• Ναυτιλία

    Η Oaktree, ο Δον Κορλεόνε και η συγχώνευση της Eagle Bulk με την Star Bulk του Πέτρου Παππά

    • NewsRoom

    Howard Marks , Oaktree Capital Management


    Στην κρίσιμη ψηφοφορία των μετόχων της ναυτιλιακής Eagle Bulk σχετικά με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της με την Star Bulk του Πέτρου Παππά αποδίδει την επιστροφή της Oaktree Capital Group στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώτης, άρθρο του Streetwise που δημοσιεύει το tradewinds.

    Μάλιστα, ο αρθρογράφος παραλληλίζει τον επικεφαλής της Oaktree Χάουαρντ Μαρκς με τον Δον Κορλεόνε, τον πρωταγωνιστή της δημοφιλούς ταινίας «Νονός», ο οποίος κάθε φορά που νόμιζε ότι θα αποχωρήσει από την Μαφία, οι εξελίξεις τον έφερναν πάλι πίσω σε αυτήν.

    Αντίστοιχα, η Oaktree Capital Management η οποία τον περασμένο Ιούνιο αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο της Eagle Bulk πουλώντας πίσω σε αυτήν το ποσοστό 27,6% που κατείχε έναντι 219,3 εκατ. δολαρίων, επέστρεψε πρόσφατα με ποσοστό 9,96%.

    Mε ποιο τρόπο; Μέσω χρεογράφων μετατρέψιμων σε μετοχές (convertible notes). Πρόκειται, όπως αναφέρει το Streetwise, για υβριδικούς τίτλους που μερικές φορές μπερδεύουν ακόμη και τους αναλυτές μετοχών που παρακολουθούν τις εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακές του ξηρού φορτίου.

    Λειτουργούν σαν ομόλογα, καθώς οι κάτοχοι συνήθως λαμβάνουν τοκομερίδιο μεταξύ της ημερομηνίας έκδοσης και της λήξης, ενώ είναι δυνατή και η μετατροπή τους σε μετοχές.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Eagle εξέδωσε convertible notes αξίας 115 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019 για να χρηματοδοτήσει την απόκτηση έξι ultramaxes και τον εξοπλισμό τους με scrubbers.

    Οι κάτοχοι τους εισπράττουν τόκο 5% ετησίως, πριν από την προγραμματισμένη λήξη αυτόν τον Αύγουστο. Παράλληλα, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να εξαργυρώσει τα notes με νεοεκδοθείσες μετοχές ή να τα εξοφλήσει σε μετρητά.

    Η Oaktree εξαργύρωσε τα χρεόγραφα έξι μήνες πριν από τη λήξη του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι χάνει ουσιαστικά τόκους έξι μηνών και έλαβε 1,1 εκατ. μετοχές.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του tradewinds, η Oaktree παραιτείται από περίπου 900.000 δολάρια σε πληρωμές τόκων για να διατηρήσει τις μετοχές. Γιατί προχώρησε σε αυτή την επιλογή;

    Η ψηφοφορία της 5ης Απριλίου

    Σύμφωνα με το άρθρο, η πιο προφανής απάντηση είναι ότι η Oaktree θέλει να ψηφίσει στην επικείμενη ψηφοφορία των μετόχων, στις 5 Απριλίου, για την συγχώνευση της Star Bulk με την Eagle Bulk.

    Θα μπορούσε επίσης να συμπεράνει κανείς ότι το ίδιο ισχύει και για την Eagle.

    Αν και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, είναι λογικό ότι η Oaktree θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, αναφέρει το άρθρο. Άλλωστε, το fund εκτός από μακροχρόνιος επενδυτής της Eagle Bulk, υπήρξε επί σειρά ετών μεγαλομέτοχος και της Star Bulk, στην οποία διατηρεί ακόμη ποσοστό συμμετοχής.

    Πάντως, η επικείμενη ψηφοφορία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκ των βασικών μετόχων της Eagle Bulk είναι δύο ακόμη Έλληνες εφοπλιστές.

    Ο Γιάννης Κούστας, που κατέχει το 16,7% και ο Πέτρος Παναγιωτίδης, που συμμετέχει στη ναυτιλιακή με ποσοστό 14,99%. Αν και δεν είναι ακόμη γνωστές οι προθέσεις τους, κατέχουν μαζί περίπου το 1/3 των ψήφων.

    Εάν ολοκληρωθεί η συγχώνευση, η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα έχει συνολικό στόλο 169 ιδιόκτητων πλοίων, το 97% των οποίων θα είναι εξοπλισμένα με συστήματα καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers).

    Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μέτοχοι της StarBulk και της Eagle θα κατέχουν περίπου το 71% και το 29% αντίστοιχα της νέας εταιρείας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έλληνες εφοπλιστές: Εκσυγχρονίζουν τους στόλους τους με πυξίδα την πράσινη ναυτιλία

    Eagle Bulk: Στις 5 Απριλίου η κρίσιμη ψηφοφορία των μετόχων για τη συγχώνευση με την Star Bulk

    Για έναν «αετό» ερίζουν τρεις Έλληνες εφοπλιστές



    ΣΧΟΛΙΑ