• Ναυτιλία

    Α. Χατζηγιάννης: Ενισχύεται το ελληνικό χρώμα στο tanker pool V8

    Ο εφοπλιστής Ανδρέας Χατζηγιάννης

    Ο εφοπλιστής Ανδρέας Χατζηγιάννης


    Την ελληνική παρουσία στο tanker pool V8 της Navig8 ενισχύει ο Κύπριος εφοπλιστής Ανδρέας Χατζηγιάννης, με την προσθήκη ενός τάνκερ VLCC σε αυτό.

    Ο λόγος για το τάνκερ Takamine (χωρητικότητας 306.200 dwt, κατασκευής 2004), το οποίο η Hellenic Tankers, μία εταιρεία συμφερόντων του Ανδρέα Χατζηγιάννη που κατά κύριο λόγο ασχολείται με aframaxes, απέκτησε τον περασμένο Μάιο, μπαίνοντας δυναμικά στην αγορά των VLCCs. Η εξαγορά του πλοίου από την NYK Line εκτιμάται ότι κόστισε 22,5 εκατ. δολάρια στη Hellenic Tankers, μία τιμή μάλλον χαμηλή σε σχέση με αντίστοιχες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν την ίδια περίοδο.

    Ο στόλος της Hellenic Tankers αποτελείται από επτά aframaxes και τα άλλα δύο product tankers. Η εταιρεία απέκτησε και τα εννέα αυτά πλοία μεταξύ του 2011 και του 2013, και έκτοτε δεν έχει προχωρήσει σε άλλη συναλλαγή στην αγορά των μεταχειρισμένων, ωστόσο πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Χατζηγιάννης ξεκίνησε και πάλι να αγοράζει τάνκερ ήδη από τα τέλη του 2017.

    Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της Navig8, το Takamine έχει πλέον μετονομαστεί σε Princess Mary και έχει ενταχθεί στο pool V8, το οποίο αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει συνολικά 34 VLCCs, αν και ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά μετά την εξαγορά της Gener8 από τη Euronav, στο πλαίσιο της οποίας τα πλοία της Gener8 θα μεταφερθούν στο pool Tankers International. Πάντως, στο pool V8 παραμένουν εταιρείες όπως η Navios της Αγγελικής Φράγκου, καθώς και η Landbridge.

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα μία ακόμα εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, η Metrostar Management του εφοπλιστή Θεόδωρου Αγγελόπουλου, μπήκε στο pool V8 με δύο νεότευκτα δεξαμενόπλοια τύπου aframax. Πρόκειται για τα πλοία Crudemed και Crudesun, χωρητικότητας 115.000 dwt, τα οποία θα συμμετέχουν στo pool από τον Ιούλιο 2018, όπως ανακοίνωσε η Navig8.

    Υπενθυμίζεται ότι η Metrostar παρήγγειλε τα δύο πλοία στα ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας, Daehan Shipbuilding, τον Απρίλιο του 2017, όπως είχε γράψει το mononews.gr , στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του στόλου της.

    Mε την προσθήκη αυτή, ο συνολικός αριθμός των aframax που περιλαμβάνονται στο pool V8 ανήλθε σe 21, σύμφωνα με τη λίστα του στόλου που αναγράφεται στην ιστοσελίδα της Navig8.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ε. Πιστιόλης: Σημαντική συμφωνία της Top Ships με την Cargill

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Νορβηγία: Καινοτομεί και δοκιμάζει το πρώτο αυτόνομο «φέρι» στον κόσμο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Φράγκου: Το… οικογενειακό deal που ετοιμάζει η Navios Acquisition



    ΣΧΟΛΙΑ