ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αντιδράσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στις ανακοινώσεις Τραμπ για επιβολή τελών στα ξένα πλοία
Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, υπέβαλε πρόταση στην παγκόσμια ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας για την επιβολή εισφοράς για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των πλοίων.
Η πρόταση που αφορά και στη δημιουργία του λεγόμενου Ταμείου για το Κλίμα, υποβλήθηκε στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) – τον εξειδικευμένο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, με κύρια αποστολή την ασφάλεια & προστασία της διεθνούς ναυτιλίας και την πρόληψη της προερχόμενης από τα πλοία ρύπανσης- την Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση της εμπορικής ένωσης. Η πρόταση υποστηρίζεται από την Intercargo, τη Διεθνή Ένωση Εφοπλιστών ξηρού φορτίου.
Το ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για να κλείσει το χάσμα τιμών μεταξύ μηδενικού άνθρακα και συμβατικών καυσίμων, καθώς επίσης και για την “ανάπτυξη της υποδομής ανεφοδιασμού που απαιτείται σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο για την προμήθεια καυσίμων όπως υδρογόνο και αμμωνία”.
Η συντριπτική πλειοψηφία της ναυτιλιακής βιομηχανίας τροφοδοτείται σήμερα από θαλάσσια καύσιμα από πετρέλαιο. Η προτεινόμενη εισφορά θα συνδέεται με τις εκπομπές CO2 και θα βασίζεται σε υποχρεωτικές συνεισφορές από πλοία χωρητικότητας άνω των 5.000 gt.
“Η εισφορά άνθρακα προορίζεται να επιταχύνει τη δημιουργία μιας αγοράς που καθιστά βιώσιμη τη ναυτιλία μηδενικών εκπομπών”, ανέφερε το ICS.
Η εισφορά αποτελεί ένα μέτρο που βασίζεται στην αγορά.
«Το ICS πιστεύει ότι η υποχρεωτική παγκόσμια εισφορά με βάση τα MBM (market-based measures) είναι σε μεγάλο βαθμό προτιμότερη από οποιαδήποτε μονομερή, περιφερειακή εφαρμογή των MBM στη διεθνή ναυτιλία, όπως αυτή που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιθυμεί να επεκτείνει το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ στη διεθνή ναυτιλία».
Διαβάστε ακόμα:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Πάνω από 100 δολάρια το Brent για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση
- Η Ρωσία χαρακτήρισε «ξένη πράκτορα» τη δισέγγονη του Νικήτα Χρουστσόφ
- Γροιλανδία: Παραιτήθηκε η ΥΠΕΞ, επειδή το κόμμα της αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό
- Yardeni: Οι μετοχές ενδέχεται να αρχίσουν να προεξοφλούν το ενδεχόμενο ότι ο πόλεμος δεν θα είναι σύντομος
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.