• Ναυτιλία

    Θεμιτός στόχος τα αμερικανικά πλοία λένε οι Χούθι, μετά την επίθεση σε πλοίο της Eagle Bulk – Παρακάμψτε την Ερυθρά Θάλασσα, προτρέπουν οι ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Eagle Bulk CEO,, Gary Vogel

    Eagle Bulk CEO, Gary Vogel


    Προειδοποίηση ασφαλείας των ΗΠΑ προς τις ναυτιλιακές εταιρείες, σύμφωνα με την οποία τους ζητείται να παρακάμπτουν την Ερυθρά Θάλασσα, κοινοποίηση η διεθνής ναυτιλιακή ένωσης Bimco.

    Η προειδοποίηση επικαλείται συμβουλές από την Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ αναφέρει πως η αστάθεια στην περιοχή θα μπορούσε να διαρκέσει «για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα».

    Ανάλογη προειδοποίηση προς δεξαμενόπλοια υπήρξε και την Παρασκευή, αλλά πρότεινε μια παύση των διελεύσεων για μόνο τρεις ημέρες.

    «Οι δυνάμεις του συνασπισμού και η Bimco συνεχίζουν να συνιστούν στις ναυτιλιακές εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποφύγουν τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις στην περιοχή», ανέφερε η Ένωση.

    Πυρά κατά πλοίου της Eagle

    Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα, η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακών ασφαλίσεων Ambrey ανακοίνωσε πως ένα αμερικανικό Bulk carrier, σημαίας νήσων Μάρσαλ, χτυπήθηκε από πύραυλο από την Υεμένη, ενώ έπλεε 95 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν.

    Στο πλοίο, το οποίο ανήκει στην Eagle Bulk Shipping – μια αμερικανική εταιρεία την οποία έχει κάνει πρόταση απορρόφησης η Star Bulk  του εφοπλιστή Πέτρου Παππά –  ξέσπασε φωτιά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει θέμα βύθισής του.  Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

    Η Eagle Bulk Shipping, με έδρα το Κονέκτικατ, επιβεβαίωσε πως ένα από τα πλοία της, το Gibraltar Eagle, δέχθηκε επίθεση νωρίτερα σήμερα, ενώ τόνισε πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ των μελών του πληρώματος.

    “Ως αποτέλεσμα, το πλοίο υπέστη περιορισμένη ζημιά σε ένα αμπάρι του με φορτίο, αλλά είναι σταθερό και κατευθύνεται έξω από την περιοχή”, δήλωσε η Eagle Bulk Shipping.

    «Όλοι οι ναυτικοί επί του πλοίου επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν τραυματιστεί. Το πλοίο μεταφέρει φορτίο προϊόντων χάλυβα».

    «Σχεδόν στις 16.00 τοπική ώρα, αντάρτες Χούθι, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο και έπληξαν το Gibraltar Eagle, φορτηγό πλοίο, με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, που ανήκει στις ΗΠΑ», δήλωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom).

    «Δεν υπήρξε αναφορά από το πλοίο για τραυματίες ή σημαντικές ζημιές και το Gibraltar Eagle συνεχίζει το ταξίδι του», πρόσθεσε.

    Χούθι: Θεμιτοί στόχοι τα αμερικανικά πλοία

    Οι Χούθι ανέλαβαν επισήμως την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικού φορτηγού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν.

    Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah ότι διεξήχθη στρατιωτική επιχείρηση, με αρκετούς αντιπλοϊκούς πυραύλους, εναντίον αμερικανικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν», υπογραμμίζοντας ότι οι πύραυλοι πέτυχαν με ακρίβεια τον στόχο τους.

    Ο Γιαχία Σαρία αποκάλεσε εξάλλου «εχθρικούς στόχους» τα αμερικανικά και τα βρετανικά πλοία που πλέουν στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

    «Το πλοίο δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατευθύνεται στο Ισραήλ για να το στοχεύσουμε. Αρκεί να είναι αμερικανικό», δήλωσε από την πλευρά του ο Νασρουλντίν Αμέρ, εκπρόσωπος των Χούθι, στο Al Jazeera. «Οι ΗΠΑ είναι στα πρόθυρα να χάσουν τη θαλάσσια ασφάλειά τους».

    Ο Αμέρ δήλωσε επίσης ότι βρετανικά και αμερικανικά πλοία έχουν γίνει “θεμιτοί στόχοι” λόγω των πληγμάτων που εξαπέλυσαν οι δύο χώρες στην Υεμένη την περασμένη εβδομάδα.

    Διαβάστε επίσης

    Υεμένη: Αμερικανικό φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο

    Super deal στη ναυτιλία: H Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά εξαγόρασε την Eagle Bulk

    ΗΠΑ σε Ισραήλ: Έφτασε η ώρα για πιο στοχευμένα πλήγματα στη Γάζα



    ΣΧΟΛΙΑ