• Ναυτιλία

    Άσκηση ετοιμότητας “Ιππόκαμπος” από το Λιμενικό Σώμα

    Άσκηση ετοιμότητας


    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την 9η Δεκεμβρίου 2021,  άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης με την ονομασία «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ IV 2021»,  υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π.).

    Σκοπός της άσκησης,  η οποία έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Ελευσίνας, ήταν η από κοινού εκπαίδευση και συνεργασία των αντιρρυπαντικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την αντιμετώπιση τυχόν πραγματικού περιστατικού ρύπανσης της θάλασσας. Στην  εν λόγω άσκηση συμμετείχαν συνολικά  τρία (03) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  των Λιμενικών Αρχών Ελευσίνας,  Λαυρίου και Πειραιά, καθώς  και ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

    Ειδικότερα, η άσκηση αφορούσε εικονικό περιστατικό διαρροής πετρελαιοειδών στη θάλασσα κατόπιν πρόσκρουσης δεξαμενόπλοιου πλοίου, έμφορτου με αργό πετρέλαιο, με έτερο δεξαμενόπλοιο πλοίο αντίστοιχης χωρητικότητας, συνεπεία της οποίας προκλήθηκε εισροή υδάτων και βύθιση ενός εκ των πλοίων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ρίψη φράγματος από δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με στόχο τον εγκλωβισμό της εικονικής πετρελαιοκηλίδας. Ακολούθως, έγιναν προσεγγίσεις από τα αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σκοπό την απάντληση ρυπασμένων υδάτων και την περισυλλογή των επιπλεόντων πετρελαιοκηλίδων, ενώ παράλληλα με βάση το σενάριο της άσκησης έτερο αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.   παρέλαβε επιπρόσθετα υλικά απορρύπανσης από την Κεντρική Αποθήκη Υλικών Απορρύπανσης (Κ.Α.Υ.Α.) Ελευσίνας, η οποία είχε τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Τέλος, αναπτύχθηκε πλωτό φράγμα πνευστού τύπου, το οποίο και ρυμουλκήθηκε από τα ανωτέρω  αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με σκοπό το σχηματισμό U ως προς τη συγκέντρωση πετρελαιοειδών και την μετέπειτα περισυλλογή τους.

    Διαβάστε επίσης

    Γιώργος Προκοπίου: Τιμήθηκε από την Μάλτα

    Έκτακτα δρομολόγια από τις Μινωϊκές Γραμμές

    ΣτΕ: Τι αναφέρει η απόφαση που βάζει στον πάγο τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά



    ΣΧΟΛΙΑ