• Ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου: Τρία νέα πλοία για τη Navios Maritime Holdings

    Αγγελική Φράγκου Navios

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Maritime Partners


    Τα χαμηλά ναύλα και οι απομειώσεις που προκλήθηκαν από μία θυγατρικής της που βρίσκεται σε εκκαθάριση, επιβάρυναν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Navios Maritime Holdings, συμφερόντων της πλοιοκτήτριας Αγγελικής Φράγκου. 

    Ωστόσο, η πρόεδρος και CEO του ομίλου, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την προσδοκία ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα υπάρξει ανάπτυξη καθώς επανέρχεται η οικονομική δραστηριότητα διεθνώς.

    Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Navios Holdings εμφάνισε έσοδα 91,1 εκατ. δολαρίων και προσαρμοσμένα EBITDA 28,7 εκατ. δολαρίων.

    Το ισοδύναμο χρονοναύλωσης διαμορφώθηκε στα 7.082 δολάρια έναντι 9,622 δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

    Στο μεταξύ, αυτό το μήνα η εταιρεία έκλεισε συμφωνία με την Navios Shipmanagement Holdings Corporation, θυγατρική της N Shipmanagement Acquisition Corp. (εταιρεία της κας Φράγκου) για την εξασφάλιση δανείου 50 εκατ. δολαρίων το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εταιρικούς σκοπούς.

    Το δάνειο θα αποπληρωθεί σε 18 ισόποσες, διαδοχικές,  τριμηνιαίες δόσεις και το ετήσιο επιτόκιο θα ανέλθει στο 5%. Κανένα ποσό του δανείου δεν έχει εκταμιευτεί προς το παρόν.

    Ανανέωση του στόλου

    Τον Μάρτιο 2020, η εταιρεία παρέλαβε το χωρητικότητας 81,789 dwt Navios Galaxy II και τον Μάιο παρέλαβε το χωρητικότητας 82,037 dwt Navios Magellan II, κατασκευής 2020.

    Επίσης, τον Μάρτιο η εταιρεία απέκτησε το capesize χωρητικότητας 181,249 dwt, Navios Corali, κατασκευής 2015, στην τιμή των 36,6 εκατ. δολαρίων, τα οποία πλήρωσε μετρητά. Η εξαγορά χρηματοδοτήθηκε μέσω συμφωνίας sale and leaseback.

    Παράλληλα, τον περασμένο μήνα, η Navios Holdings πούλησε το panamax Navios Star, κατασκευής 2002 και χωρητικότητας 76,662 dwt, έναντι 6,7 εκατ. δολαρίων.

    Η Navios Holdings διαθέτει στόλο 52 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 5,6 εκατ. dwt, που αποτελείται από 17 Capesize, 27 Panamax, έξι Ultra-Handymax και δύο Handysize vessels, μέσης ηλικίας 7,6 ετών.

    Η εκκαθάριση της Navios Europe II  

    Στις 31 Μαρτίου η Navios Holdings είχε ήδη λάβει περίπου 31,5 εκατ. δολάρια από τη Navios Europe II, μία θυγατρική στην οποία κατέχει ποσοστό 47,5%.

    Η Navios Europe II διαθέτει στόλο με επτά contanerships και επτά φορτηγά πλοία και οι μέτοχοι της αποφάσισαν να την θέσουν υπό εκκαθάριση.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Navios Holdings αναμένεται να λάβει μετρητά καθώς και δύο πλοία panamax μεταφοράς ξηρού φορτίου. Το κλείσιμο της εταιρείας αναμένεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ