• Ναυτιλία

    Aegean Marine Petroleum: Αυτό είναι το νέο, τελικό σχέδιο αναδιάρθωσης της εταιρείας

    Aegean Marine Petroleum Network

    Aegean Marine Petroleum Network


    To νέο πλάνο πτώχευσης της Aegean Marine Petroleum Network ενέκρινε ομοσπονδιακός δικαστής, μετά από σύντομης διάρκειας ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στο πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν, τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.

    Ειδικότερα, ο δικαστής Michael Wiles υπέγραψε τη συμφωνία αναδιάρθρωσης και το πλάνο που συζητήθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ της εταιρείας προμήθειας καυσίμων, του στρατηγικού επενδυτή της Mercuria Energy Group και των πιστωτών της που είχαν εκφράσει διαφωνίες.

    “Και τα δύο θέματα θα προχωρήσουν πλέον χωρίς αμφισβήτηση” επισήμανε ο Ben Winger, δικηγόρος της Aegean.

    Το νέο σχέδιο προβλέπει την αναδιοργάνωση της Aegean, ενώ οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές θα λάβουν 40 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και το σύνολο των απαιτήσεων που απορρέουν από τις κατηγορίες για φερόμενη απάτη 300 εκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία υποστηρίζουν ότι εμπλέκεται εταιρεία συμφερόντων του ιδρυτή της Aegean, Δημήτρη Μελισσανίδη.

    Ο ίδιος πάντως έχει διαψεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή του στο συγκεκριμένο θέμα.

    Η Aegean Marine κατέθεσε στις 6 Νοεμβρίου 2018 αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, με στόχο την αναδιάρθρωση της.

    Μάλιστα, η Mercuria, που κατέχει ποσοστό 30% της Aegean Marine, συμφώνησε να χρηματοδοτήσει με πάνω από 532 εκατ. δολάρια τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 11, καθώς και τα κεφάλαια κίνησης που θα χρειαστεί.

    Οι πιστωτές από την πλευρά ισχυρίστηκαν ότι η συμφωνία ήταν μια απόπειρα απόκτησης της Aegean σε τιμές ευκαιρίας και δεν έλαβε υπόψη τις υποτιθέμενες αξιώσεις της απάτης, οι οποίες, όπως υποστήριξαν, πιθανώς να είναι και το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας.

    Έτσι, η συμφωνία που έλαβε το “πράσινο φως” τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε μετά από πρόταση της Oaktree Capital Management και της Hartree Partners, η οποία προέβλεπε αναδιάρθρωση της Aegean και την αποπληρωμή 30 εκατ. δολαρίων στους μη εξασφαλισμένους πιστωτές, συν τα τρία τέταρτα των εσόδων από την αντιδικία για την υποτιθέμενη απάτη ύψους 300 εκατ. δολαρίων. 

    Οι δύο πλευρές διαπραγματεύτηκαν το νέο σχέδιο με τη Mercuria και κατέληξαν στο νέο πλάνο, το οποίο σύμφωνα με το δικαστή έχει τη στήριξη του 60% των πιστωτών, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί.

    Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, η Aegean ελπίζει να επικυρώσει το σχέδιο της τον Απρίλιο και αναμένει να βγει από το καθεστώς χρεοκοπίας το Μάιο.

    Aegean Marine Petroleum Network

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Πρώτοι οι Έλληνες εφοπλιστές στη μεταφορά φορτίων αμερικανικού LNG. Οι πρωταγωνιστές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευ. Τοπούζογλου: Στα δικαστήρια με την Torm για δύο τάνκερ. Τι ζητά η First Ship Lease

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Μιλένα και Αλέξανδρος Παππάς: Τα «χρυσά» παιδιά της ναυτιλίας



    ΣΧΟΛΙΑ