• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ σε Ισραήλ: Έφτασε η ώρα για πιο στοχευμένα πλήγματα στη Γάζα

    • NewsRoom


    Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να στραφεί σε πιο στοχευμένα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, μια ένδειξη της αυξανόμενης αγανάκτησης της Ουάσινγκτον με την απάντηση του ισραηλινού στρατού στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

    Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασκήσουν περισσότερη πίεση στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι απάντησε:

    “Τους μιλάμε εντατικά για μια μετάβαση σε χαμηλής έντασης επιχειρήσεις”. “Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη ώρα για αυτή τη μετάβαση”, δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS χθες Κυριακή.

    Το Ισραήλ “έχει λάβει κάποια προκαταρκτικά βήματα για να προσπαθήσει να φτάσει εκεί”, μεταξύ των οποίων “να βασίζεται λίγο λιγότερο στα αεροπορικά πλήγματα”, σημείωσε ο Κίρμπι. “Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει αυτή η μετάβαση”, επανέλαβε.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους συμβούλους του, το Ισραήλ δεν κάνει αρκετά στο θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας. Έχουν επίσης εκφράσει την απογοήτευσή τους για την απόρριψη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ενός αμερικανικού σχεδίου για την περίοδο μετά το τέλος του πολέμου.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο οποίος επικαλείται “τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος”, ο Μπάιντεν θα ήθελε να δει το Ισραήλ να αλλάζει πιο γρήγορα στρατηγική. Η “υπομονή του εξαντλείται”, φέρεται να είπε ένας από τους αξιωματούχους.

    Τι γίνεται με τους ομήρους από το Ισραήλ

    Στο μεταξύ χθες Κυριακή η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τρεις από τους Ισραηλινούς που κρατά ομήρους στη Γάζα και κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις επιχειρήσεις της στον θύλακα ώστε αυτοί να αφεθούν ελεύθεροι.

    Το βίντεο, που δεν φαίνεται πότε γυρίστηκε και διαρκεί 37 δευτερόλεπτα, δείχνει την 26χρονη Νόα Αργκαμάνι, τον 53χρονο Γιόσι Σαράμπι και τον 38χρονο Ιτάι Σβίρσκι και τελειώνει με τη λεζάντα : “Αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) θα σας ενημερώσουμε για την τύχη τους”.

    Περίπου 100 από τους ομήρους που έπιασε το παλαιστινιακό κίνημα κατά την επίθεσή του στο Ισραήλ αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου. Το Ισραήλ εκτιμά ότι 132 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων 25 έχουν σκοτωθεί.

    Ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, που εισήλθε χθες Κυριακή, στην 100η του ημέρα, ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση Μητσοτάκη-Φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη στο Νταβός

    Η Ρωσία θα χτίσει πάνω στις συμφωνίες Πούτιν-Κιμ

    O OHE θέλει να συγκεντρώσει $4,2 δισ. για τους Ουκρανούς το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ