υπουργέ την υλοποίηση της διάταξης αυτής.

    Επίσης,

    – Αγκαλιάζουμε το Κ.Ε.Σ.Ε.Ν. και διακηρύσσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι συνιστά ουσιαστικά για εμάς τις μεταπτυχιακές μας Σπουδές.

    – Στηρίζουμε το ίδιο τα Ναυτικά μας Λύκεια, τα φυτώρια Ναυτοσύνης της χώρας.

    Οι προσπάθειές μας όμως δεν σταματούν εδώ!

    Με τη συμμετοχή μας στην Επιτροπή του Ε.Φ.Κ.Α. και στο Δ.Σ. του ΝΑΤ πετύχαμε, να πραγματοποιείται ο υπολογισμός των συντάξεων των Συναδέλφων μας, αφού ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ναυτικού επαγγέλματος, τα οποία αναδείξαμε καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις και επιχειρήματα.

    – Πιέσαμε και ξεμπλόκαραν όλες οι εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης διεκπεραιώνονται πλέον έγκαιρα. Φυσικά, το ίδιο γίνεται και με τη καταβολή των εφάπαξ.

    – Πετύχαμε συμφωνία για την ασφάλιση στο Ν.Α.Τ. των Συναδέλφων μας που εργάζονται στα γραφεία, ώστε να βγαίνει και το Ταμείο ωφελημένο και οικονομικά ενισχυμένο.

    – Επιπλέον, πετύχαμε, να μπορούν οι Συνάδελφοι να ανανεώνουν τα διπλώματά τους, χωρίς να κινδυνεύουν να τα χάσουν.

    – Οι Δόκιμοι πλέον μπορούν να εξαγοράζουν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι σε 12 μηνιαίες δόσεις και η θεώρηση της υπηρεσίας τους να γίνεται μέσα σε χρονικό διάστημα 36 μηνών. Αυτό φυσικά αφορά όλους τους Ναυτικούς μας και όχι μόνο τους Δοκίμους.

    – Συμμετέχουμε στα Πειθαρχικά Συμβούλια Α’ και Β’ βαθμού, στο Α.Σ.Ν.Α. και στην Επιτροπή του Υ.ΝΑ.Ν.Π. για τα λιμάνια.

    – Συμβάλαμε καθοριστικά στην υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τα Ακτοπλοϊκά, τα Μεσογειακά Τουριστικά και τα Πορθμεία. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σε κάθε κατηγορία πλοίων.

    Οι συνεχείς και συνεπείς αγώνες μας θα συνεχιστούν δυναμικά, επ’ ωφελεία των Ναυτικών και της Ναυτιλίας.

    Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνω ότι με τον σημερινό Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος μας τιμά πάντα με την παρουσία του, έχουμε καταφέρει πολλά!

    Μέσα σε πνεύμα διαλόγου και καλής πίστης με εκείνον και τους συνεργάτες του, προωθήσαμε και καταφέραμε να επιλύσουμε χρόνια ζητήματα που αφορούσαν τον κλάδο μας…. Τον ευχαριστώ!

    Ελπίζω η βοήθειά του και το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τους Ναυτικούς και τη Ναυτιλία να συνεχιστούν και στο μέλλον.

    όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα στην εκδήλωσή μας έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τους νέους Σπουδαστές και Σπουδάστριες των Α.Ε.Ν., αλλά και των Ναυτικών Λυκείων της χώρας μας. Είναι οι αυριανοί μας συνάδελφοι Πλοίαρχοι.

    Κοιτάξτε τους στα μάτια και θα διακρίνετε μέσα από το καθαρό τους βλέμμα τη φλόγα της ψυχής τους για δημιουργία και προκοπή! Είναι ξεχωριστοί. Τους καλωσορίζω!

    Αγαπητά μας παιδιά, Αγαπητοί μας αυριανοί Συνάδελφοι,

    Αποτελείτε το μέλλον, το υγιές δυναμικό που θα αναβαθμίσει τη Ναυτιλία μας, οι δρόμοι της θάλασσας και οι ευκαιρίες της ανοίγονται διάπλατα μπροστά σας, οι γέφυρες των πλοίων που θα κυβερνήσετε είναι η προέκταση της πατρίδας μας, του πολιτισμού μας στα πέρατα του κόσμου!

    Μην σας πτοήσουν τα δύσκολα!

    Ναι, επιλέξατε ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα του κόσμου… όμως, όπως γράφει και ο Νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης “Πουθενά αλλού δεν ένιωσα τη ζωή μου τόσο δικαιωμένη όσο πάνω στη γέφυρα ενός πλοίου!”

    Προχωρήστε μπροστά, με ήθος και αποφασιστικότητα, όπως αρμόζει σε κάθε Έλληνα Ναυτικό. Η Ένωσή μας θα είναι πάντα δίπλα σας και θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να προσπαθεί για την αναβάθμιση των σπουδών σας και για να έχετε καλύτερες συνθήκες εργασίας!

    Σας εύχομαι ολόψυχα, καλή επιτυχία στις σπουδές σας, υγεία και καλή σταδιοδρομία, με πλούτο εμπειρίας και γνώσης!».

    Στη συνέχεια τιμήθηκαν πλοίαρχοι και σπουδαστές για την προσφορά τους:

    ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
    Cpt. Αντώνης Μαρινάκης – ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ Π.Ε.Π.Ε.Ν.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, ομόφωνα αποφάσισε να ανακηρύξει ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ της, τον π. Γενικό Γραμματέα της Ένωσης, Cpt. Αντώνη Μαρινάκη.

    Την ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ παρέδωσε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ε.Ν., Cpt. Μανώλης Τσικαλάκης.

    ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

    Το ανθρωπιστικό έργο των Ελλήνων Πλοιάρχων τίμησε η ΠΕΠΕΝ, δεδομένου ότι οι Έλληνες Πλοίαρχοι, που διέσωσαν κατά τον χρόνο που πέρασε άτομα που κινδύνευσαν στην θάλασσα.

    Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες, η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ και ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ με τα βραβεία που απένειμαν στην ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ, τίμησαν την πατροπαράδοτη ανθρωπιστική συμπεριφορά των Ελλήνων Πλοιάρχων και κατ’ επέκταση των Ελλήνων Ναυτικών, οι οποίοι διέσωσαν πρόσφυγες και ναυαγούς ανά τους Ωκεανούς, ανεξαρτήτου φυλής ή προελεύσεως.

    Τις ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ απένειμαν: ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αντώνης Αυγερινός και η Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κα Μaria Clara Martin.

    ΠΛΟΙΟ: LNG WOODSIDE ROGERS
    ETAΙΡΕΙΑ: MARAN GAS MARITIME INC.

    Για την περισυλλογή και διάσωση των 3 μελών του αλιευτικού σκάφους YUJIN MARU, που βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πυρκαγιάς, στη θαλάσσια περιοχή Ιαπωνίας στις 21.03.2022.

    Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: Cpt. Παναγιώτης Στρατής

    ΠΛΟΙΟ: Μ/Τ SOCRATES
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT

    Για την συνδρομή στην επιχείρηση διάσωσης του αλιευτικού σκάφους NARCISA DE JESUS και των έξι επιβαινόντων του, στην θαλάσσια περιοχή Εκουαδόρ στις 23.04.2022.

    Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: Cpt. Κωνσταντίνος Δημάνης

    ΠΛΟΙΟ : Ε/Γ – Ο/Γ ΑΓ.ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΕΣ FERRIES

    Για τον εντοπισμό ενός μικρού κοριτσιού που έπεσε στην θάλασσα, στο λιμάνι του Πειραιά στις 25.05.2022.

    Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: Cpt. Απόστολος Λαζαρίδης

    ΠΛΟΙΟ : CELEBRITY INFINITY
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: CELEBRITY CRUISES

    Για την αποτελεσματική συμβολή στην επιχείρηση διάσωσης 11 ατόμων που επέβαιναν σε αυτοσχέδια λέμβο, στη θαλάσσια περιοχή Key West – Φλόριντα, στις 04.08.2022.

    Επίσης, για την περισυλλογή και διάσωση 7 Κουβανών προσφύγων ανοιχτά της Φλόριντα, την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

    Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: Cpt. Ιωάννης Κασιμάτης
    Τη Βράβευση παρέλαβε η μητέρα του κα Μαρία Κασιμάτη

    ΠΛΟΙΟ: Μ/Τ CHRISTINA
    EΤΑΙΡΕΙΑ: LIVANOS S.A.

    Για την διάσωση και περισυλλογή 27 προσφύγων από βυθισμένο σκάφος στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καρπάθου στις 9-8-2022.

    Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: Cpt. Κίμων Χριστοδούλου

    ΠΛΟΙΟ : LNG ΜΑRAN GAS POSIDONIA
    EΤΑΙΡΕΙΑ: MARAN GAS MARITIME INC.

    Για την περισυλλογή και διάσωση 8 ατόμων που επέβαιναν σε μικρό σκάφος και βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω μηχανικής βλάβης, στη θαλάσσια περιοχή του Μεξικό στις 07.09.2022.

    Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: Cpt. Δημήτριος Λύρας

    ΠΛΟΙΟ : O/Γ ΝΕPTUNE KALLOS
    ETAIΡΕΙΑ: NEPTUNE LINES SHIPPING & MANAGING S.A.

    Για την αποτελεσματική συμβολή στη διάσωση των τεσσάρων μελών του αλιευτικού σκάφους ARLANDA που βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω μηχανικής βλάβης, στον Βισκαϊκό Κόλπο, στις 17.09.2022.

    Επίσης, με το Ο/Γ ΠΛΟΙΟ ΝEPTUNE ITHAKI, για τη διάσωση ιστιοπλοϊκού σκάφους και των τριών επιβαινόντων του, στην Αδριατική στις 22.10.2021.

    Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: Cpt. Άγγελος Αντωνάτος

    ΠΛΟΙΟ: VLCC MARAN LEO
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΜARAN TANKERS MANAGEMENT INC

    Για την αποτελεσματική συμβολή στην επιχείρηση διάσωσης 60 προσφύγων που επέβαιναν σε 2 μικρές λέμβους, στη θαλάσσια περιοχή Μάλτας, στις 18.09.2022

    Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: Cpt. Χαράλαμπος Κουτουλογένης

    ΠΛΟΙΟ: CELEBRITY CONSTELLATION
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: CELEBRITY CRUISES

    Για την περισυλλογή και διάσωση 16 ναυαγών που επέβαιναν σε ξύλινη λέμβο, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στη θαλάσσια περιοχή Καραϊβικής, στις 24.12.2022.

    Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: Cpt. Ιωάννης Μπέρδος
    Τη Βράβευση παρέλαβε ο κ. Δημήτρης Μπελαβράκης.

    Κ.Ε.Σ.Ε.Ν. ΕΠΑΙΝΟΙ

    Τους ΕΠΑΙΝΟΥΣ απένειμε: ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κώστας Κατσαφάδος.

    ΕΠΑΙΝΟΣ απονεμήθηκε στους ΠΛΟΙΑΡΧΟΥΣ ΠΟΥ ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝ στις εξετάσεις του Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.

    ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ Α’ ΤΑΞΕΩΣ:

    * Cpt. Αντώνιος Σαμωνάς

    * Cpt. Γεώργιος Σώρας

    ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ Β’ ΤΑΞΕΩΣ:

    * Cpt. Εμμανουήλ Χατζηκωνσταντής

    ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΩΝ ΣΕ Α.Ε.Ι.

    Τη ΒΡΑΒΕΥΣΗ απένειμε: ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κώστας Κατσαφάδος.

    Βραβεύτηκε ο Γεώργιος Πονήρης του Νικολάου, για την εισαγωγή του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ