• Ναυτιλία

    Έκρηξη στις αγοραπωλησίες containerships – Επενδύσεις 8,9 δισ. δολαρίων

    • NewsRoom
    Containership


    Η εκτίναξη των τιμών των ναύλων και της ζήτησης για χωρητικότητα θα καταστήσουν το 2021 χρονιά ρεκόρ στις αγοραπωλησίες containerships, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

    Με βάση τα δεδομένα της Clarksons Research πάνω από 300 πλοία χωρητικότητας άνω του ενός εκατομμυρίου teu είχαν πουληθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

    Το νούμερο αυτό υπολείπεται μόλις 100.00 teu από τα στοιχεία του 2017, που ήταν έτος ρεκόρ, ενώ απομένουν ακόμη τέσσερις μήνες μέχρι το τέλος του 2021.

    Τα στοιχεία των αγοραπωλησιών δείχνουν ότι φέτος μπορεί να αλλάξει χέρια πάνω από το 6% της συνολικής χωρητικότητας.

    Από τις αρχές του τέταρτου τριμήνου πέρυσι, οι επενδύσεις σε μεταχειρισμένα containerships έχουν ανέλθει στα 8,9 δισ. δολάρια, αναφέρει η Clarksons Research.

    Αυτό σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή τάσης σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, που οι όγκοι υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδo δεκαετίας, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι πρώτες επιπτώσεις της πανδημίας.

     Οι τιμές

    Σύμφωνα με την Clarksons Research οι τιμές στον δείκτη τιμών των second hand πλοίων αυξήθηκε κατά 160% μεταξύ του Οκτωβρίου 2020 και του Αυγούστου 2021, και διαμορφώθηκαν κοντά στο υψηλό 10ετίας.

    Η εταιρεία αποτιμά ένα πλοίο panamax 10 ετών, χωρητικότητας 4,500 teu, στα 60 εκατ. δολάρια τώρα, έναντι 10,5 εκατ. δολαρίων που ήταν η εκτιμώμενη αξία του τον περασμένο Οκτώβριο.

    Παρομοίως, για ένα αντίστοιχης ηλικίας feedership χωρητικότητας 1,700 teu, η αξία έχει εκτοξευτεί κατά 400% στα 30 εκατ. δολάρια.

    “Οι αυξανόμενες αξίες οδήγησαν σχεδόν στον διπλασιασμό της συνολικής αξίας του στόλου των boxships από τις αρχές του έτους μέχρι τώρα, στα 247 δισ. δολάρια”, επισήμανε ο αναλυτής Thomas Betts.

    “Οι αγορές εμπορευματοκιβωτίων έχουν αποδώσει θεαματικά μέχρι τώρα το 2021 και η αγορά μεταχειρισμένων δεν αποτελεί εξαίρεση”.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ