Ναυτιλία

Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία 2020: Οι «καλύτεροι των καλύτερων» για πρώτη φορά σε ψηφιακή τελετή

  • NewsRoom

Greek Shipping Personality – Anna Angelicoussi


Μερικά από τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας συμμετείχαν στην πρώτη διαδικτυακή έκδοση των Ελληνικών Ναυτιλιακών Βραβείων της Lloyd’s, που μεταδόθηκαν την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020.

Η ιδιαίτερα δημοφιλής ετήσια εκδήλωση βραβείων, που διοργανώθηκε από την Lloyd’s List, τον πάροχο διεθνών ναυτιλιακών πληροφοριών από το 1734, συνέχισε να λαμβάνει εντυπωσιακή υποστήριξη από Έλληνες και διεθνείς χορηγούς παρά την αναδιαμόρφωσή της σε ψηφιακή εκδήλωση λόγω των περιορισμών της πανδημίας του κορωνοϊού. Για άλλη μία χρονιά η ClassNK ήταν Χορηγός της Εκδήλωσης.

Με οικοδεσπότες τον Nigel Lowry της Lloyd’s List και την δημοσιογράφο και παρουσιάστρια της ΕΡΤ Αντριάνα  Παρασκευοπούλου, στην εκδήλωση απονεμήθηκαν 18 βραβεία σε κατηγορίες επιτευγμάτων που παρουσιάστηκαν με πλήρη σεβασμό στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και δημόσιας υγείας.

Η διαδικτυακή εκδήλωση ανέδειξε τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ελληνικής ναυτιλίας με αποκλειστικά στοιχεία που δείχνουν την συχνότητα των ελληνικών αφίξεων πλοίων σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Άλλα θέματα που προέκυψαν, καθώς η βραδιά ξεδιπλώθηκε, ήταν η ανησυχία της ναυτιλίας για τους ναυτικούς της κατά την διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, η σημασία που αποδίδεται στην βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και η ανθεκτικότητα της επιβατηγού ναυτιλίας της χώρας στην διατήρηση των υπηρεσιών προς τα ελληνικά νησιά.

Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, μια γυναίκα κέρδισε το Βραβείο Ελληνικής Ναυτιλιακής Προσωπικότητας της Χρονιάς. Η επιτροπή των κριτών, η οποία εξέτασε περισσότερες από 200 υποψηφιότητες για τα 18 βραβεία, επέλεξε την Άννα Αγγελικούση των Alpha Bulkers, Alpha Gas και Pantheon Tankers, καθιστώντας την πρώτη γυναίκα νικήτρια στην κατηγορία από όταν η Αθηνά Μαρτίνου απέσπασε το βραβείο το εναρκτήριο έτος απονομής τους, το 2004.

Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας ναυτιλιακός θρύλος Θανάσης Μαρτίνος, επιλέχθηκε ως ο νικητής του φετινού Βραβείου Επιτεύγματος Ζωής των Lloyd’s List/Propeller Club.

Άλλες κορυφαίες προσωπικότητες που αναγνωρίστηκαν ήταν η Σουζάνα Λασκαρίδη, ιδρύτρια της Real Time Graduates και της Blue Cycle, που κέρδισε το Βραβείο Επόμενης Γενιάς για προσωπικότητες κάτω των 40 ετών, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης, ανακηρύχθηκε Newsmaker της Χρονιάς.

Σημαντικοί νικητές εταιρικών βραβείων ήταν η Atlantic Bulk Carriers, η οποία κέρδισε το βραβείο Εταιρίας Ξηρού Φορτίου της Χρονιάς, και η Okeanis Eco Tankers, που ονομάστηκε Εταιρία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς για το 2020.

Ο Guy Platten, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, εξελέγη Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς, το μοναδικό βραβείο αποκλειστικά για μη Έλληνες, για τις ακατάπαυστες προσπάθειές του να επιλύσει την διεθνή κρίση αλλαγής πληρώματος.

Άλλοι τιμώμενοι ήταν τα Ναυπηγεία ONEX, ιδιοκτησία του ναυπηγείου Νεωρίου στην Σύρο, που επιβραβεύτηκε για την αναζωογόνηση των προοπτικών της ελληνικής ναυπηγικής και επισκευής πλοίων.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ 2020

Dry Cargo Company of the Year
Εταιρία Ξηρού Φορτίου της Χρονιάς

Atlantic Bulk Carriers

Shipbroker of the Year
Ναυλομεσίτης της Χρονιάς

Seaborne Shipbrokers

 

International Personality of the Year

Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς

Guy Platten

 

Next Generation Shipping Award

Βραβείο Επόμενης Γενιάς

Σουζάνα Λασκαρίδη

 

Shipping Financier of the Year

Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς

Alpha Bank

 

Passenger Line of the Year

Επιβατηγός Εταιρία της Χρονιάς

Attica Group

 

Technical Achievement Award
Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος

Psyctotherm

 

The Safety Award

Βραβείο για την Ασφάλεια

VENLYS Maritime Specialisation Services

 

Seafarer of the Year

Ναυτικός της Χρονιάς

Καπετάν Απόστολος Αποστολάκης

 

Piraeus International Centre Award

Βραβείο «Πειραιάς: Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο»

ONEX Shipyards

 

Achievement in Education

Βραβείο Επιτεύγματος στην Εκπαίδευση

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

Tanker Company of the Year

Εταιρία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς

Okeanis Eco Tankers

 

Ship of the Year

Πλοίο της Χρονιάς

‘Excelerate Sequoia’

 

Newsmaker of the Year

Νewsmaker της Χρονιάς

Μιχάλης Σακέλλης

 

Βραβείο Lloyd’s List Intelligence Big Data

METIS Cyberspace Technology

 

The Sustainability Award

Βραβείο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Typhoon Project (ACLF)

 

Lifetime Achievement Award

Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής

Αθανάσιος Μαρτίνος

 

Greek Shipping Personality of the Year

Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς

Άννα Αγγελικούση

 


ΣΧΟΛΙΑ