Ναυτιλία

Εμμανουήλ Τσικαλάκης: Οι έλεγχοι θα γίνουν σε όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας

Ο Εμμανουήλ Τσικαλάκης, Γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Εμμανουήλ Τσικαλάκης, Γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας


«Η Ομοσπονδία μας καλεί όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση όλων των παραβάσεων και απαιτούμε την επιβολή των νομίμων κυρώσεων γνωρίζοντας μας άμα τα σχετικά αποτελέσματα».

Ο Γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Εμμανουήλ Τσικαλάκης, γνωστοποίησε ότι κλιμάκιο της ναυτικής ομοσπονδίας ξεκίνησε ελέγχους στα πλοία της ακτοπλοΐας και ήδη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στο πλοίο Superstar.

Αναλυτικότερα, ο Εμμ. Τσικαλάκης επισήμανε ότι πραγματοποιήθηκε χτες, 09-5-2022 έκτακτος έλεγχος από τον Υπεύθυνο του Ειδικού Τμήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Ομοσπονδίας μας, ο οποίος πλαισιώθηκε από εκπροσώπους των Σωματείων Π.Ε.Α.Θ.Ε.Ν., «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Π.Σ.Ο.Α.Ε.Ν. και παρουσία και των Λιμενικών οργάνων του Λ/Χ Ραφήνας όπου και διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας:

1) Το πρώτο και το κυριότερο παρατηρήθηκαν ελλείψεις στην οργανική σύνθεση του πληρώματος κατά ευθεία παράβαση του Π.Δ. 177/1974 και ειδικότερα έλλειπαν α) 3 Θαλαμηπόλοι, β) 2 Επίκουροι, καθώς από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν και τα τρία (3) BAR του πλοίου, ενώ είχε δηλωθεί ψευδώς στη Λιμενική Αρχή ότι λειτουργούσε μόνο το 1, και γ) 2 Μηχανοδηγοί Β’.

2) Επίσης, η πληρωμή των δεδουλευμένων των Ναυτεργατών έγινε την ίδια μέρα του ανωτέρω ελέγχου, και όχι στο τέλος του μηνός, ενώ δεν είχαν καν υπολογιστεί και φυσικά καταβληθεί οι υπερωρίες, κατά σαφή παράβαση της ισχύουσας και εφαρμοζόμενης Σ.Σ.Ε. Ακτοπλοΐας.

3) Τέλος, στα σχετικά εξοφλητικά μισθοδοσίας (pay) η ειδικότητα του «ΘΑΛΑΜΗΠΟΛΟΥ» και του «ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ» αναγραφόταν ως «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΩΝ, κατά σαφή παράβαση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Β.Δ. 683/1960), ο οποίος αναγράφει επακριβώς τις συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες αποτελούν στοιχείο του πίνακα διαιρέσεως του πλοίου, ενώ παράλληλα η πρόσληψη των Ναυτικών γίνεται βάσει συγκεκριμένης ειδικότητας και ουδέν έτερο. Διαμηνύουμε ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές από την Ομοσπονδία μας για κανένα λόγο.

Τέλος, ο Εμμ. Τσικαλάκης τονίζει ότι η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι έλεγχοι του Ειδικού Τμήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου αυτής θα εντατικοποιηθούν σε όλα τα πλοία και σε όλες τις γραμμές της Χώρας, ενώ άμεσα έχει κανονιστεί να πραγματοποιηθεί έλεγχος στο Ε/Γ- Ο/Γ AQUA BLUE αύριο (11/5/2022) και εν πλω στο Ε/Γ- Ο/Γ ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ την Πέμπτη 12/5/2022.

Διαβάστε επίσης:

Εμμανουήλ Τσικαλάκης: Καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις των ναυτικώνΣΧΟΛΙΑ